Tim Berners Lee ο δημιουργός του διαδικτύου

Tim Berners Lee ο δημιουργός του διαδικτύου


Γνωρίζατε ότι το διαδίκτυο ήταν ιδέα Άγγλου μηχανικού και επιστήμονα των υπολογιστών ο οποίος  σήμερα διανύει μόλις το 56 έτος της ζωής του;

Ίσως οι περισσότεροι θα περιμένατε το διαδίκτυο να είναι μια δημιουργία των ΗΠΑ, δεν είναι όμως έτσι.

Ο Tim Berners Lee γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955 στο Λονδίνο. Από το 1973 μέχρι το 1976 φοίτησε στο (Queen’ s College) Oxford  απ’ όπου και αποφοίτησε με πτυχίο Φυσικής. Αργότερα, το 1980, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το γνωστό CERN σαν εξωτερικός συνεργάτης, πρότεινε τη δημιουργία ενός project βασισμένου στην ιδέα του υπερκειμένου (hypertext) ώστε να διευκολύνει το διαμοιρασμό και την ενημέρωση πληροφοριακών εγγράφων ανάμεσα στους ερευνητές. Από το 1980  μέχρι το 1984 εργάστηκε στην  John Poole’ s Image Computer Systems, αλλά το ίδιο έτος επέστρεψε στο CERN σαν στενότερος πλέον συνεργάτης. Η ιδέα των δικτύων των υπολογιστών υπήρχε από πολύ νωρίτερα (τέλη της δεκαετίας του 1960 – αρχές της δεκαετίας του 1970) και χρησιμοποιούνταν μέχρι στιγμής για επικοινωνία μεταξύ ερευνητών πανεπιστημίων και (για τι άλλο) για στρατιωτικούς σκοπούς. Το CERN λοιπόν, το 1989, ήταν ήδη ο μεγαλύτερος δικτυακός κόμβος στην Ευρώπη και ο Tim είχε τη μοναδική ιδέα να ενώσει τις έννοιες του υπερκειμένου, του Πρωτοκόλλου Ελέγχου Μετάδοσης (Transmission Control Protocol, TCP) και την ιδέα των Τομέων Ονομάτων (Domain Name) και ιδού το World Wide Web! Η αρχική του πρόταση γράφτηκε το 1989 και το 1990 με τη βοήθεια ενός φίλου του, μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα του έγινε δεκτή από τον διευθυντή του. Κατόπιν, σχεδίασε τον πρώτο φυλλομετρητή (web browser) του διαδικτύου και τον πρώτο εξυπηρετητή (web server) του διαδικτύου. Κάπως έτσι, η έννοια του διαδικτύου ολοκληρωνόταν έτσι όπως τη γνωρίζουμε και σήμερα.

Η πρώτη ιστοσελίδα του παγκόσμιου ιστού ήταν η:

http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

η οποία επικεντρώνονταν σε πληροφορίες γύρω από το project και έδινε πληροφορίες για το πως κάποιος να δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα, πως να ψάξει στο διαδίκτυο, τι είναι το υπερκείμενο κ.λ.π.

Το ίντερνετ είχε πλέον γεννηθεί!

Το 1994, ο Berners – Lee ίδρυσε το World Wide Web Consortium (W3C)στο MIT, στις ΗΠΑ δηλαδή πλέον. Ο εν λόγω οργανισμός, περιελάμβανε εταιρίες οι οποίες ήταν διατεθειμένες να συμβάλλουν στη δημιουργία προτύπων για το WWW, καθώς και στο να προτείνουν οτιδήποτε μπορούσε να επιφέρει βελτιώσεις στο μέχρι τότε σύστημα. Ο Tim έκανε την ιδέα του γνωστή εντελώς δωρεάν, χωρίς πατέντες και δικαιώματα που θα του έφερναν τεράστιες οικονομικές απολαβές.

Έτσι και το W3C αποφάσισε ότι τα πρότυπα θα βασίζονται σε τεχνολογία ελεύθερη δικαιωμάτων ώστε να μπορούν να υιοθετούνται από οποιονδήποτε.

Είναι επίσης ο ιδρυτής του World Wide Web Foundation και ανώτερος ερευνητής συνιδρυτής και κάτοχος της έδρας 3COM Founders Chair στο Εργαστήριο της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, CSAIL) στο MIT. Οι διακρίσεις του δεν τελειώνουν εδώ όμως, καθώς είναι επίσης διευθυντής του Web Science Research Initiative, WSRI (Πρωτοβουλία Ερευνών της Επιστήμης του Διαδικτύου) και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Κέντρου για την Συλλογική Νοημοσύνη (Center for Collective Intelligence) και πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (υπενθυμίζουμε ότι είναι Άγγλος).

Εξίσου μεγάλες αν και όχι τόσο επίσημες ίσως τιμές αποτελούν η ονομασία του το 1999 από το Time Magazine ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα καθώς και η κατάταξή του στην λίστα των 100 πιο ευφυών ανθρώπων εν ζωή της Daily Telegraph.

Συνεχίζουμε την παράθεση των περγαμηνών του :

Τον Μάρτιο του 2000 πήρε τον τιμητικό τίτλο Doctor of the University από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (της Μεγάλης Βρετανίας).

To 2003 έλαβε διάκριση από το Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών (Computer History Museum’ s Fellow Award) για την γονιμοποιό εισφορά του στη δημιουργία του διαδικτύου.

Το 2004, ήταν ο πρώτος που έλαβε το Φινλανδικό Βραβείο Τεχνολογίας της Χιλιετίας. Το χρηματικό μέρος του βραβείου αξίας 1.000.000€, του απένειμε ο τότε Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Tarja Halonen.

Στις 16 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο βαθμός του Αρχηγού των Ιπποτών (Knight Commander), ο δεύτερος υψηλότερος βαθμός στην Τάξη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Στις 21 Ιουλίου και πάλι του ίδιου έτους τιμητικά έλαβε τον τίτλο Doctor of Science από το πανεπιστήμιο του Lancaster.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2005 έλαβε τον τίτλο του Μεγαλύτερου Βρετανού του 2004 (Great Briton) για τα κατορθώματά του καθώς και για την επίδειξη Βρετανικών χαρακτηριστικών όπως η επιφυλακτικότητα, η αποφασιστικότητα και η οξεία αίσθηση του χιούμορ και της προσαρμοστικότητας.

Στις 13 Ιουνίου 2007 έλαβε τη διάκριση Order of Merit (Τάξη της Ποιότητας, των Αρετών) και έγινε ένας από τους 24 εν ζωή που κατέχουν αυτόν τον τίτλο o οποίος  απονέμεται από τον ίδιο τον Μονάρχη (φυσικά στη Μεγάλη Βρετανία).

Απόδειξη του ότι ο Tim Berners Lee δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του αποτελεί το βραβείο IEEE/RSE Wolfson James Clerk Maxwell Award, για την περαιτέρω εξέλιξη του WWW, το οποίο έλαβε στις 20 Σεπτεμβρίου 2008.

Στις 21 Απριλίου 2009, έλαβε τιμητική διάκριση από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης.

Στις 28 Απριλίου 2009 εκλέχτηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών(National Academy of Sciences.

To 2009, κέρδισε το βραβείο Webby Award for Lifetime Achievement, για την επιτυχή αφιέρωση της ζωής του στην επιστήμη.

Μόλις τον Οκτώβριο, έλαβε τιμητική διάκριση από το πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ κι απ’ ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν ακόμα αρκετές διακρίσεις μιας και υπενθυμίζουμε ότι είναι ακόμα 55 και1/2  ετών  και πλέον ασχολείται αρκετά με τη βελτιστοποίηση του WWW, με μια ενότητα την οποία οι ειδικοί, οι φοιτητές Πληροφορικής και οι ενασχολούμενοι σε βάθος με το διαδίκτυο γνωρίζουν ως Semantic Web.

Ενδιαφέρον είναι ότι σε άρθρο των Times τον Οκτώβριο που μας πέρασε, ο Tim ανέφερε ότι οι δύο κάθετες στο “http://” θα μπορούσαν να μην υπάρχουν, απλά τη στιγμή που σχεδίαζε τον τρόπο παράστασης των URLs (των διευθύνσεων του ίντερνετ) του φάνηκαν σαν μια καλή ιδέα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το World Wide Web Foundation ιδρύθηκε από τον Tim μόλις τον Νοέμβριο που μας πέρασε (2009) με σκοπό να “Εξελίξει το διαδίκτυο για να ενδυναμωθεί η ανθρωπότητα με τη δημιουργία προγραμμάτων που ανασχηματίζουν με τρόπο να μπορεί να χτίζεται η τοπική ικανότητα να χρησιμοποιείται το διαδίκτυο σαν μέσο για θετική αλλαγή”.

Μπορεί ο σκοπός του παραπάνω οργανισμού να μην μας είναι απολύτως ξεκάθαρος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Tim είναι ένας άνθρωπος που σίγουρα βλέπει μπροστά και υλοποιεί μεγάλα όνειρα, θα πρέπει  να του δώσουμε σημασία.

Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το διαδίκτυο από τον ίδιο τον δημιουργό του (και γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα), έργα του Tim Berners Lee είναι :

  • Berners-Lee, Tim; Mark Fischetti (1999). Weaving the Web: The Past, Present and Future of the World Wide Web by its Inventor. Britain: Orion Business. ISBN 0-7528-2090-7.
  • Berners-Lee, Tim; Hendler, James; Lassila, Ora (17 May 2001). “The Semantic Web“. Scientific American.

Ας δούμε όμως τώρα με απλά λόγια τι είναι το διαδίκτυο και ποια ακριβώς ήταν η συνεισφορά του εν λόγω μεγάλου επιστήμονα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών στο οποίο ανήκει όποιος έχει μια σύνδεση στο ίντερνετ μέσω του υπολογιστή του. Συνδεόμενοι δηλαδή στο ίντερνετ, συνδεόμαστε με ιστοτόπους (ή ιστοσελίδες), απλά πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή τους σε έναν φυλλομετρητή (browser) του διαδικτύου (π.χ. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Netscape κ.ά.).

Κάθε προσωπικός υπολογιστής (PC), συνδέεται μέσω ενός παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου (OTE, FORTHNET, HOL, …), με έναν μεγάλο υπολογιστή του που ονομάζεται εξυπηρετητής (server). Ο «εξυπηρετητής», λαμβάνει αιτήσεις από κάθε προσωπικό υπολογιστή και τις «εξυπηρετεί», πιο απλά δηλαδή, «στέλνει» τις ιστοσελίδες (των οποίων τις διευθύνσεις έχουμε πληκτρολογήσει στον φυλλομετρητή μας), στον υπολογιστή μας. Εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές λοιπόν συνδέονται με χιλιάδες εξυπηρετητές κι αυτοί με τη σειρά τους συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών (βλ. Εικόνα 1).

Ένας ιστότοπος, ή ιστοσελίδα, μπορεί να έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο. Ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό, προσωπικό και σχεδόν ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Επίσης, αρκετά μεγάλο μέρος του διαδικτύου καταλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) μέσω των οποίων μπορεί κανείς να αγοράσει σχεδόν οτιδήποτε απ’ όλον τον κόσμο, είτε αυτό είναι ένα φυσικό προϊόν (ρούχο, βιβλίο κ.λ.π) είτε μία υπηρεσία είτε ένα ηλεκτρονικό προϊόν (CD μουσικής, πρόγραμμα, ηλεκτρονικό βιβλίο, συνδρομητική υπηρεσία, τραπεζική συναλλαγή και πολλά άλλα). Επίσης τεράστιος αρχίζει να γίνεται ο αριθμός των ιστολογίων (blogs) και πολύ ενδιαφέρουσα έννοια σε πλήρη ανάπτυξη αποτελεί η κοινωνική δικτύωση.

Πρόκειται λοιπόν για έναν τεράστιο, παγκόσμιο, «ιδεατό» χώρο μέσω του οποίου παρέχονται δυνατότητες απίστευτες για μόλις 10 – 15 χρόνια πριν.

Πριν το 1989, ένα δίκτυο υπολογιστών, ήταν απλώς κάποιοι υπολογιστές ενωμένοι μεταξύ τους με καλώδια(βλ. Εικόνα 2). Μπορεί μεταξύ τους να υπήρχε μεγάλη απόσταση, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο για παράδειγμα, ή από στρατιωτική βάση σε άλλη, αλλά η ιδέα, η αρχιτεκτονική, ίσως κάπως απλουστευμένη ήταν αυτή. Όπως καταλαβαίνετε υπήρχε μεγάλος περιορισμός χρήσης αλλά και πρόσβασης στο ευρύ κοινό, ή ακόμα και σε όποιον ήθελε να μπει στο δίκτυο, μιας και δεν υπήρχε όπως προείπαμε η κατάλληλη αρχιτεκτονική, η έννοια του υπερκειμένου, τα κατάλληλα προγράμματα (όπως οι φυλλομετρητές), τα κατάλληλα πρωτόκολλα κ.λ.π

Αυτή λοιπόν ήταν και είναι η συμβολή του Berners Lee, ένα απλό δίκτυο υπολογιστών, όπως περίπου αυτό το οποίο διαθέτει σήμερα και η πιο μικρή επιχείρηση εξελίχτηκε και εξελίσσεται ακόμα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας, ενημέρωσης, πληροφόρησης, διασκέδασης, αγορών και τόσων άλλων σημαντικών παραγόντων της καθημερινής μας ζωής.

Το πιο σπουδαίο απ’ όλα είναι ότι το διαδίκτυο έχει μπει πλέον σε κάθε σπίτι ανοίγοντας ένα τεράστιο παράθυρο σε όλη την υφήλιο.

Ας ελπίσουμε ότι οι ιδέες και το όραμα του Tim δεν θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης κυβερνήσεων, φορέων ή ομάδων με ανήθικους και κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Ο Tim, σαν ιδρυτής του διαδικτύου τάσσεται 100% υπέρ αυτών των ιδεών και παραλείψαμε να αναφέρουμε παραπάνω ότι είναι και ένας από τα ιδρυτικά μέλη της Net Neutrality, μιας σχετικά νέας παγκόσμιας κοινωνίας προστασίας και προώθησης “ανοικτών”(δωρεάν) ευρυζωνικών συνδέσεων στο διαδίκτυο.

Ελπίζουμε στο μέλλον, το παράδειγμα και την ηθική του να μιμηθούν κι άλλοι μεγάλοι επιστήμονες.

Πηγές : Βιβλία Ε.Α.Π :ΠΛΗ 23 Υπολογιστές και Κοινωνία, Information Society, ΠΛΗ 23 Εισαγωγή στην Τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού, Wikipedia.

 

 

 

Εικόνα 1: Τα δίκτυα υπολογιστών προ Tim Berners Lee

 

Εικόνα 2: Το διαδίκτυο όπως το φαντάστηκε (και έγινε) ο Tim Berners Lee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *