Splinter Cell: Conviction


Splinter Cell: Conviction

Οι μάχες μεταξύ πρακτόρων και κατασκόπων είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα πρότυπα παιχνιδιών. Το νεότερο κεφάλαιο στη σειρά Splinter Cell ονομάζεται Conviction και η PC-News έχει χωθεί για τα καλά στα καταγώγια των περιπετειών του Sam Fisher.

Ο γνωστός υπερπράκτορας πρέπει για ακόμη μία φορά να ασχοληθεί με κάθε λογής τρομοκράτες προκειμένου να καταφέρει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές τους. Η διαφοροποίηση του Conviction από τους παλαιότερους τίτλους της σειράς γίνεται στον πυρήνα του σεναρίου. Ο ήρωάς μας εκτός από τις αποστολές που του υπαγορεύει η NDA, έχει ως στόχο την εύρεση των δολοφόνων της κόρης του. Η εξαγρίωση του και μόνο δίνει ένα νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι και στον τρόπο αντιμετώπισής του.

Το gameplay του Splinter Cell: Conviction έχει δύο ενεργούς τρόπους λειτουργίας. Ο πρώτος είναι να εντοπίζετε κάθε φορά τους εχθρούς και να διεισδύετε στην περιοχή τους αθόρυβα, σκοτώνοντάς τους ακαριαία και χωρίς να αφήσετε σημάδια ότι υπήρξατε. Όσοι όμως δεν αρέσκονται στην τακτική μάχης μπορούν να μπουν με τσαμπουκά και να αρχίσουν το πετσόκομμα με τα αυτόματα και τις χειροβομβίδες. Γενικότερα η πιο σωστή προσέγγιση είναι η πρώτη, αφού έτσι έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε δύο φορές ποια ενέργεια θα πραγματοποιήσετε. Ο Fisher κατευθύνεται από άποψη τρίτου προσώπου και οι επιλογές την ώρα της μάχης είναι πάρα πολλές. Αν πλησιάσετε έναν αντίπαλο κάνοντας θόρυβο, τότε ενεργοποιείται ένα λευκό warning, το οποίο σημαίνει πως οι εχθροί έχουν καταλάβει την παρουσία σας. Αν προχωρήσετε κι άλλο, τότε ο συναγερμός γίνεται κόκκινος, κάτι που σημαίνει πως όλοι πλέον σας βλέπουν.

Οι τακτικές μέσα στη μάχη έχουν πολλές πλευρές και αρκετές χρησιμότητες. Για παράδειγμα αν οι φρουροί σας έχουν αναγνωρίσει μπορείτε να αρπάξετε γρήγορα έναν από αυτούς και να τον χρησιμοποιήσετε σαν ασπίδα, ώστε να μην σας πυροβολήσει κανείς. Επίσης όταν θέλετε να εισχωρήσετε σε μέρη που φυλάσσονται μπορείτε πάντα να ρίξετε σφαίρες σε κάποιο αυτοκίνητο και αμέσως οι αντίπαλοι θα πάνε να το ελέγξουν. Τότε είναι η μεγάλη σας ευκαιρία να βουτήξετε μέσα στη βάση τους! Τα όπλα με τα οποία εφοδιάζεται ο Sam Fisher ποικίλλουν, με τα πιστόλια σίγασης και τα αυτόματα να κλέβουν την παράσταση. Είναι σημαντικό ανά πάσα ώρα και στιγμή να έχετε μαζί σας ένα όπλο χειρός με σιγαστήρα, προκειμένου να μην ακούγονται οι σφαίρες σας.

Ένα από τα λίγα προβλήματα του τίτλου είναι η χαμηλή τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών. Ορισμένες φορές η κάλυψη πίσω από αντικείμενα φαίνεται αρκετή ώστε να περάσετε πολλαπλές ομάδες αντίπαλων φρουρών. Σημαντική αδυναμία του παιχνιδιού είναι και το περιορισμένο οπτικό πεδίο των κακών. Αν σταθείτε ακάλυπτοι πίσω από τα 20, τότε είναι πολύ πιθανό να μην σας πάρει χαμπάρι κανείς!

Η Ubisoft δημιούργησε μία νέα μηχανή γραφικών για το Splinter Cell: Conviction, με όνομα LEAD. Η ποιότητα της εικόνας βοηθάει στη δημιουργία μιας εκπληκτικής ατμόσφαιρας εντός του παιχνιδιού. Όσο απλώνεται το σκοτάδι δημιουργείται η εντύπωση πως ο Sam Fisher είναι υπαρκτό πρόσωπο και οι περιπέτειές του ζωντανεύουν μπροστά από την οθόνη. Η βία αποδίδεται πολύ σωστά με τα αίματα να κάνουν την εμπειρία μας αρκετά ανατριχιαστική. Δεν είναι λίγο το θέαμα νεκρών πτωμάτων καλυμμένων από πάνω μέχρι κάτω με αίματα! Το παράδειγμα της εκπληκτικής ατμόσφαιρας όμως, δεν το ακολουθεί και το frame rate, το οποίο σε ορισμένα σημεία πέφτει αρκετά ιδιαίτερα όταν συναντάμε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα στην οθόνη. Από την άλλη ο ήχος μένει σε μέτρια επίπεδα και κορυφώνεται με τη φωνή του Sam Fisher να σκορπίζει τον τρόμο στις σκοτεινές πίστες.

Γενικά το Splinter Cell: Conviction είναι ένα από τα καλά παιχνίδια δράσης της άνοιξης. Ίσως λίγη περισσότερη σοβαρότητα από την προγραμματιστική ομάδα, να έδινε μεγαλύτερη ώθηση στο παιχνίδι.

Κυκλοφορεί σε:
Χbox 360, PC, iPhone

Θετικά:
Εκπληκτική ατμόσφαιρα, όμορφα γραφικά και ποικιλία στα όπλα

Αρνητικά:
Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων πάσχει και το
frame rate δεν μένει σταθερό.

Βαθμολογια: 85

 

Κωνσταντίνος Κουτσούμπας

koutsoumpas@pc-news.gr

Εκπομπή Users, 103,3 FM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *