Ιωσήφ Σηφάκης – βραβείο Turing 2007


Ιωσήφ Σηφάκης – βραβείο Turing 2007

 

Η ACM (Association for Computing Machinery) είναι ένας οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 1947 (!) και αποτελεί τον πρώτο επιστημονικό κι εκπαιδευτικό οργανισμό για την κοινωνία των υπολογιστών.

Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του μέσω των 92.000 μελών του και των 35 ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος (Special Interest GroupsSIGs), εδώ και αρκετά χρόνια (από το 1966) έχει θεσπίσει το βραβείο Turing, το οποίο θεωρείται μέγιστης σημασίας για την επιστήμη των υπολογιστών, κάτι σαν το Nobel της Πληροφορικής. Το βραβείο αυτό απονέμεται ετήσια, στον ή στους επιστήμονες εκείνους των οποίων το έργο είναι μεγάλης και διαρκούς τεχνολογικής σημασίας για την Επιστήμη των Υπολογιστών. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Alan Mathison Turing, Βρετανό μαθηματικό, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της Θεωρίας των Υπολογιστικών Συστημάτων, αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συνοδεύεται και από χρηματική απόδοση 250.000$ στην οποία συνεισφέρουν οι Intel και Google.

Το 2007 λοιπόν, το εν λόγω βραβείο ήρθε – για πρώτη φορά – και σε ελληνικά χέρια. Για την ακρίβεια, βραβεύτηκαν οι Edmund M. Clarke, E. Allen Emerson και ο Ιωσήφ Σηφάκης για την εξέλιξη ενός συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης ( το οποίο στον κλάδο της Πληροφορικής, Λογική στην Επιστήμη των Υπολογιστών, ονομάζεται Έλεγχος Μοντέλου – model checking ) σε μια αποτελεσματική τεχνολογία επαλήθευσης συστημάτων, η οποία γίνεται πλέον ευρέως αποδεκτή από τη βιομηχανία του hardware αλλά και του software.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946 και σπούδασε Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατόπιν, μέσω μιας υποτροφίας που κέρδισε, Επιστήμη των Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία. Πήρε το διδακτορικό του το 1974 και το 1976 απέκτησε και τη Γαλλική υπηκοότητα. Έκτοτε ζει στη Γαλλία εργαζόμενος για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG του οποίου είναι και ιδρυτής. Επίσης εργάζεται για το Artist2, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τελειότητας για την έρευνα των Κατανεμημένων Συστημάτων κι έχει εκδώσει πλειάδα βιβλίων, τα τελευταία των οποίων είναι :

 

Ας δούμε όμως με όσο πιο απλά λόγια μπορούμε τη δουλειά του κ. Σηφάκη που του απέφερε ένα τόσο σημαντικό βραβείο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες της Πληροφορικής ασχολούνταν με το εξής πρόβλημα: Δεδομένου ενός μοντέλου κάποιου συστήματος, δεν υπήρχε κάποιος αυτόματος έλεγχος για το αν αυτό το σύστημα θα τηρήσει κάποιες προδιαγραφές. Όλες οι μέχρι τότε λύσεις στο παραπάνω πρόβλημα, αφορούσαν λύσεις μέχρι κάποιο σημείο, διότι μετά απ’ αυτό, οι πιθανές καταστάσεις του προβλήματος γίνονταν πάρα πολλές (εκρύγνηνταν – state explosion). Με την εργασία των 3 λοιπόν επιστημόνων, μπόρεσε να βρεθεί ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος μοντελοποίησης (μέσω μιας αυστηρής μαθηματικής γλώσσας) συστημάτων hardware και software, ώστε πλέον η βιομηχανία να μπορεί πρακτικά να το χρησιμοποιήσει. Μπορούν πλέον δηλαδή πολύπλοκα συστήματα να επαληθεύονται και να πιστοποιούνται ως προς την αρχική αναμενόμενη αξιοπιστία τους.

Η εργασία του κ. Σηφάκη βρίσκει ήδη πρακτική εφαρμογή σε συστήματα εταιριών όπως οι Airbus, Schneider Electric, ST Microelectronics και France Telecom, καθώς και σε επαλήθευση συστημάτων όπως επεξεργαστές, πρωτόκολλα επικοινωνιών, κρίσιμα συστήματα αυτόματου ελέγχου και κρυπτογραφικών αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, την αυτοκινητοβιομηχανία, το διάστημα και τις τηλεπικοινωνίες.

Συγχαρητήρια και στους 3 μεγάλους επιστήμονες, κυρίως όμως στον κ. Σηφάκη, ο οποίος ανεδείχθη από μια φτωχή και χωρίς υποδομές χώρα σε έναν επιστήμονα διεθνούς ακτινοβολίας.

Δυστυχώς αν έμενε στην Ελλάδα είναι αμφίβολο αν ποτέ θα κατάφερνε κάτι. Άραγε πόσα άλλα μεγάλα μυαλά «θάβονται» σε φτωχές υποδομές, ελλιπές εκπαιδευτικό σύστημα, ανυπαρξία κεφαλαίων για έρευνα, ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τόσα – τόσα άλλα στραβά.

Δεν φτάνει όμως αυτό, η κακή υποδομή της χώρας μας, ακόμα κι αν κάποιος πετύχει, που είναι η αναγνώριση; Ποιος από σας γνώριζε για τον κ. Σηφάκη ο οποίος μόλις πριν από 2 χρόνια έλαβε ένα τόσο σημαντικό διεθνές βραβείο; Όλο κι όλο αυτό που γράφτηκε τότε ήταν ένα συνοπτικό άρθρο από δύο εφημερίδες, η μια στις 4/2/2007 και η άλλη στις 5/2/2007. Έστειλε κάποιος κρατικός φορέας μια συγχαρητήρια επιστολή; Κάποιος μεγάλος πολιτικός; Η διοίκηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Ελπίζουμε πως ναι. Αλλιώς ποια είναι η ηθική επιβράβευση στον κ. Σηφάκη από την ίδια του τη χώρα; Ποια είναι η ενθάρρυνση των χιλιάδων νέων αυριανών επιστημόνων της Πληροφορικής που φοιτούν σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια κι έχουν μεγάλη ανάγκη από σπουδαία πρότυπα να τους εμπνέουν;

Σημειώνουμε εδώ ότι η Γαλλία απένειμε στον κ. Σηφάκη την Εθνική Τιμή Αρετής (Ordre national du Mérite) , τιμή η οποία απονέμεται σε πρόσωπα για το εξαίρετο έργο τους σαν πολίτες ή στρατιωτικοί.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είχε, έχει κι απ’ ότι φαίνεται θα εξακολουθήσει να έχει και να συντηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε να εξάγουμε εγκεφάλους. Μήπως ήδη έχουμε μείνει μόνον οι χαζοί σ’ αυτή τη χώρα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *