Κάνετε τα windows να δουλεύουν τέλεια και γρήγορα. (Α΄ ΜΕΡΟΣ)

Κάνετε τα windows να δουλεύουν τέλεια και γρήγορα.

(Α΄ ΜΕΡΟΣ)

 

Αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε τον υπολογιστή σας να πηγαίνει αργά, να κολλάει, να κάνει πέντε και πλέον λεπτά να ανοίξει, ή να εμφανίζει περίεργα σφάλματα, ήρθε μάλλον ο καιρός να πάρετε δραστικά μέτρα.

 

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε κάποια  εύκολα και άκρως αποτελεσματικά βήματα (άγνωστα στους περισσότερους) που αν τα ακολουθήσετε σωστά θα δείτε δραματική βελτίωση στην συμπεριφορά και τις επιδόσεις του υπολογιστή σας.

 

Οι οδηγίες δίνονται ταυτόχρονα σε Ελληνικά και Αγγλικά με τη χρήση διαχωριστικής γραμμής ( / ).

 

Σημειώνουμε ότι οι τεχνικές που θα παρουσιάσουμε εδώ χρησιμοποιούν σκόπιμα ΔΩΡΕΑΝ λογισμικό που μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε ελεύθερα από το Internet. Μη σας γελάει όμως το γεγονός ότι είναι δωρεάν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που ΔΕΝ ισχύει το «ό,τι δώσεις παίρνεις». Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι καλύτεροι επαγγελματίες του χώρου χρησιμοποιούν τις παρακάτω τεχνικές. Πολλοί από αυτούς μάλιστα πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους.

 

Βήμα 1

Εγκαθιστώντας το πρόγραμμα εργαλείο που θα κάνει τη δουλειά

Είναι το ccleaner και αν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, μπορείτε να παρακάμψετε αυτό το βήμα και να προχωρήσετε στο επόμενο.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard και κατόπιν να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας (διπλό αριστερό κλικ πάνω στο αρχείο εγκατάστασης και στη συνέχεια «επόμενο» μέχρι να τελειώσει ο οδηγός εγκατάστασης προγράμματος.).

 

Τα βήματα 2 έως 4 που ακολουθούν υλοποιούνται με το πρόγραμμα ccleaner.

 

Βήμα 2: Εκκαθάριση συστήματος.

Όπως και σε κάθε άλλο μηχάνημα έτσι κι εδώ η καθημερινή χρήση αφήνει κατάλοιπα που το βαραίνουν και δυσχεραίνουν τη λειτουργία του. Όλα αυτά θα φύγουν με ένα κλικ.

α) Κλείστε όλες τις άλλες ανοιχτές εφαρμογές. Τρέξτε το ccleaner (Έναρξη / Start -> Όλα τα προγράμματα / All programs -> CCleaner -> CCleaner)

β) Πατήστε το κουμπί Καθαριστής / Cleaner (με το βουρτσάκι)

γ) Ακριβώς δίπλα επιλέξτε με τικ όλες τις επιλογές που επιτρέπεται να επιλεχθούν (από πάνω μέχρι κάτω) και στις δύο καρτέλες (Windows & Εφαρμογές / Applications)

δ) Πατήστε Έναρξη Καθαριστή / Run Cleaner (κουμπί κάτω δεξιά). Αγνοήστε τυχόν προειδοποιήσεις που θα εμφανιστούν κατά την εκκαθάριση πατώντας Εντάξει / OK (Εικόνα 1)

 

Βήμα 3: Εκκαθάριση μητρώου. (Registry)

Το Μητρώο (Registry) είναι η ιεραρχικής δομής βάση δεδομένων όπου διατηρούνται όλες οι πληροφορίες ρυθμίσεων και λειτουργίας των windows. Όσο πιο καθαρό και συμμαζεμένο είναι λοιπόν το αρχείο αυτό, τόσο πιο απροβλημάτιστα λειτουργεί ο υπολογιστής.

α) Κάντε κλικ στο κουμπί Μητρώο / Registry (μπλε κουμπί αριστερά)

β) Βεβαιωθείτε ότι όλα τα κουτάκια στη λίστα Ακεραιότητα του Μητρώου / Registry Integrity είναι τσεκαρισμένα.

γ) Πατήστε το κουμπί Έλεγχος για Παραμέτρους / Scan for Issues (κάτω αριστερό κουμπί από τη δεξιά πλευρά) και περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εμφανιστεί η πλήρης λίστα με τα επιλεγμένα σφάλματα.

δ) Πατήστε Διόρθωση Επιλεγμένων Παραμέτρων / Fix selected issues (κουμπί κάτω δεξιά από τη δεξιά πλευρά)

ε) Στην ερώτηση θέλετε να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αλλαγών / Do you want to backup changes to the registry? πατήστε Όχι / No

ζ) Πατήστε Διόρθωση Όλων / Fix All Selected Issues (το μεγάλο μεσαίο κουμπί).

η) Πατήστε Κλείσιμο / Close (Εικόνα 2)

 

Βήμα 4: Αφαίρεση περιττών προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιούμε ή δε χρειαζόμαστε πια.

Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας και να είστε πολύ προσεκτικοί! Αργά και προσεκτικά κλικ!

Σε αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τα εγκατεστημένα προγράμματα που έχετε στον υπολογιστή σας και πιθανώς θα αφαιρέσουμε  μερικά που δεν χρησιμοποιείτε. Ίσως όμως τελικά να μην αφαιρέσουμε και κανένα, εάν αποφασίσετε ότι τελικά τα χρειάζεστε όλα.

α) Πατήστε το κουμπί Εργαλεία / Tools (το μπλε γαλλικό κλειδί στα αριστερά)

β) Βεβαιωθείτε, χωρίς να πατήσετε τίποτα, ότι είναι ήδη επιλεγμένη η επιλογή Απεγκατάσταση / Uninstall (το πρώτο κουμπί από τα κάθετα τρία στη λευκή στήλη – φωτίζεται με μπλε απαλό).

γ) Στο μεσαίο (τετράγωνο) πλαίσιο εμφανίζεται μια λίστα με όλα τα προγράμματα που έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας. Εξετάστε όλη τη λίστα προσεκτικά.

δ) Εντοπίστε τυχόν προγράμματα που ξέρετε ακριβώς τη κάνουν (σας είναι γνώριμα) και είστε σίγουροι ότι δεν τα χρειάζεστε πλέον. Αν δεν υπάρχουν προγράμματα προς αφαίρεση το βήμα 4 σταματάει εδώ. Κλείστε το ccleaner (από το κόκκινο x πάνω δεξιά). Διαφορετικά συνεχίστε παρακάτω προσεκτικά.

ε) Πατήστε το κουμπί Αποθήκευση σε αρχείο κειμένου / Save to text file (κάτω δεξιά) και αποθηκεύεστε τη λίστα των προγραμμάτων σας όπως είναι πριν τις αλλαγές. (για λόγους αναφοράς και αρχείου)

ζ) Στη συνέχεια. Επιλέξτε με μονό αριστερό κλικ το πρώτο πρόγραμμα προς αφαίρεση.

η) Πατήστε το κουμπί Έναρξη Απεγκατάστασης / Run Uninstaller (το πρώτο κουμπί της τέρμα δεξιάς στήλης)

θ) Στο μήνυμα επιβεβαίωσης που ακολουθεί πατήστε Ναι / Yes.

ι) Επαναλάβετε τα βήματα ζ,η,θ, όσες φορές χρειάζεται. Όταν τελειώσετε κλείστε το πρόγραμμα.

* Bonus για προχωρημένους: Πατώντας το κουμπί Εκκίνηση / Startup (στην καρτέλα εργαλεία / Tools) βλέπετε μια λίστα με τα προγράμματα που φορτώνουν τα windows όταν ξεκινούν. Αν γνωρίζετε μπορείτε να επιλέξετε Απενεργοποίηση / Disable σε μερικά (προσοχή ΟΧΙ Διαγραφή / Delete) έτσι ώστε να αυξήσετε επιπλέον την ταχύτητα χρόνου εκκίνησης του συστήματος. Αν στην πορεία διαπιστώσετε ότι απενεργοποιήσατε προγράμματα που δεν έπρεπε, μπορείτε να επιστρέψετε στη λίστα και να πατήσετε Ενεργοποίηση / Enable στο καθένα από αυτά. (Εικόνα 3)

 

Βήμα 5: Ανασυγκρότηση δίσκων.

α) Πατήστε διαδοχικά αριστερό κλικ: Έναρξη / Start -> Όλα τα προγράμματα / All programs -> Βοηθήματα / Accessories -> Εργαλεία συστήματος / System tools -> Ανασυγκρότηση Δίσκων / Disk Defragment

β) Στο εμφανιζόμενο πρόγραμμα πατήστε το κουμπί Ανασυγκρότηση / Defrgament.

γ) Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και επανεκκινήστε  τον υπολογιστή.

(Εικόνα 4)

Τέλος πρώτου μέρους. Η συνέχεια στην επόμενη PC-News.

 

 

Γιώργος Δαλακούρας

Πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ECDL

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *