Συγκρίνοντας τον Internet Explorer με το Mozilla Firefox…

Συγκρίνοντας τον Internet Explorer με το Mozilla Firefox

 

Καθώς το Internet άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένο με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι προγραμματιστές δημιούργησαν εργαλεία-φυλλομετρητές προκειμένου να κάνουν το Internet πιο φιλικό προς τον χρήστη. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλοί browsers (φυλλομετρητές). Οι δυο πιο ευρέως διαδεδομένοι Browsers είναι o Internet Explorer και ο Mozilla Firefox.

 

Οι φυλλομετρητές οφείλουν την ύπαρξή τους στο όνειρο που είχε ο Sir Tim Berners Lee, που ήθελε όλες οι πληροφορίες του κόσμου να εμφανίζονται, εύκολα, σε ένα πρόγραμμα, ως “σελίδες”. Ο ίδιος, είχε δώσει ένα παράδειγμα με ένα πρόγραμμα κειμένου, τότε. Αλλά, κάποιοι, είδαν πιο μακριά και έφτιαξαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έναν φυλλομετρητή με εικόνες. Τον θρυλικό Mosaic, που γρήγορα μετονομάστηκε σε “Netscape Navigator”.H Πρώτη έκδοση του Internet explorer δόθηκε με τα Windows 95 SP2. Ο Firefox πήρε το σημερινό του όνομα το 2001, όταν ο πασίγνωστος Netscape Navigator, τότε, άνοιξε τον κώδικά του και διαχωρίστηκε από τις άλλες εφαρμογές του (email που έγινε Thunderbird, IRC, news reader). Τώρα, ο Firefox, αναπτύσσεται από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το Mozilla Foundation.

Ο Firefox διαφοροποιείται τόσο από τον Internet Explorer, όσο και από τους άλλους δημοφιλείς φυλλομετρητές (Opera, Konqueror κλπ) τόσο λόγω του πλήθους  των χαρακτηριστικών που φέρει, όσο και λόγω όλων εκείνων που απουσιάζουν. Επιπλέον Ο Mozilla Firefox μπορεί να εμπλουτιστεί με επιπλέον δυνατότητες μέσω μικρών προγραμμάτων (extensions) τα οποία ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει στο διαδίκτυο από διάφορες εναλλακτικές πηγές.

 

Ευκολία εγκατάστασης

 

Η Ευρωπαϊκή ένωση, μετά από έρευνα για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, απαγόρευσε στην Microsoft να κάνει αυτόματη εγκατάσταση του Internet Explorer στο λειτουργικό της. Έτσι, σήμερα ο χρήστης οφείλει να κάνει ακριβώς τα ίδια βήματα για να εγκαταστήσει οποιονδήποτε από τους Firefox, Internet Explorer, Opera κλπ.

Φυσικά, ο Internet Explorer είναι διαθέσιμος μόνο για το λειτουργικό της Microsoft, για συγκεκριμένες εκδόσεις, ενώ ο Mozilla μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, ή εκδόσεις τους. Μάλιστα, οι ρυθμίσεις και τα δεδομένα του Mozilla είναι συμβατά ανάμεσα σε όλα τα λειτουργικά που υποστηρίζονται.

 

Popup παράθυρα

 

Ένα πλεονέκτημα του Firefox σε σύγκριση με τον Internet explorer είναι ότι μπλοκάρει πιο αποτελεσματικά τα «pop-up» παράθυρα (διαφημίσεις κλπ..) επιτρέποντας στον επισκέπτη να διαλέγει τις περιπτώσεις που επιθυμεί να ανοίξει ένα τέτοιου είδους παράθυρο. Και επιπλέον, δεν απαιτείται η εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων για την εξάλειψη των «pop-up» παραθύρων, όπως γίνεται με τον Internet explorer.

 

Tabs

 

Τόσο ο Firefox όσο και ο Internet explorer 8, κάνουν πιο εύκολη και αποδοτική την πλοήγηση στο διαδίκτυο, προσφέροντας την ταυτόχρονη θέαση περισσότερων από ενός δικτυακών τόπων μέσω του συστήματος «πολλαπλών ετικετών πλοήγησης» (Tabbed Browsing). Η λειτουργία αυτή είναι σχετικά “φρέσκια” και στους 2 αυτούς φυλλομετρητές, όταν κάποιοι άλλοι (Opera, Galeon, konqueror) την είχαν παρουσιάσει αρκετά χρόνια πριν.

 

 

Εξατομίκευση

 

Ο Firefox είναι συμβατός με εκατοντάδες πρόσθετα εργαλεία (extension), δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να εξατομικεύσει το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Με λίγες επιπλέον γνώσεις, προσφέρει και αρκετά λεπτομερείς ρυθμίσεις (που όμως δεν είναι απαραίτητες για την καθημερινή περιήγηση).

Είτε στη βασική του μορφή, είτε μετά την εγκατάσταση του πρόσθετου λογισμικού, το Firefox αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα των διαδικτυακών σας πλοηγήσεων, ενώ είναι πιο ευέλικτος, πιο εύχρηστος και σε πολλά σημεία πιο ασφαλής από τον Internet Explorer

 

Πρόσθετες δυνατότητες

 

Μια από τις μοναδικές λειτουργίες του Firefox, είναι η λεγόμενη «Find as You Type» (στα ελληνικά «βρείτε καθώς πληκτρολογείτε»), μια εφαρμογή που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο χρήσιμη είναι αν δεν τη χρησιμοποιήσει: υπογραμμίζει τις λέξεις κλειδιά που ορίζει ο χρήστης στη δεδομένη ιστοσελίδα, την ίδια ώρα που μάλιστα εκείνος πληκτρολογεί.

Σε περίπτωση που κάποιος συμπληρώσει μια φόρμα on-line, o Firefox αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες, ώστε όταν κάποιος συνδεθεί πάλι με αυτή τη σελίδα, τα στοιχεία του είναι ήδη αποθηκευμένα χωρίς να χρειάζεται να τα εισάγει πάλι για 2η φορά..

Επίσης, ο Firefox έχει την δυνατότητα σε περίπτωση σφάλματος, διακοπής ρεύματος, επανεκκίνησης του υπολογιστή, να αποθηκεύει τις σελίδες στις οποίες είχε τελευταία πλοηγηθεί ο χρήστης. Έτσι, με την επανεκκίνηση του Firefox, ο χρήστης ρωτάται αν θέλει να γίνει επαναφορά των σελίδων που είχε ανοίξει πριν το κλείσιμο του υπολογιστή. Πολύ βολικό και εκπληκτικό! Ο χρήστης δε χάνει ούτε λέξη από αυτά που έβλεπε πριν!!

 

Μηχανές αναζήτησης

 

Τόσο στον Internet explorer όσο και στον Mozilla Firefox, στη γραμμή εργαλείων υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης μέσω της μηχανής αναζήτησης google. Η επιπλέον δυνατότητα όμως που προσφέρει ο Forefox είναι ο χρήστης μπορεί να προσθέσει κι άλλες μηχανές αναζήτησης στο ίδιο searchbar. Προσφέρει ευκολότερες, ταχύτερες και πιο εύχρηστες αναζητήσεις, υποστηρίζοντας «γραμμές εργαλείων» για τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης όπως Google, Yahoo!, eBay, Amazon, Dictionary.com, Creative Commons και άλλα.

Το Firefox καθιστά πιο εύκολη από ποτέ την εναλλαγή από Internet Explorer και άλλα προγράμματα πλοήγησης, καθώς μπορεί με ευκολία να «εισάγει» τους κωδικούς, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα όποια άλλα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί στο πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιεί ο χρήστης συνήθως.

 

Ασφάλεια

 

Εάν σερφάρετε πολύ στο internet, είστε και πιο εκτεθειμένοι σε κακόβουλο λογισμικό. Ο Firefox είναι λιγότερο ευπαθής σε αυτά, για ποικίλους λόγους:

 

  • Ο Firefox δεν υποστηρίζει by default το ActiveX, ένα μηχανισμό που πολλά spyware και adware προγράμματα χρησιμοποιούν για να “μολύνουν” έναν browser. Από την άλλη, βέβαια αυτό σημαίνει ότι πολλές ιστοσελίδες που απαιτούν το μηχανισμό του ActiveX, δε θα είναι προσβάσιμες μέσω του Firefox, αν αυτό δεν ενεργοποιηθεί πρώτα…

  • Ο Firefox είναι open-source, και όπως φαίνεται μέχρι τώρα, τα κενά ασφαλείας καλύπτονται σχετικά γρηγορότερα σε σύγκριση με αυτά του Internet Explorer, καθώς μπορεί μια αναβάθμιση να είναι διαθέσιμη μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. Η ομάδα ανάπτυξης του Firefox έχει δείξει την πλέον επαγγελματική συμπεριφορά, σε οποιοδήποτε ζήτημα ασφαλείας έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμά τους.

 

 

 

Σε γενικές γραμμές, οι τελευταίες εκδόσεις των δυο πιο δημοφιλών Internet browsers ενσωματώνουν αρκετά χαρακτηριστικά ασφαλείας, αλλά ίσως να χρειαστεί να ρυθμίσετε ή να ενεργοποιήσετε εσείς κάποια από αυτά. Για ακόμα περισσότερη ασφάλεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα add-ons τα οποίο θα δούμε αναλυτικά στο επόμενο τεύχος…

 

Πηγές

http://itmanagement.earthweb.com/secu/article.php/3698606/Mozilla-Firefox-vs-Internet-Explorer-Which-is-Safer.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/NCSA_Mosaic

http://www.computeractive.gr/default.php?pid=6&art_id=2474

http://www.yourhtmlsource.com/starthere/browserreview.html

http://browsers.about.com/od/windowsbrowser1/ss/ievsfirefoxwin_2.htm

http://pubs.logicalexpressions.com/Pub0009/LPMArticle.asp?ID=400

 

Νίκη Βουγιουκλίδη

Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων

nv@pc-news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *