Περπατώ, περπατώ εις το δάσος (του ίντερνετ)

Περπατώ, περπατώ εις το δάσος (του ίντερνετ)

Συμβουλές ασφαλούς περιήγησης

Μοιάζει με δάσος το διαδίκτυο, αφού και πολλά όμορφα και νέα πράγματα μπορείς να ανακαλύψεις αλλά και πολύ εύκολα να χαθείς!

Μέχρι και κακούς λύκους θα πετύχεις μεταμφιεσμένους σε γιαγιάδες.

Τι προσέχετε όταν πάτε βόλτα στο δάσος? Να μη χάσετε τον προσανατολισμό σας αλλά ακόμα και όταν κάνετε τυχαίες διαδρομές και απλά θέλετε να περιηγηθείτε να ξέρετε ποια είναι πχ τα δηλητηριώδη μανιτάρια και να μη στραβοπατήσετε.

Στο διαδίκτυο καλό είναι να έχουμε την ίδια συμπεριφορά.

Θα την ονομάσω, κανόνες “διαβίωσης” ή και “Αντιβίωσης” θα ταίριαζε, αφού θα χρειαστούμε και Antivirus προγράμματα!

 

-Δεν δίνουμε τα αληθινά στοιχεία μας όταν δεν είμαστε 100% σίγουροι ποιοι θα τα διαβάσουν ή σε ποιους θα τα μεταβιβάσουν, για διαφημιστικούς ή άλλους λόγους.

-Έχουμε ενεργοποιημένα τα προγράμματα ασφαλούς περιήγησης στο Internet. Τα διάφορα antivirus διαθέτουν τέτοιες ευκολίες και επιλογές. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε λειτουργικό Linux δεν είστε 100% ασφαλείς.

-Δεν σας λέω “Μην επισκέπτεστε σελίδες που δεν γνωρίζετε ή εμπιστεύεστε” διότι ελάχιστοι ΔΕΝ το κάνουμε. Απλά με εγκατεστημένο ένα από τα προηγούμενα προγράμματα θα έχουμε προειδοποίηση για πιθανή “εισβολή”

-“Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό” Αυτή η συμβουλή είναι χρήσιμη στην αληθινή ζωή μας όσο και στην “εικονική”. Αν ψάχνετε κάτι πχ μια ταινία που ακόμα δεν έχει βγει καλά καλά στις αίθουσες ή ένα περιζήτητο πρόγραμμα που μόλις κυκλοφόρησε και βρείτε διευθύνσεις που σας παραπέμπουν για να το κατεβάσετε, μη σπεύσετε πριν διαβάσετε σχόλια που τυχόν έχουν αφήσει άλλοι πριν από εσάς.

-Να είστε καχύποπτοι και προσεκτικοί για τα “ Ζαχαρένια σπίτια” που προσφέρουν “χρήματα μέσω του internet” ή του τύπου “ κερδίστε κάνοντας internet surfing” κλπ

-Ρυθμίστε τον περιηγητή σας (Browser Firefox, opera, Chrome, Safari κλπ) να εμποδίζει τα αυτόματα αναδυόμενα παράθυρα ή τουλάχιστον να επιλέγετε εσείς πότε θα τα ανοίγει. Μια ακόμα πιο ασφαλής ρύθμιση είναι μέσα από τις επιλογές – ρυθμίσεις να απενεργοποιήσετε την εκτέλεση εντολών java αν και αυτό δε θα σας επιτρέπει να “ανοίξετε” κάποιες “αθώες & τίμιες” σελίδες.

-Ό,τι και αν κατεβάσετε από το διαδίκτυο, είτε φωτογραφία, είτε αρχείο κειμένου, οποιουδήποτε μεγέθους, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και αν είναι αυτό ΠΑΝΤΑ να το ελέγχετε με τα προγράμματα antivirus, antimalware, antitrojan που έχετε. Είναι υπόθεση ελάχιστων δευτερολέπτων και αξίζει 100% τον κόπο.

-Το ίδιο ισχύει και για τις σελίδες που σας προτείνουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που λαμβάνετε άγνωστοι αλλά και γνωστοί σας ακόμα. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να έχει υποκλέψει κάποιος κακόβουλος τον λογαριασμό με τα mail και να στέλνει μηνύματα σε όλες τις επαφές που βρήκε.

-Οποιοδήποτε μήνυμα λαμβάνετε  που σας ζητάει να βάλετε όνομα χρήστη και κωδικό, ειδικά αν έχει σχέση με τραπεζικές συναλλαγές, είναι 100% προσπάθεια υποκλοπής. Επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας.

-Όπως ακριβώς όταν περπατάτε στον δρόμο δεν φωνάζετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, την διεύθυνση που μένετε, τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και άλλα προσωπικά στοιχεία, κατά τον ίδιο τρόπο όταν συνδέεστε στο διαδίκτυο από δημόσιους χώρους πχ καφέ με ελεύθερο wifi , χώρους αναμονής σε αεροδρόμια και οπουδήποτε αλλού υπάρχει wifi hot spot, προσπαθήστε να συνδεθείτε όσο το δυνατόν λιγότερο σε σελίδες αυστηρά προσωπικές. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολο να σας υποκλέψουν (sniffαρουν) τα στοιχεία του  λογαριασμού σας. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, μελετήστε τρόπους ασφαλούς σύνδεσης σε δημόσιους χώρους, υπάρχει μεγάλη σχετική θεματολογία αν κάνετε αναζήτηση πχ στο Google.

-Σελίδες που επισκέπτεστε συχνά και έχετε προσωπικά στοιχεία, πχ hotmail, facebook, rapidshare, τραπεζικές υπηρεσίες κλπ είναι ο κύριος στόχος επιθέσεων. Τα πιο γλυκά και περιζήτητα φρούτα του δάσους όπου ο κακός λύκος στήνει την παγίδα του. Μπορείτε να ελέγχετε αν η διεύθυνση είναι η σωστή και ΟΧΙ διαφορετική πχ στο rapidshare έχει μια εικόνα για να επιβεβαιώσετε ποια είναι η ΣΩΣΤΗ διεύθυνση, (rapidshare.com/). Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος (Phishing) να σας παραπέμπουν σε ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΕΣ σελίδες με πχ της Εθνικής Τράπεζας όπου θα σας ζητηθεί να βάλετε το όνομα χρήστη και το passwordd σας και ο μόνος τρόπος για να δείτε την “μαϊμουδιά” είναι η διεύθυνση, το link. Λύκος μεταμφιεσμένος σε γιαγιά, κανονικό παραμύθι δηλαδή, αλλά απευθύνεται σε μεγάλους ελπίζοντας σε “παιδική” συμπεριφορά.

-Το ίδιο φυσικά ισχύει και για αγορές με πιστωτική κάρτα. Να κάνετε έλεγχο για την αξιοπιστία του site και αν γίνεται με κρυπτογράφηση / ασφαλή σύνδεση η μεταφορά των στοιχείων της πιστωτικής σας (SSL). Να αναφέρω ότι αν βρείτε πχ το νέο Ipad σε τιμή προσφοράς 300 ευρώ να κρατήσετε τη μύτη σας γιατί η υπόθεση βρωμάει; Να μη το αναφέρω, το καταλάβατε.

 

Δεν μπορούμε να μη περπατάμε καθόλου στο δάσος αλλά μπορούμε να φοράμε γάντια όταν μαζεύουμε μανιτάρια, φρούτα (προγράμματα internet security) ή να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και τα φρούτα- καρπούς που μαζέψαμε (προγράμματα antivirus-trojan).

Επίσης πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι δε μπορούμε να είμαστε 100% ασφαλείς αλλά τουλάχιστον κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας.

Ένας άλλος τρόπος, ίσως ο ασφαλέστερος σήμερα, ο οποίος προφυλάσσει το μηχάνημα σας από εισβολές ακόμα και αν “μολυνθείτε” είναι η περιήγηση στο internet μέσω εικονικών μηχανών. Σε επόμενο άρθρο θα πούμε περισσότερα!

 

 

Χάρης Σγουραμάλης

sgouramalis@pc-news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *