Αγορά υπολογιστή. Τι να αγοράσω;

Αγορά υπολογιστή

 

Είμαι φοιτητής

Είμαι εργαζόμενος  Τι να αγοράσω;

Είμαι «μεγάλος»

 

Η αγορά υπολογιστή είναι μια δύσκολη απόφαση στην οποία παίζουν πολλά θέματα πρωταρχικό ρόλο. Δεν θα μπούμε σε τεχνικά χαρακτηριστικά και δυσνόητους όρους ώστε να έχετε με απλά λόγια έναν «μπούσουλα» για μια σωστή αγορά.

Βήμα 1:

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας; Επειδή ακόμα κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο, δώστε ένα κάτω κι ένα άνω φράγμα.

Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε : «Θέλω να διαθέσω 700€ – 1000€». Άλλωστε όλα τα καταστήματα κάνουν έντοκες ή άτοκες δόσεις. Μην δελεάζεστε εύκολα από πολλές αλλά μικρές σε αξία έντοκες δόσεις εκτός κι αν δεν διαθέτετε ή δεν θέλετε να διαθέσετε άμεσα ένα μεγαλύτερο ποσό. Θα βαρεθείτε να πληρώνετε 40€ / μήνα για 36 μήνες (σε σύνολο δηλαδή θα δώσετε 1440€) για έναν υπολογιστή ο οποίος έχει τιμή μετρητοίς 1000€. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς με τον ρυθμό που προχωρά η εξέλιξη θα έχει ξεπεραστεί σε 3 χρόνια (όπως γίνεται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια) από πολύ δυνατότερους στη μισή τιμή ή κι ακόμα παρακάτω. Αφού αυτό καθοριστεί προχωρήστε στο επόμενο βήμα

Βήμα 2:

Θέλετε desktop, laptop ή netbook; Τα τελευταία χρόνια τα laptops (notebooks) έχουν πολύ μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις τους σε βάρος των desktops. Ακόμα μεγαλύτερη είναι ή αύξηση πωλήσεων των netbooks (τα δωρεάν netbboks στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου συνέβαλλαν αρκετά σ’ αυτό) σε βάρος και των δύο προηγούμενων κατηγοριών.  Αυτή είναι μια τάση την οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε χωρίς να σημαίνει ότι όλοι πρέπει πλέον να αγοράζουμε laptop ή netbook. Για να σας βοηθήσουμε σ’ αυτό το σημείο, λάβετε υπόψη σας τα εξής θετικά κι αρνητικά σημεία και των τριών κατηγοριών υπολογιστών τα οποία σε γενικές γραμμές ισχύουν:

  • Ένα laptop έχει μικρότερη οθόνη και κοστίζει ακριβότερα από ένα desktop, που έχει περίπου τις ίδιες δυνατότητες.
  • Αν έχουμε έλλειψη χώρου ή θέλουμε φορητότητα, η αγορά ενός laptop ή ενός netbook είναι μονόδρομος. Παρ’ όλα αυτά αν χρειάζεστε κι έναν εκτυπωτή, ή / κι  ένα router για την ADSL σύνδεση που πρόκειται να κάνετε και πάλι χρειάζεστε έναν μόνιμο και συγκεκριμένο χώρο (π.χ. ένα γραφείο) στο οποίο θα έχετε σχεδόν μόνιμα το laptop σας, οπότε σκεφτείτε καλά πριν αποφασίσετε.
  • Ένα desktop κάνει περισσότερο θόρυβο και είναι πιο ενεργοβόρο από ένα laptop.
  • Τα netbooks δεν είναι «μικρά laptops» ή «πολύ μικρά desktops». Υστερούν αρκετά σε δυνατότητες (δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε εικόνες, βίντεο ή ήχο, ή να παίξετε παιχνίδια), συνδεσιμότητα (δεν διαθέτουν αρκετές θύρες, για παράδειγμα για αποστολή και λήψη φαξ, για σύνδεση με βιντεοκάμερα, για σύνδεση σε δεύτερη οθόνη κ.λ.π) κι επίσης δεν διαθέτουν μονάδα CD ROM (που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε ταινίες, να εγγράψετε CD ή να κάνετε φορμάτ του δίσκου σας αν είστε προχωρημένος χρήστης). Επίσης η χρήση εφαρμογών γραφείου πρέπει να είναι στοιχειώδης, όχι λόγω της τεχνικών δυνατοτήτων τους αλλά λόγω του μικρού πληκτρολογίου. Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά μικρά για μεταφορά, καταναλώνουν λίγη ενέργεια, διαθέτουν όλα ενσωματωμένη κάρτα ασύρματης δικτύωσης και είναι ότι καλύτερο για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και αποστολή και λήψη e-mails.

Βήμα 3:

Καθορίστε τις ανάγκες σας. Ακόμα πιο δύσκολο βήμα στο οποίο νομίζω ότι σας διαφωτίσαμε αρκετά παραπάνω. Οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε, γιατί οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες. Ή για να το πούμε διαφορετικά, «τα θέλουμε όλα σε πολύ καλή τιμή». Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να πέσουμε «θύμα» ενός καλού πωλητή.

Μία καθοριστική απάντηση την οποία πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας, είναι αν θέλετε τον Η/Υ σας μεταξύ άλλων και για παιχνίδια ή για επεξεργασία εικόνων, βίντεο ή ήχου. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες σας είναι αυξημένες όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ, τη μνήμη, την κάρτα γραφικών, την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου, την ταχύτητα της οθόνης κ.λ.π. Αν η απάντηση είναι «ΝΑΙ» τότε ξεχάστε τις πολύ οικονομικές τιμές. Σε γενικές γραμμές, αν θελήσετε να αγοράσετε desktop πρέπει να ξεπεράσετε τα 1000€ – 1200€, και τα 1400€ – 1600€ για την αγορά ενός laptop με 17 ιντσών οθόνη. Εννοείται ότι τα netbooks απορρίπτονται κατηγορηματικά.

 

 

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας ικανοποίησαν πλήρως σας τα «κάνουμε πιο λιανά» απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες μεγάλες κατηγορίες αγοραστών.

 

Είμαι

Φοιτητής

 

Πιθανότατα ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος. Ξεχάστε τα παιχνίδια λοιπόν, άλλωστε έχετε και τα μαθήματά σας. Χρειάζεστε έναν Η/Υ για να επεξεργάζεστε και να τυπώνετε κείμενα, να συνδέεστε με το διαδίκτυο για ενημέρωση, έρευνα για τις εργασίες σας και επικοινωνία και ίσως και την αναπαραγωγή κάποιων ταινιών ή ίσως και συχνότερα μουσικής στον ελεύθερό σας χρόνο. Ήδη «επιβαρύνετε» (με χαρά βέβαια αλλά και πόνο) τον οικογενειακό προϋπολογισμό οπότε πρέπει να είστε φειδωλοί. Δεν χρειάζεται άλλωστε να διαθέσετε πολλά χρήματα έτσι κι αλλιώς, διότι οι παραπάνω ανάγκες εξυπηρετούνται «άνετα» με ένα έξοδο 500€ – 700€

 

 

 

Είμαι εργαζόμενος

 

Σ’ αυτή την κατηγορία προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όλους εσάς των οποίων η ηλικία βρίσκεται μεταξύ των 25 και 40 ετών. Εδώ οι ανάγκες κυμαίνονται από άκρο σε άκρο. Ένας μέσος χρήστης θέλει να κάνει σχεδόν τα πάντα, δηλαδή : Σύνδεση στο ίντερνετ για ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, «πάμε στοίχημα», εγγραφή CD / DVD, «κατέβασμα» βίντεο ή μουσικής, παρακολούθηση ταινιών, έ να μην παίζουμε και κανένα παιχνιδάκι πότε – πότε; Αν εξυπηρετείστε με διαδικτυακά παιχνίδια όπως το Ikariam πάτε στο κάτω άκρο του προϋπολογισμού. Αν τώρα θέλετε να διαθέσετε κάτι παραπάνω θα «ανεβείτε» Χρειάζεστε

700€ – 1200€

 

Είμαι «μεγάλος»

 

Εντάξει, δεν είστε και παππούδες αλλά για να ξεκινήσετε τώρα την ενασχόλησή σας με τους υπολογιστές, είστε κάπως «προχωρημένης ηλικίας» αν είστε πάνω από 40. Προφανώς τα παιχνίδια δεν βρίσκονται στο νούμερο 1 των προτιμήσεών σας κι έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για το ίντερνετ και τις ανεξερεύνητες δυνατότητές του, καθώς ίσως και για συγγραφή κειμένων για διάφορους λόγους ή και χρήση λογιστικών φύλλων για τακτοποίηση και οργάνωση των οικονομικών σας, άντε και κανένα τάβλι στο διαδίκτυο. Είστε η πιο τυχερή κατηγορία όσον αφορά το πόσο βαθιά στην τσέπη πρέπει να βάλετε το χέρι σας. Ένας προϋπολογισμός που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας είναι 350€ – 600€

 

 

Συμβουλές και άλλες πληροφορίες

Μην προβληματίζεστε ιδιαίτερα σχετικά με το ποια μάρκα υπολογιστή να προτιμήσετε. Σε γενικές γραμμές είναι όλες καλές. Επίσης τα μεγάλα καταστήματα εισάγουν και συναρμολογούν υπολογιστές και τους δίνουν μια ονομασία η οποία σιγά – σιγά γίνεται «όνομα» στην αγορά. Είναι καλύτερο να προτιμήσετε επώνυμο υπολογιστή από την άποψη ότι οι «ξένες» εταιρίες είναι αρκετά μεγαλύτερες και διαθέτουν πολύχρονη και μεγαλύτερη εμπειρία στο στήσιμο και τη συναρμολόγηση Η/Υ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετά καλύτερη συμβατότητα μεταξύ των μερών ενός επώνυμου υπολογιστή κι ενός υπολογιστή τον οποίο συναρμολογεί μια ελληνική εταιρία. Αυτό είναι εις γνώση των ελληνικών εταιριών γι’ αυτό και οι τιμές μεταξύ ενός επώνυμου και ενός συναρμολογούμενου στην Ελλάδα υπολογιστή με τα ίδια χαρακτηριστικά είναι υψηλότερες όσον αφορά τον επώνυμο.

Η συμβατότητα παίζει ρόλο στην συνεργασία των μερών ενός υπολογιστή. Καλή συμβατότητα σημαίνει καλύτερη εκμετάλλευση του ενός μέρους από κάποιο άλλο, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς και αποφυγή ανεξήγητων προβλημάτων στο λογισμικό ή στο υλικό του υπολογιστή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *