Το Linux είναι καλύτερο, τα Windows όμως είναι ακόμα τα προτιμότερα

Το Linux είναι καλύτερο, τα Windows όμως είναι ακόμα τα προτιμότερα

 

Θα μπορούσα χάριν απλούστευσης να πω ότι:

Τα Windows μοιάζουνε με τα Playmobil. Τα βγάζεις από το κουτί και παίζεις.

Τα Linux μοιάζουνε με τα Lego. Αν μπορείς, φτιάχνεις θαυμάσιες κατασκευές. Αν όχι, έχεις απλά ένα μάτσο πολύχρωμα τουβλάκια.

 

Τα Windows λοιπόν παρά τα πολλά ελαττώματα τους ως λειτουργικό καθώς και το γεγονός ότι επιμένουν να στοιχίζουν ακριβά, παραμένουν προτιμότερα από τους περισσότερους χρήστες διότι:

 

 1. Έχουν ενιαίο και στάνταρ Γραφικό Περιβάλλον Χρήστη. Τα πράγματα έχουν συγκεκριμένο και απλό τρόπο που γίνονται στον οποίο και χαζός να είσαι είναι δύσκολο να κάνεις λάθος. Εννιά στις δέκα φορές μάλιστα, ένας αυτόματος οδηγός σε «πιάνει από το χέρι» κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα κλικ στο κουμπί Επόμενο που σε «περπατάει» από το ένα βήμα στο άλλο.

 2. Έχουν αξιοπρεπές περιβάλλον χρήστη που δεν σε αφήνει στη μέση του πουθενά να αναρωτιέσαι «και τώρα εδώ τι κάνουμε;» (το Linux βέβαια μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και καλύτερο σε αυτό το κομμάτι, βλέπε Ubuntu)

 3. Στα Windows μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα μόνο με τη χρήση του ποντικιού και κάνοντας κλικ εδώ και κλικ εκεί, χωρίς την χρήση ή την προαπαιτούμενη γνώση καμίας εντολής. Στο Linux απλά δεν συμβαίνει αυτό (ακόμα και για απλά πράγματα όπως τη δημιουργία συντομεύσεων). Τουλάχιστον όχι όπως θα έπρεπε.

 4. Παιχνίδια. Εδώ το Linux χάνει κατά κράτος. Ειδικά σε βαριά 3D γραφικά.

 5. Στα Windows μπορείς να κάνεις θαύματα όσον αφορά το Desktop Publishing με πολλούς και διάφορους τρόπους, (π.χ. QuarkXPress) στο Linux όχι (ακόμα). Ή για παράδειγμα κάτι πιο απλό και καθημερινό όπως Φάκελοι και ετικέτες.

 6. Οι Drivers (οδηγοί) συσκευών ήταν και είναι ακόμα ένα μεγάλο θέμα. Στα Windows απλά «παίζουν» όλες οι εξωτερικές συσκευές σου επειδή κάποιοι που πληρώθηκαν (αδρά) φρόντισαν γι’ αυτό. Στα Linux αν π.χ. δεν έχεις ήχο (το πιο απλό και σύνηθες) ίσως και να μην ξεμπερδέψεις τόσο εύκολα.

 7. Πακέτα. Η κάθε διανομή έχει τα δικά της τερτίπια στη διαχείριση πακέτων και τα πράγματα μπορούν εύκολα να γίνουν τρομακτικά πολύπλοκα από ένα σημείο και μετά. Στα Windows τα πράγματα είναι πάντα απλά, και παντού τα ίδια. Και ακόμα και αν τελικά δεν δουλέψουν η κατάσταση ξεμπερδεύει πολύ πιο εύκολα. Στα Windows η Προσθαφαίρεση προγραμμάτων είναι ότι πιο (εκνευριστικά) απλό μπορεί να υπάρξει

 8. Σύνδεση στο Internet. Αν είσαι τυχερός και σου δουλέψει με την πρώτη ή έστω με την τρίτη προσπάθεια. Έχει καλώς. Αν όχι, ο Θεός μαζί σου.

 9. Τα Linux είναι πιο σταθερά γιατί κάνουν πιο λίγα και πιο συγκεκριμένα πράγματα, δοκίμασε να τα φορτώσεις με 350 εφαρμογές (όπως παρασυρμένος κάνεις με τα Windows, μιας και μπορείς…) και τότε θα δούμε αν «κρεμάνε» ή όχι.

 10. Εφαρμογές. Μερικές βασικές εφαρμογές του Linux είναι φοβερές αλλά οι περισσότερες είναι κατώτερες και από αυτές που είναι shareware (δοκιμαστικές) για τα Windows. Στα Windows μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με πολλούς τρόπους (επαγγελματικούς, σύνθετους, εύκολους, αρκετά εύκολους ή γελοίους) ανάλογα με το επίπεδο σου. Στα Linux υπάρχει μόνο ένας δρόμος (άντε δύο) και συνήθως είναι και ελαφρώς (ή και σκέτο) δύσκολος.

 11. Υποστήριξη. Ίσως το μεγαλύτερο θέμα από όλα. Οι χρήστες βασίζονται ή στις δυνάμεις τους ή στην καλή (και δωρεάν φυσικά) θέληση της κοινότητας του Linux. Αξιέπαινο ως προσπάθεια, όμως περιορισμένο και αρκετά έλειπες. Ειδικά όταν κρίνεται η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα μιας μεγάλης επιχείρησης από αυτό. (την υποστήριξη).

 12. Ελλιπής τεκμηρίωση προϊόντος. Ανοίγεις ένα πρόγραμμα και ενώ έχεις επιλέξει ως γλώσσα π.χ. τα ελληνικά, συναντάς στις καρτέλες του ή τα μενού του τα μισά να είναι γραμμένα στα ελληνικά και τα άλλα μισά στα αγγλικά. Επίσης η βοήθεια που μπορείς να βρεις (στο εγχειρίδιο) για το «πως κάνω κάτι» ή «αντιμετώπιση προβλημάτων» θέλει ακόμα πολύ δουλειά.

 13. Ονοματοδοσία και σύστημα αρχείων. Από το DOS ακόμα και αργότερα στα Windows η επέκταση των αρχείων υποδηλώνει με μια ματιά και το είδος του αρχείου, άρα και τι δουλειά κάνει. Έτσι ο προσανατολισμός είναι ευκολότερος μετά από τις πρώτες κιόλας ώρες. Ενώ στο Linux μπορείς να δυσκολευτείς καμιά φορά ακόμα κι αν είσαι πιο έμπειρος.

 14. Τα Linux δεν υποστηρίζουν τη δυνατότητα γονικού ελέγχου. (σύντομα όμως θα έχει επιλυθεί και αυτό)

 15. Η ασφάλεια είναι ένα σχετικό θέμα. Όντως στα Linux δεν υπάρχουν τόσοι ιοί όσοι στα Windows, επειδή απλούστατα το κοινό του Linux είναι πολύ μικρότερο για να κάτσει κάποιος και να ασχοληθεί γράφοντας έναν ιό. Όμως όταν προκύψει ένα θέμα ασφάλειας στο Linux είναι άγνωστο το πότε και από ποιόν θα επιλυθεί. Στην πραγματικότητα οι χρήστες βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις.

 16. Η εξομοίωση είναι ευκολία, όχι επιχείρημα ή πλεονέκτημα. Αν είναι να χρησιμοποιώ εξομοιωτή για να τρέχω πάνω από τις μισές συνολικά εφαρμογές για windows που μου κάνουν τη δουλειά σε Linux, κρατάω τα Windows μου και τρέχω σε εξομοιωτή το Linux.

 

 

Τα Windows μοιάζουνε με τα Playmobil. Τα βγάζεις από το κουτί και παίζεις.

Τα Linux μοιάζουνε με τα Lego. Αν μπορείς, φτιάχνεις θαυμάσιες κατασκευές. Αν όχι, έχεις απλά ένα μάτσο πολύχρωμα τουβλάκια.

 

 

Συμπέρασμα:

Το Linux είναι το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα μιας μεγάλης ασταμάτητης προσπάθειας ορισμένων ανθρώπων που δεν πληρώθηκαν δεκάρα για τη δουλειά τους και αντ’ αυτού διέθεσαν τον κόπο τους στο κοινό δωρεάν. Αν ξεχάσουμε για λίγο την ύπαρξη των Windows και σκεφτούμε εναλλακτικά, το Linux είναι ένα διαμάντι από ανθρώπους με μεράκι για ανθρώπους με γούστο.

Από την άλλη μεριά όμως τα Windows παραμένουν η No 1 επιλογή λειτουργικού από ανθρώπους που επιλέγουν να πληρώσουν προκειμένου να μην χρειαστεί να ιδρώσουν ούτε κατά μία σταγόνα ή να σκεφτούν για το πώς θα υλοποιήσουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Άλλωστε το μόνο που έχουν να κάνουν είναι μερικά κλικ εδώ κι εκεί σχεδόν με όποια σειρά θέλουν, και αν κάτι πάει στραβά και γίνουν όλα μπλε θα τα φτιάξει ο τεχνικός που πληρώνεται γι’ αυτό…

 

 

 

Γιώργος Δαλακούρας

Πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής (Certified Training Professional) της ECDL

dalakouras@pc-news.gr

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *