Πώς θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα, αν δεν υπήρχε το internet

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα, αν δεν υπήρχε το internet

 

Εν έτει 2010 η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Κάθε στιγμή προκύπτει και κάτι καινούργιο, που θα μας «λύσει» τα χέρια και θα μας αντικαταστήσει πιθανώς σε κάποια «αγγαρεία».

 

Ένα από τα μεγαλύτερα «θαύματα» της ανθρωπότητας είναι το internet. Τόσο μικρή λέξη κι όμως τόσο σημαντική… Κατέχει σημαντικότατο ρόλο στην επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο κόσμο, στην ψυχαγωγία μας, στην ζωή μας γενικότερα.

 

Άραγε πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν είχε εφευρεθεί ποτέ το internet; Θα είχαμε καταφέρει όσα έχουμε μέχρι αυτή την στιγμή ή θα ήμασταν κολλημένοι στο σημείο μηδέν; Η ζωή μας θα έμοιαζε με την σημερινή ή δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση; Για να φανταστούμε, λοιπόν, τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση.

 

Σε ένα κόσμο χωρίς internet:

 

 1. το κομμάτι που αφορά τις πωλήσεις gadgets και computers θα ήταν πολύ περιορισμένο. Οι υπολογιστές δεν θα χρησιμοποιούνταν παρά μόνο για επαγγελματικές εργασίες. Οπότε, το αγοραστικό κοινό θα στρέφονταν πιο πολύ στην αγορά προγραμμάτων για να κάνουν τις δουλειές τους.

 2. Δεν θα υπήρχαν chatrooms, ούτε forums, ούτε facebook (και τα αντίστοιχα του), ούτε γενικά χώροι όπου θα εκφράζονταν ελεύθερα οι άνθρωποι χωρίς απαραίτητα να δείχνουν τα στοιχεία τους και θα επικοινωνούσαν με άλλους, χωρίς απαραίτητα να βγαίνουν από το σπίτι τους ή να έρχονται σε άμεση επαφή.

 3. Δεν θα υπήρχε το google και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης, όπου μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεις άπειρες πληροφορίες σχετικά με κάτι που ψάχνεις, γρήγορα, εύκολα και δωρεάν.

 4. Δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να ψωνίζεις οτιδήποτε από οπουδήποτε στον πλανήτη, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς. Τα e-shops θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Συνεπώς, η αγοραστική σου δύναμη θα ήταν σε περιορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, φαντάσου να ψωνίζεις αρώματα που δεν κυκλοφορούν στην χώρα σου από το Παρίσι, μέσα από το internet και σε διαφορετική περίπτωση, πόσο χρονοβόρα και ακριβή θα ήταν αυτή η διαδικασία (άδεια από την δουλειά, κόστος ταξιδιού και διαμονής στην ξένη χώρα, μετακινήσεις κτλ);

 5. Ο επαγγελματικός τομέας θα ήταν πολύ διαφορετικός. Εδώ και λίγα χρόνια άρχισαν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας από το σπίτι, με την προϋπόθεση να υπάρχει σύνδεση στο internet και κάποιες επιπλέον γνώσεις πληροφορικής. Αυτές οι θέσεις εργασίας (που δεν είναι και λίγες), εκτός από την οικονομική ανάπτυξη που φέρουν στην κοινωνία, έχουν και οικολογικό χαρακτήρα: αφού η δουλειά είναι από το σπίτι, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητα ή άλλα μέσα μεταφοράς, που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Χωρίς το internet, δεν θα υπήρχε καν αυτός ο κλάδος.

 6. Δεν θα είχες την δυνατότητα να διαφημίσεις την δουλειά σου, δωρεάν και χωρίς διαμεσολαβητές. Πόσοι καλλιτέχνες, για παράδειγμα, χάρη στο youtube, ή σε προσωπικές ιστοσελίδες τους έχουν προβάλλει το ταλέντο τους και έχουν κερδίσει αναγνωσιμότητα ή μια καλή καριέρα στην εποχή μας; Κι όλα αυτά, λόγω internet. Χωρίς αυτό, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν γίνει ποτέ γνωστοί ή θα πάλευαν «με το σύστημα».

 7. Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτός που διανύουμε τώρα με την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι άνθρωποι «κλείνονται» στον εαυτό τους και περιορίζουν την κοινωνικότητά τους. Σήμερα, το internet είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας, όπου μπορείς να επικοινωνήσεις και να διασκεδάσεις με την παρέα σου, χωρίς να ξοδέψεις «ευρώ».

 8. Οι επιχειρήσεις θα ξόδευαν πολλά χρήματα σε επαγγελματικά ταξίδια για συνέδρια, εκπαίδευση του προσωπικού τους ή συσκέψεις. Τώρα, μέσω internet και skype, μπορούν να κάνουν όλα τα παραπάνω χωρίς επιπλέον κόστος και χωρίς να σπαταλήσουν λεπτό από τον πολύτιμο χρόνο τους σε μετακινήσεις.

 9. Θα υπήρχε μεν περισσότερος ελεύθερος χρόνος, με περισσότερη ρουτίνα δε. Ενώ χάρη στις υπηρεσίες του internet, μπορείς να επεκτείνεις τις γνωριμίες σου, να αποκτήσεις γνώσεις που θα σε κάνουν πιο πλήρη σαν προσωπικότητα και θα γνωρίσεις μέρη που ίσως να μην έχεις την δυνατότητα να τα επισκεφθείς για διάφορους λόγους.

 10. Όροι όπως τηλε-ιατρική, εκπαίδευση από απόσταση, απομακρυσμένη βοήθεια σε περίπτωση βλάβης τoυ pc, web tv και web radio δεν θα υπήρχαν στο λεξιλόγιό μας καν.

 11. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης (πχ επιδημίες), τα σχολεία θα έκλειναν και η σχολική χρονιά θα είχε ελλείψεις. Ενώ μέσω internet και skype, δεν χάνεται κανένα μάθημα και η εκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά.

 12. Δεν θα είχες πρόσβαση σε 24ωρη ενημέρωση από διαφορετικές πηγές σε όλο τον πλανήτη, κάτι που προσφέρει το internet. Συνεπώς δεν θα είχες αντικειμενική, σφαιρική άποψη για τα γεγονότα που συμβαίνουν. Και χωρίς σωστή ή έγκυρη ενημέρωση, μπορεί να έχεις προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει μια υπηρεσία στο internet που σε ενημερώνει τι απεργίες ή πορείες θα γίνουν καθημερινά, ή ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει για διάφορους λόγους. Οπότε, είσαι προετοιμασμένος τι να αντιμετωπίσεις. Αν δεν υπήρχε το internet, θα αντιμετώπιζες την ταλαιπωρία ή και πιθανούς κινδύνους, που σήμερα δεν τους έχεις.

 

Σίγουρα, η ζωή μας δεν θα σταματούσε, εάν σταμάταγε να υπάρχει το internet κάποια στιγμή ή αν δεν είχε εφευρεθεί ποτέ. Θα βρίσκαμε τρόπο να τα καταφέρουμε και να εξελιχθούμε. Έστω και αν τα μέσα ήταν πιο πολύπλοκα ή κουραστικά.

 

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι χάρη σε αυτό, η καθημερινότητά μας είναι πιο ενδιαφέρουσα, πιο εύκολη, πιο «δεμένη» με τον υπόλοιπο κόσμο και σίγουρα, πιο ασφαλής.

 

Αν παρομοιάσουμε το internet με ένα καλά εξοπλισμένο όχημα, το οποίο επιδέχεται αλλαγές για να γίνει ακόμη καλύτερο, τότε έχουμε το τέλειο μέσο για να ζήσουμε ωραίες βόλτες, να δούμε διαφορετικά τοπία και ανθρώπους, να μάθουμε νέα και να πάμε μπροστά. Το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το «όχημα» για να περάσουμε τέλεια, χωρίς απώλειες, αυτό είναι δική μας ευθύνη.

 

Σίγουρα, αν δεν υπήρχε αυτό το όχημα, θα χρησιμοποιούσαμε τα πόδια μας να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Δεν θα χανόμασταν. Αλλά μιας και το έχουμε, νομίζω είμαστε πολύ πολύ τυχεροί.

 

Γιώργος Δαλακούρας

Πτυχιούχος Εφ. Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ

Πιστ. Εκπαιδευτής CTP της ECDL

dalakouras@pc-news.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *