Εγκατάσταση Ubuntu Linux βήμα – βήμα

Εγκατάσταση Ubuntu Linux βήμα – βήμα

Έχουν γραφτεί κατά καιρούς αρκετά για το Linux. Για το πόσο σταθερό ή ασφαλές είναι και όλα τα πλεονεκτήματα που έχει εξαιτίας του ελεύθερου και ανοιχτού χαρακτήρα του. Οι περισσότεροι όμως αναγνώστες θα αναρωτιούνται πόσο εύκολο είναι. Έχοντας ίσως συνηθίσει αρκετά χρόνια να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, θα έχουν τους ενδοιασμούς τους.

 

Πολλοί θα ήθελαν να το δοκιμάσουν στον υπολογιστή τους, αλλά αρκετοί θα είναι διστακτικοί πιστεύοντας πως η διαδικασία εγκατάστασης θα είναι αρκετά δύσκολη. Η διαδικασία όμως αυτή είναι κυριολεκτικά 6 μόνο βήματα. Έξι πολύ απλά βήματα που θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε στο παρόν άρθρο.

 

Καταρχήν έχουμε επιλέξει το Ubuntu Linux για το παράδειγμα μας. Το Ubuntu είναι μια διανομή Linux, δηλαδή μια εκδοχή του Linux ειδικά σχεδιασμένη για νέους χρήστες και είναι ίσως το πιο φιλικό και απλό λειτουργικό σύστημα. Για να κατεβάσουμε το Ubuntu Linux απλώς μπαίνουμε στο επίσημο site του, (ubuntu.com) και κατεβάζουμε το cd, το οποίο στη συνέχεια θα γράψουμε χρησιμοποιώντας όποια εφαρμογή εγγραφής cd θέλουμε σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (στο site μπορείτε να δείτε και αναλυτικές πληροφορίες).

 

Ξεκινάμε λοιπόν τον υπολογιστή μας με το cd του Ubuntu μέσα, όπως θα κάναμε άλλωστε αν θέλαμε να εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα, και μετά από λίγο θα δούμε την κεντρική οθόνη (Εικόνα 1).

 

 

 

Εικόνα 1: Αρχική οθόνη εγκατάστασης του Ubuntu

 

Οι επιλογές που μας ενδιαφέρουν είναι οι πρώτες δύο. Η πρώτη θα μας “φορτώσει” ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον, όπως ακριβώς θα το δούμε και μετά την εγκατάσταση. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η επιλογή είναι για να μπορούμε να δούμε το Ubuntu Linux κατευθείαν απ’ το cd χωρίς ακόμα να έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση.

Μπορείτε λοιπόν, να δοκιμάσετε πρωταρχικά το Ubuntu χωρίς να το εγκαταστήσετε.

Για τις ανάγκες του παρόντος οδηγού συνεχίζουμε με τη δεύτερη επιλογή, η οποία θα μας οδηγήσει στο πρώτο βήμα της εγκατάστασης, που είναι η επιλογή της γλώσσας.

 

Τα τρία πρώτα βήματα έχουν να κάνουν με πολύ βασικές ρυθμίσεις. Αρχικά μπορούμε να επιλέξουμε την γλώσσα της αρεσκείας μας. Αν επιλέξουμε Ελληνικά τόσο τα επόμενα βήματα της εγκατάστασης όσο και το περιβάλλον που θα έχουμε μετά θα είναι στα Ελληνικά. Αυτή την επιλογή φυσικά μπορούμε να την αλλάξουμε και αργότερα μέσα απ’ το περιβάλλον του Ubuntu Linux. Στη συνέχεια επιλέγουμε την τοποθεσία μας απ’ το χάρτη, ενώ τέλος διαλέγουμε και τη διάταξη του πληκτρολογίου μας, όπου μπορούμε να αφήσουμε την Λατινική που θα μας προτείνει ούτως ή άλλως.

 

Το επόμενο βήμα είναι ίσως το πιο ουσιαστικό σε όλη τη διαδικασία της εγκατάστασης. Αν έχουμε ήδη άλλο λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας, το Ubuntu Linux θα το ανιχνεύσει και θα μας προτείνει να μικρύνει λίγο το χώρο που καταλαμβάνει στον δίσκο ώστε να συνυπάρξουν και τα δύο λειτουργικά στον ίδιο δίσκο (Εικόνα 2), ενώ μπορούμε εύκολα να ρυθμίσουμε πόσο χώρο θα καταλαμβάνει το καθένα.

 

 

 

Εικόνα 2: Επιλογή για την κατάλληλη προετοιμασία του σκληρού μας δίσκου

 

Πρακτικά εδώ έχει τελειώσει η εγκατάσταση. Στο επόμενο βήμα θα μας ζητήσει απλώς να δώσουμε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, τον οποίο θα μας τον ζητάει κυρίως για διαχειριστικές ενέργειες, όπως εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής, κλπ. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να επιλέξουμε να μπαίνουμε αυτόματα στο Ubuntu Linux και να μην απαιτείται να δίνουμε τον κωδικό πρόσβασης κάθε φορά.

 

Στο έκτο και τελευταίο βήμα έχουμε μια περίληψη των όσων έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ενώ φυσικά μπορούμε να πάμε προς τα πίσω και να κάνουμε αλλαγές αν νομίζουμε πως χρειάζεται κάπου. Πατώντας Εγκατάσταση ξεκινάμε τη σχετική διαδικασία, η οποία δεν θα πάρει πάνω από 20 λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί θα μας ζητήσει να κάνουμε επανεκκίνηση.

 

 

 

Εικόνα 3: Η νέα επιφάνεια εργασίας μας

 

Πλέον κάθε φορά που θα ξεκινάει ο υπολογιστής μας θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από ένα σχετικό μενού να επιλέγουμε ποιο λειτουργικό σύστημα επιθυμούμε να εκκινήσει.

 

Μέσα από αυτή την απλή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα οφέλη του Ανοιχτού Λογισμικού και του Linux. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα CD, 20-30 λεπτά από τον χρόνο μας και φυσικά θέληση.

 

 

Νίκος Ρούσσος

Πρόεδρος HEL.L.U.G ( Ένωση Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος)

Συνεργάτης ΕΛ/ΛΑΚ ( Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *