Τα νέα του μήνα – Ιούλιος-Αύγουστος 2010


Τα νέα του μήνα – Ιούλιος-Αύγουστος 2010

 

H Google αποκρούει αγωγή δισεκατομμυρίων της Viacom

 

Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης απέρριψε τον ισχυρισμό της Viacom ότι το YouTube, ιδιοκτησίας της Google, ήταν ένοχο μαζικής παραβίασης των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αντίθετα, το δικαστήριο αποδέχτηκε αίτημα της Google για συνοπτική εκδίκαση της υπόθεσης και αποφάνθηκε ότι το YouTube καλύπτεται πλήρως από τις διατάξεις του Νόμου περί Ψηφιακών Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Η Google δήλωσε μέσω του ιστολογίου της ότι πρόκειται για σημαντική νίκη, όχι μόνο για την εταιρία αλλά και για δισεκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου. Η εταιρία εκφράζει την ικανοποίησή της και δεσμεύεται να συνεχίζει να στηρίζει την πολυμορφία και πολυφωνία που χαρακτηρίζουν το YouTube.

H Viacom είχε υποστηρίξει ότι οι διατάξεις του νόμου δεν προστάτευαν τη Google. Ομάδες όπως το Electronic Frontier Foundation υποστήριξαν ότι εφόσον δικαιώνονταν τα επιχειρήματα της Viacom, η εξέλιξη αυτή θα έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων παρόχων περιεχομένου και επί της ουσίας θα ακύρωνε την προστασία που παρέχει ο νόμος σε ιστότοπους που φιλοξενούν ή αναμεταδίδουν υλικό δημιουργημένο από τρίτους. Το eBay, το Facebook, το Ask.com και η Yahoo! παρουσίασαν ανάλογα επιχειρήματα στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς η Viacomm σε διάστημα αρκετών μηνών εντόπισε περίπου 100.000 επίμαχα video, απέστειλε μία μαζική αίτηση αφαίρεσης του προστατευόμενου περιεχομένου και μέσα σε μία ημέρα το YouTube είχε συμμορφωθεί σχεδόν πλήρως. Επισημαίνεται ότι η Viacom δε συμφωνεί με τη (σχετικά σύντομη, μόλις 30 σελίδων) αιτιολόγηση της απόφασης και προτίθεται να ασκήσει έφεση, θεωρώντας ότι αντιβαίνει το πνεύμα και το γράμμα του επίμαχου νόμου.

Για την ώρα, όμως, το YouTube και η Google πανηγυρίζουν μια εξαιρετικά σημαντική νίκη.

 

Οι πωλήσεις των Windows 7 φτάνουν τα 150 εκατομμύρια

 

Τα Windows 7 έγιναν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft με τις γρηγορότερες πωλήσεις τον Απρίλιο, όταν είχαν πουληθεί 100 εκατομμύρια άδειες οπότε τώρα που κατάφερε να περάσει τα 150 εκατομμύρια, δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς.

Σύμφωνα με την επιχείρηση Redmond, κατά μέσο όρο, πωλούνται 7 αντίγραφα των Windows 7 κάθε δευτερόλεπτο, και οι πωλήσεις δεν αναμένεται να μειωθούν, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλοί καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις που περιμένουν το Service Pack 1 για να μεταβούν στο νέο λειτουργικό. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση αυτού του επιτεύγματος θα αποτελέσει μια υπενθύμιση για το ποιος είναι ο κυρίαρχος στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων για desktop υπολογιστές.

iPhone 4 : Πρόβλημα με το σήμα και η περίεργη απάντηση της Apple

 

Το iPhone 4 κυκλοφορεί από χθες δημιουργώντας φρενίτιδα όπου κι αν πωλείται με τον κόσμο να δημιουργεί τεράστιες ουρές ώστε να το αποκτήσει πρώτος και να αποφύγει τα προβλήματα διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζει ήδη η Apple.

Όμως ένα σοβαρό τεχνικό θέμα, μετριάζει τις εντυπώσεις αφού ήδη αρκετοί χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λήψη σήματος της συσκευής η οποία οδηγεί σε προβληματικές έως αδύνατες τηλεφωνικές κλήσεις. Το πρόβλημα εστιάζεται στο κάτω αριστερό μέρος της συσκευής και συγκεκριμένα στα πλάγια όπου βρίσκεται το σημείο ένωσης 2 κεραιών τις οποίες η Apple έχει τοποθετήσει περιμετρικά της συσκευής για καλύτερη λήψη από τα προηγούμενα μοντέλα.

Η Apple με απάντηση που έστειλε στην ιστοσελίδα engadget.com παραδέχεται το πρόβλημα προτείνοντάς ως λύση την αποφυγή κρατήματος της συσκευής από το συγκεκριμένο σημείο ! Μία ακόμα λύση που προτείνει η εταιρεία είναι η χρήση οποιασδήποτε προστατευτικής θήκης η οποία αποτρέπει την άμεση επαφή του χεριού με τη συσκευή.

Ο Spencer Webb, πρόεδρος της εταιρείας AntennaSys αναφέρει ότι όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν τοποθετήσει τη κεραία στο κάτω μέρος των συσκευών τους προκειμένου οι εκπομπές ραδιοκυμάτων να βρίσκονται πιο μακρυά από το κεφάλι του χρήστη. Στο iPhone 4 όμως το πρόβλημα δημιουργείται επειδή οι κεραίες βρίσκονται στα πλάγια της συσκευής.

 

Υποστήριξη GPU decoding στο νέο VLC player

 

Η VideoLAN ανακοίνωσε τη διάθεση της έκδοσης 1.1.0 του εξαιρετικά επιτυχημένου media player VLC. Η πιο σημαντική, ίσως, αναβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι ότι έχει προστεθεί υποστήριξη για GPU decoding στις εκδόσεις για Windows και Linux, πράγμα που σημαίνει ότι αξιοποιείται πλέον η κάρτα γραφικών στην αναπαραγωγή αρχείων multimedia.

Το decoding γίνεται μέσω του DxVA2 στα Windows και του VAAPI στο Linux και αφορά τα formats H.264, VC-1 και MPEG-2. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής υποστηρίζονται μόνο οι κάρτες της Nvidia, οπότε οι κάτοχοι καρτών με το λογότυπο της ATI δε θα μπορούν να απολαύσουν το GPU decoding. Οι developers του VLC επικαλούνται προβλήματα στους drivers.

Κατά τα λοιπά, ο νέος VLC φέρνει βελτιώσεις στην αναπαραγωγή των δημοφιλών formats, ενώ οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι έχουν αφαιρεθεί χιλιάδες γραμμές κώδικα, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να είναι πολύ πιο ελαφριά σε σχέση με το παρελθόν

 

Γιάννης Ψαραδάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *