ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BLOG – ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BLOG ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το καλοκαίρι πέρασε και ελπίζω όλοι μας να ανεφοδιαστήκαμε για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Στην επικαιρότητα του καλοκαιριού κυριάρχησαν για ακόμα μια φορά τα σχόλια και οι κουβέντες για τα blogs, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο. Η δημιουργία και διαχείριση ενός blog είναι πλέον μια πολύ απλή διαδικασία και μπορεί να γίνει ακόμα και από κάποιον αρχάριο χρήστη Η/Υ. Από κάποιους ο ελληνικός όρος που έχει αποδοθεί στην ξενόφερτη αυτή λέξη είναι ο όρος ιστολόγιο. Παλιότερα είχαν ασχοληθεί εκτενώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) με αυτά.

Επομένως, τι είναι τα blogs; Τα blogs είναι ιστοσελίδες οι οποίες ανανεώνονται άλλες φορές σπάνια και άλλες φορές πάρα πολύ τακτικά, μέσα σε λίγα λεπτά. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σαν ημερολόγια από τους δημιουργούς τους και σε άλλες περιπτώσεις σαν πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης. Με άλλα λόγια ο δημιουργός του blog μπορεί να το διαμορφώσει όπως εκείνος επιθυμεί. Η ακριβής προέλευση των blogs δεν είναι γνωστή. Το ξεκίνημα έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 90 με τις πρώτες ιστοσελίδες απλών χρηστών που περιείχαν κατά κύριο λόγο χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τον κόσμο του internet και με την πάροδο του χρόνου πήραν τη σημερινή τους μορφή. Όπως και να έχει τα blogs αποτελούν σημαντικό κομμάτι του διαδικτύου σήμερα και μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν πραγματική μόδα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ και η υπηρεσία blogger(https://www.blogger.com/start) του Google, η οποία έδωσε τη δυνατότητα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από κατασκευή ιστοσελίδων να δημιουργήσουν το προσωπικό τους blog. Ας περιγράψουμε λοιπόν τα βήματα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να δημιουργήσει το προσωπικό του blog.

Επισκεπτόμαστε τη σελίδα της υπηρεσίας blogger (https://www.blogger.com/start) και επιλέγουμε ‘Δημιουργία Ιστολογίου’ όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα. Στο αμέσως επόμενο βήμα μας ζητείται να εισάγουμε κάποια προσωπικά στοιχεία όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό Google (βλ. Εικόνα 2).

Εικόνα 1 Εικόνα 2

Αμέσως μετά πρέπει να επιλέξουμε το όνομα για το blog μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι όλα τα blog που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του Google, έχουν κατάληξη .blogspot.com επομένως η ηλεκτρονική μας διεύθυνση θα είναι της μορφής:

http://

Όπως παρατηρούμε στην Εικόνα 3 μπορούμε να ελέγξουμε πολύ εύκολα αν το όνομα που επιθυμούμε είναι διαθέσιμο ή κάποιος άλλος χρήστης το χρησιμοποιεί ήδη. Αφού επιλέξουμε το όνομα που μας ενδιαφέρει π.χ.

http://glavelis-pc-news.blogspot.com/

Στο τελευταίο βήμα έχουμε να επιλέξουμε ένα θέμα για το ιστολόγιο μας όπως φαίνεται στην Εικόνα 4. Το θέμα δεν είναι κάτι δεσμευτικό διότι μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του.

 

Εικόνα 3 Εικόνα 4

Η διαχείριση του blog είναι πάρα πολύ εύκολη και βασίζεται σε ένα editor ο οποίος μοιάζει αρκετά με τους δημοφιλείς κειμενογράφους που υπάρχουν όπως το Microsoft Word. Επίσης υπάρχουν ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την εμφάνιση και τα περιεχόμενα του ιστολογίου, όπως ο τρόπος εμφάνισης της ημερομηνίας ή ποιος θα έχει το δικαίωμα να αναρτά σχόλια π.χ. όλοι οι χρήστες ή μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Εικόνα 5 Εικόνα 6

Η συνέχεια στην επόμενη PC-News και για οποιαδήποτε απορία περιμένω τις παρατηρήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Θεμιστοκλής Γλαβέλης

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πληροφορικής

glavelis@pc-news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *