Flight Gear

Flight Gear

Μια ελεύθερη παιχνιδομηχανή

 

Το καλοκαιράκι έχει φτάσει και όλοι ξεκινούν να έχουν στο μυαλό τους την άδεια, αν δεν την έχουν ξεκινήσει μέχρι τώρα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη για την ελληνική πραγματικότητα και τα οικονομικά όλων λιγότερο ή περισσότερο έχουν στριμωχθεί. Ενδεχομένως να έχουν γίνει ακυρώσεις κάποιων σχεδίων ή χρονική μετατόπισή τους (ποιος ξέρει για πόσο). Το μουντιάλ επίσης έχει κρατήσει αρκετούς (και γιατί όχι αρκετές) μέσα για να το παρακολουθήσουμε και να δoξάσουμε τους μάγους της στρογγυλής θεάς. Όπως και να ‘χει περνάμε αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι μας και στη δροσιά του air-condition.

 

Ίσως αυτός ο μικρός πρόλογος να σας έβαλε υποψίες πως το άρθρο των παιχνιδιών αυτού του τεύχους θα είναι κάτι σχετικό με τη μπάλα ή την οικονομία… λάθος! Σαν ελεύθερο περιοδικό της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu θα σας μοιράσουμε εισιτήρια και μάλιστα πρώτης θέσης σε όποια αεροπορική πτήση εσείς επιθυμείτε! Πλοηγός μας θα είναι ο Ubuntistas και η καλή διάθεση. Ετοιμαστείτε για ένα μαγικό ταξίδι….

 

Η ιστορία ξεκινά κάπου στα μέσα του 1996 απο τον David Murr ο οποίος είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν εξομοιωτή πτήσης. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εντατική δουλειάς και κώδικα η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού ήταν γεγονός υπό την άδεια GNU GPL. Από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκε από τους εραστές πτήσεων του ελεύθερου κώδικα.

 

Βασισμένο κυρίως στη γλώσσα C++, στηρίχθηκε σε κώδικα γραφικών τριών διαστάσεων, πράγμα που το έκανε αρκετά δύσκολο στην ανάπτυξή του. Ένα χρόνο μετά, η πηγή άλλαξε και χρησιμοποιήθηκε η βιβλιοθήκη OpenGL που θα βοηθούσε αρκετά το έργο των προγραμματιστών.

 

Φυσικά η κοινότητα μεγάλωσε και βοήθησε στο να βρεθούν δραστικές λύσεις. Αντί να γραφτεί από την αρχή ένα μοντέλο πτήσης, έγινε χρήση του LaRCsim της NASA το οποίο παρείχε ελεύθερα τα δεδομένα άντωσης για την εξομοίωση των αεροσκαφών. Βάζοντας τόσο στιβαρά θεμέλια, η επιτυχία ήταν δεδομένη.

 

Η ανάπτυξη του έργου συνεχίζεται ακόμη και σήμερα έχοντας ζήσει αρκετές αλλαγές και όλες προς το καλύτερο. Για περισσότερες όμως πληροφορίες θα σας παραπέμψουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος καθότι αν τις απαριθμήσουμε όλες θα χρειαστούμε πολλές σελίδες από το περιοδικό.

 

Πετώντας στους αιθέρες

Η αλήθεια είναι πως μετά από λίγα λεπτά πτήσης με το FG ξεχνιέσαι και το περιβάλλον σιγά σιγά μοιάζει να γεμίζει το δωμάτιο. Σημάδι πολύ καλό για ένα παιχνίδι. Τα γραφικά του είναι όμορφα και ικανοποιούν το μάτι του χρήστη, άλλωστε μη ξεχνάμε πως είναι ένα ελεύθερο πρόγραμμα που δεν κρύβεται από πίσω του μια εταιρία με ατελιέ και επαγγελματίες σχεδιαστές, μονάχα άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για το συγκεκριμένο έργο. Παρόλα αυτά όμως καταφέρνει να ξεχωρίσει σε πολλούς τομείς και γιατί όχι – να ξεπεράσει αντίστοιχα έργα κλειστού λογισμικού.

 

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η αίσθηση του ρεαλισμού κατά την πτήση. Η χρήση διαφορετικών μοντέλων εξομοίωσης είναι αυτά που καθορίζουν τη μορφή της πτήσης. Κάθε αεροσκάφος που προγραμματίζεται πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα μοντέλα και αυτή τη στιγμή το FG είναι το μοναδικό στο είδος του που ενσωματώνει τόσα πολλά. Στο εσωτερικό του αεροσκάφους μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με αρκετούς διακόπτες και όργανα.

 

Ένα βασικό χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει κάθε ενδιαφερόμενο να ασχοληθεί πολύ καιρό μαζί του είναι η ποικιλία αεροσκαφών. Από μικρά αεροπλανάκια μονοκινητήρια και gliders έως Jumbo Jet, μαχητικά, ελικόπτερα και ιπτάμενους δίσκους, το FG τα έχει όλα και το κυριότερο ελεύθερα! Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και το χιούμορ καθώς έχουμε στη διάθεσή μας και το έλκηθρο του Άϊ Βασίλη! Όλα μπορούμε να τα κατεβάσουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος και να τα εγκαταστήσουμε στο μηχάνημά μας. Κάθε ένα έχει διαφορετικό τρόπο που πετά και αντιδρά στις συνθήκες που μπορούμε να ορίσουμε μέσα από τις παραμέτρους. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να κάνω έναν πλήρη κύκλο $360^o$ με ένα Jumbo 747!… μην το προσπαθήσετε όμως στην πραγματικότητα γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε καλά (όπως κι εγώ δεν το κατάφερα με την πρώτη).

 

Ευχάριστη νότα και παράγοντας που προσθέτει πόντους είναι η δυνατότητες δικτύωσης που υπάρχουν. Μπορούμε να παίξουμε σε τοπικό δίκτυο ή μέσω Internet πολλοί πιλότοι ταυτόχρονα, έχοντας στη διάθεσή μας ακόμη και ανθρώπους που αναλαμβάνουν τον ρόλο του πύργου ελέγχου.

 

Επίσης, πρόσθετα που μας βοηθούν να καταγράφουμε τη θέση μας στο Google Maps κι έτσι να βοηθούμε τους φίλους μας και να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο του πλανήτη πετάμε αυτή τη στιγμή, προσόν που πιστεύω θα εκτιμηθεί πολύ από χρήστες Virtual Radar των πραγματικών αεροσκαφών.

 

Επίσης για να αυξήσουμε τον ρεαλισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χειριστήρια αεροσκαφών που υπάρχουν στο εμπόριο και υποστηρίζονται από την εφαρμογή. Δε σταματάμε όμως εδώ, καθώς υπάρχει υποστήριξη και για πολλές οθόνες, έτσι το παιχνίδι αποκτά νέα διάσταση και αυξάνεται κατακόρυφα ο ρεαλισμός του. Αν έχετε αχρησιμοποίητες οθόνες, πιστεύω πως είναι καιρός να τις ξεσκονίσετε και να φτιάξετε βάσεις για το γραφείο σας (ή το εικονικό πιλοτήριο).

 

Η πτήση 311 της FG για Maiami αναχωρεί, παρακαλώ περάστε από το Synaptic για να παραλάβετε το εισιτήριό σας…

Μετά από όλα αυτά είμαι σίγουρος πως θέλετε να πάρετε μια γεύση από την εμπειρία αυτού του παιχνιδιού. Στο Ubuntu υπάρχει έτοιμο στα αποθετήρια, οπότε απλά κάνετε αναζήτηση για FlightGear και το επιλέγετε για εγκατάσταση. Εναλλακτικά μπορούμε και να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση από τα επίσημα αποθετήρια του προγράμματος και να το εγκαταστήσουμε χειροκίνητα. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί μόνο αυτό μιας και για να ξεκινήσει το Flight Gear χρειάζεται να διαβάσουμε τις… εντολές που θα δώσουμε από το τερματικό! Ναι, το FG είναι τόσο περίπλοκο πρόγραμμα ώστε να απαιτεί πάμπολλες παραμέτρους μέχρι να μπορέσουμε να φορτώσουμε ένα αεροσκάφος και να πετάξουμε. Σίγουρα εδώ θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα και να δημιουργηθεί ένα καλό Front End με όλες τις λειτουργίες. Φυσικά και κυκλοφορούν Front End τρίτων για το παιχνίδι. Για το περιβάλλον του Gnome έχουμε το FGKicker και στο KDE αντίστοιχα το KfreeFlight. Εναλλακτικά μπορούμε να κατεβάσουμε το JflightWizard το οποίο είναι ένα γραφικό περιβάλλον για το παιχνίδι γραμμένο σε Java. Υπάρχει εκτενής αναφορά για τον τρόπο εγκατάστασης μέσα στο συμπιεσμένο αρχείο.

 

Είμαι αναγκασμένος να κλείσω αυτό το άρθρο για να μην ξεπεράσω τα όρια του περιοδικού (αλλά και του σελιδοποιητή μας). Η παρουσίαση ενός τέτοιου προγράμματος δε μπορεί να περιοριστεί μέσα σε 2 σελίδες, αντ’ αυτού θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο.

 

Ευτυχώς για εμάς, μιλάμε για ένα έργο ελεύθερου λογισμικού πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει άφθονη τεκμηρίωση στο Internet καθώς επίσης μέλη της κοινότητας που θα ήταν περισσότερο από χαρούμενα να προσφέρουν την βοήθειά τους.

 

Μέχρι το επόμενό μας ραντεβού, ρυθμίστε τα flaps, το μείγμα, πάρτε άδεια από τον πύργο ελέγχου και καλά ταξίδια.

 

Σύνδεσμοι:

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.flightgear.org/

http://sourceforge.net/projects/jflightwizard/

 

 

Σαββίδης Σόλων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *