Nicola Tesla. Η προσωποποίηση της ευφυΐας

Νίκολα Τέσλα, ο σύγχρονος Προμηθέας

 

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στις 10/7/1856 στο Σέρβικο χωριό Σμίλιαν της Λίκα (σημερινή Δυτική Κροατία).Ήταν γιος ορθόδοξου ιερέα και η μητέρα του ήταν επίσης κόρη ιερέα. Ήταν το τέταρτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας. Σπούδασε για κάποια χρόνια με υποτροφία στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή του Γκρατς στην Αυστρία, το 3ο έτος όμως χάνει την υποτροφία κι έτσι λόγω οικονομικών δυσκολιών διακόπτει τις σπουδές του, τις οποίες μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1879 τις συνεχίζει για λίγο στην Πράγα. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως συνεχίζονται με αποτέλεσμα να μην πάρει ποτέ τον τίτλο του Μηχανικού. Άλλωστε οι καθηγητές του στο Γκρατς συμβούλευαν τον πατέρα του να μην του συνεχίσει τις σπουδές διότι οι υπερβολικές φιλοδοξίες του θα τον κατέστρεφαν! Οι πρώτες ευφυείς ιδέες όμως είχαν ήδη συλληφθεί από τον εύστροφο νεαρό. Μετά από αλλαγή πολλών εργασιών (όλες είχαν σχέση με μηχανές και ηλεκτρισμό), από την Πράγα πηγαίνει στην Βουδαπέστη κι από κει στο Παρίσι κι αργότερα στο Στρασβούργο όπου και εργάζεται στο Edison’ s Club for Europe όπου κατασκευάζει το πρώτο μοντέλο του επαγωγικού του κινητήρα και προσφέρει πολλές βελτιώσεις των μηχανημάτων του Αμερικανού εφευρέτη ο οποίος όμως δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη και ενώ πραγματοποιεί κι άλλες βελτιώσεις σε εφευρέσεις του Έντισον εκείνος αρνείται να τον πληρώσει

«Όσον αφορά τις δημιουργικές ικανότητες και τον πλούτο της φαντασίας, ο κόσμος θα περιμένει πολύ καιρό ακόμη μέχρι να εμφανιστεί ένα μυαλό ισάξιο του Tesla.»

E. H. Armstrong, Αμερικανός εφευρέτης

Ιδρύει δική του εταιρία, την Tesla Arc Light Company, ενώ οι ευρεσιτεχνίες του πέφτουν βροχή. Πειραματίζεται ασταμάτητα και ανακαλύπτει συνεχώς, σημαντικές πρακτικές εφευρέσεις (εναλλασσόμενο και πολυφασικό ρεύμα, ακτινογραφία, ραδιόφωνο, αεροπλάνο αμέσου κάθετης προσγείωσης / απογείωσης, αυτοματισμός, αρχές ρομποτικής) που διευκολύνουν ακόμα και σήμερα την ζωή μας και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του πολιτισμού μας. Ειρωνικό είναι ότι όσον αφορά το ραδιόφωνο, το οποίο ισχυριζόταν ότι το είχε ανακαλύψει ο Μαρκόνι, έγινε δικαστήριο το 1957, 14 χρόνια μετά τον θάνατό του, το οποίο και κατοχύρωσε τη μεγάλη αυτή εφεύρεση στον Σέρβο ευφυή. Τι κρίμα εμείς ακόμα και σήμερα στο σχολείο να διδασκόμαστε ότι εφευρέτης του ραδιοφώνου είναι ο Ιταλός  Μαρκόνι(ο οποίος ακόμα κι αν ισχυριζόταν ότι ανακάλυψε αυτός το ραδιόφωνο παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε  7 από τις ευρεσιτεχνίες του Τέσλα). Ο ιδιοφυής επιστήμονας έφερε στην ανθρωπότητα (εκτός των προαναφερθέντων), ανακαλύψεις όπως το Τεσλόγραμμα, την τηλεκίνηση, την μαγνητική θεραπεία, την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, το ταχύμετρο, τους προωθητικούς κινητήρες, το ραντάρ, το ιντερφερόμετρο καθώς και κάποια υπερόπλα όπως την Ουράνια Ασπίδα και την Ακτίνα Θανάτου. Όλα αυτά αποτελούν βέβαια μικρό μέρος του συνολικού έργου που προσέφερε ο Νίκολα Τέσλα στην ανθρωπότητα με τον αριθμό 112 να σηματοδοτεί τις σημαντικότερες μόνο από τις ευρεσιτεχνίες του. Τα τελευταία του χρόνια ζούσε μόνος σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Έζησε έτσι μόνος όλη τη ζωή του αφιερωμένος στην επιστήμη. Αγαπούσε πολύ τα περιστέρια τα οποία και τάιζε από το χέρι του σε πάρκο της Νέας Υόρκης, μια ψηλόλιγνη γραφική φιγούρα της πόλης η οποία «έσβησε» στις 7/1/1943. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου Νιου Υόρκερ ξεψαχνίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ολόκληρα μπαούλα με τις πολύτιμες σημειώσεις του δεν έφτασαν ποτέ στο ευρύ κοινό.

Ο Τέσλα έφυγε, έζησε μια ζωή αφιερωμένος στην επιστήμη, πέρασε από τη φτώχεια στον πλούτο και πάλι στην φτώχεια. Οι εφευρέσεις του όμως έμειναν να μας τον θυμίζουν κάθε φορά που ανοίγουμε το ραδιόφωνό μας ή το φως του δωματίου μας. Ο μεγάλος  αυτός σύγχρονος Προμηθέας θυσίασε τη ζωή του για να φέρει τον ηλεκτρισμό, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και τόσες άλλες εφευρέσεις, στην ανθρωπότητα.

«Είμαστε μόνο μικρές βίδες μέσα στο σύμπαν. Και είναι αναπόφευκτη συνέπεια του νόμου ο πρωτοπόρος, που βρίσκεται μπροστά από την εποχή του, να μην συναντά την κατανόηση, αλλά να υποφέρει από πικρία και απογοήτευση. Ταυτόχρονα όμως ικανοποιείται προκαταβολικά από την ανώτερη τιμή, την οποία θα του προσφέρουν οι μελλοντικές γενιές».

Nicola Tesla

Σάββα διάλεξε όποιες εικόνες θέλεις και ταιριάζουν με τον χώρο, οπωσδήποτε βάλε τη φωτογραφία του Τέσλα.

 

 

Εικόνα : Πηνίο Τέσλα

 

Εικόνα : Πατέντα συστήματος ηλεκτρικής μετατροπής και διανομής Τέσλα

 

Εικόνα : Πατέντα συστήματος εκπομπής ηλεκτρικής ενέργειας!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *