Κοινωνικές υπηρεσίες σελιδοσήμανσης (social bookmarking services)


Κοινωνικές υπηρεσίες σελιδοσήμανσης (social bookmarking services)

 

Κοινωνική σελιδοσήμανση (social bookmarking) είναι η διαδικασία με την οποία οι χρήστες του Internet μπορούν να αποθηκεύουν, να οργανώνουν και να μοιράζονται με άλλα άτομα τις ιστοσελίδες και τους συνδέσμους που τους ενδιαφέρουν (bookmarks). Ο όρος μεταφράστηκε από ομάδα βιβλιοθηκονόμων (http://greeklis.org) και φαίνεται αρκετά περιεκτικός αν και εξεζητημένος όπως γίνεται συνήθως με την μεταφορά λέξεων από τη γλώσσα που δημιουργούνται σε άλλη.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες σελιδοσήμανσης (social bookmark services) δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη τους να αποθηκεύουν ιστοσελίδες και γενικότερα περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Στη συνέχεια το υλικό αυτό οργανώνεται και διαμοιράζεται σε όλους.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η σήμανση του επιλεγμένου συνδέσμου με μια ετικέτα (tag), δηλαδή η εισαγωγή ενός όρου που θεωρούμε ότι περιγράφει καλύτερα την επιλογή μας. Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε όσες ετικέτες θέλουμε για το ίδιο θέμα. Αν για παράδειγμα έχουμε μια ινδική συνταγή που είναι χορτοφαγική μπορούμε να κάνουμε 2 ετικέτες, μία ‘χορτοφαγικές συνταγές’ και μια ‘ινδικές συνταγές’ οπότε όσο μεγαλώνει η συλλογή μας θα οργανώνουμε το υλικό μας εύκολα και το πιο σημαντικό θα το βρίσκουμε όταν το χρειαζόμαστε.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, να προσθέσουμε όχι μόνο ετικέτες, αλλά και σύντομες περιγραφές της πηγής μας στο πεδίο ‘σχόλια’ (notes) που θα βοηθήσουν τους χρήστες να κατανοήσουν το περιεχόμενο του συνδέσμου πριν τον χρησιμοποιήσουν.

Γνωστές ιστοσελίδες σελιδοσήμανσης είναι το del.icio.us (www.del.icio.us.com ), το connotea (www.connotea.org), η υπηρεσία του google (www.google.com/bookmarks) το digg (www.digg.com), το stumbleupon (www.stumbleupon.com) κ.ά.

Η περίπτωση του Del.icio.us

Tο Del.icio.us.(http://del.icio.us.com ) από τα πιο δημοφιλή προγράμματα διαχείρισης των αγαπημένων μας (favorites), μπορεί να θεωρηθεί ο προσωπικός μας ιστότοπος όπου αποθηκεύεται και κατηγοριοποιείται το υλικό μας. Συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού δικτύου μεταξύ ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και προωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία και την συνεργασία.

Οι ετικέτες των συνδέσμων εμφανίζονται στο δεξί μέρος της σελίδας με έναν αριθμό που μας δείχνει πόσοι άλλοι έχουν κάνει σήμανση στη σελίδα. Όταν πατάμε πάνω σε μια ετικέτα εμφανίζονται οι σύνδεσμοι που υπάρχουν κάτω απ’ αυτή. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι ετικέτες αυτές να ταξινομηθούν ιεραρχικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το Del.icio.us

  • Αποθηκεύουμε συνδέσμους τους οποίους θέλουμε να ξαναβρούμε εύκολα.

  • Μοιραζόμαστε συνδέσμους με συνεργάτες, μέλη ομάδων και άτομα που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα

  • Προωθούμε περιεχόμενο δικό μας ή άλλων

  • Ανακαλύπτουμε νέες ιστοσελίδες μέσα από κοινές ετικέτες

  • Οργανώνουμε τις αγαπημένες μας ιστοσελίδες με τρόπο που να αναδεικνύει τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους χωρίς τους περιορισμούς των φακέλων.

  • Έχουμε πρόσβαση στο υλικό μας από οποιοδήποτε σημείο υπάρχει πρόσβαση στο web

  • Αν μας ενδιαφέρει μια ετικέτα βλέπουμε πόσα άτομα την έχουν χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια αναζητούμε όλες τις πηγές με την ίδια ετικέτα

  • Συνεργάτες ή μέλη ενός project μπορούν να συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη ετικέτα που έχει γι αυτούς σημασία. Όταν κάποιος από την ομάδα βρίσκει μια ενδιαφέρουσα πηγή θα την αποθηκεύει με την ετικέτα που συμφωνήθηκε για να τη δουν και οι υπόλοιποι. Έτσι δεν χρειάζεται να στέλνει κανείς mail στον καθένα με τον συγκεκριμένο σύνδεσμο

  • Έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε κάτι ιδιωτικά αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να γίνει γνωστό σε άλλους

  • Μπορούμε να μοιραστούμε τα αγαπημένα μας στοDel.icio.us με τους άλλους είτε δίνοντας τους τη διεύθυνσή μας (http://del.icio.us/<yourname>) είτε δίνοντας τους το RSS Feed (http://del.icio.us/rss/<yourname >)

Πειραματιστείτε και δοκιμάστε το Del.icio.us ή κάποια άλλη ανάλογη υπηρεσία και βάλτε σε τάξη τους χρήσιμους και αγαπημένους σας συνδέσμους. Στον ελληνικό χώρο επίσης υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες. Δοκιμάστε και τις ελληνικές ιστοσελίδες για να εξοικειωθείτε. Αναφέρουμε μερικές:

http://bobit.gr http://cull.gr http://checkit.gr http://blogz.gr

 

 

Ευφροσύνη Γκουνταβά

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *