Μήνυμα του εκδότη – Antanas Mockus

 

Μήνυμα του εκδότη

Antanas Mockus

 

Τι είναι αυτό; Είναι το όνομα ενός μαθηματικού και φιλοσόφου της Μπογκοτά, πρωτεύουσας της Κολομβίας, η οποία ως γνωστόν είναι μία από τις πιο εγκληματικές πόλεις παγκοσμίως.

Έτσι, αυτή τη φορά στο μήνυμά μου, αντί να σας θυμώσω με γκρίνιες για την πολιτεία, το κράτος, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, σας παραθέτω τις ενέργειες του ευρηματικού αυτού κυρίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Μπογκοτά ήταν μια πόλη 6 εκατομμυρίων κατοίκων, παραδομένη κυριολεκτικά στα εγκλήματα, τη βία, τα ατυχήματα, τα ναρκωτικά και τη βρωμιά. Έτσι οι πολίτες της ήταν δυστυχισμένοι.

Ο Αντάνας Μόκους, διευθυντής του πανεπιστημίου της πόλης, βλέποντας αυτά τα χάλια, δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και
στα έξι εκατομμύρια κατοίκους, βάζοντας υποψηφιότητα για δήμαρχος. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Για παράδειγμα, μια φορά που επικρατούσε χάβρα στο μάθημα, κατάφερε να επαναφέρει την τάξη κατεβάζοντας τα βρακιά του κι απ ότι θα δείτε παρακάτω, επέκτεινε αυτές τις πρακτικές του σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό.

Για την προεκλογική καμπάνια του λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν, αυτοχρίστηκε “υπερπολίτης” και αμολήθηκε στους δρόμους. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν. Ο καινούργιος δήμαρχος δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Τι συνέβη;. Οι πολίτες άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροϊδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους γυμνός live, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό. Και βουαλά!
Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.
Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια, ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε. 700.000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o αρχηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδυ. Το καλύτερο; Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με up και down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Πράγμα φυσικά που δεν έχασαν την ευκαιρία να το ξεφτιλίσουν δεόντως οι πολίτες, αλλά όλως περιέργως, ειρηνικά.

Το ομαδικό κράξιμο ήταν ότι έπρεπε τελικά.
Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τι που ήθελε να πετύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη.

Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα
(!) στο δημοτικό ταμείο (σας θυμίζει κάτι;). Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και
ιδιαίτερα σοκαριστικό.
Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockus, τον δήμαρχο της Μπογκοτά το 1993. Μετά το πέρας των 2 θητειών του (ήταν δήμαρχος μέχρι το 2004), ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας.

Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές.

Υπάρχουν λοιπόν πολλά που μπορούν να γίνουν για να διορθώσουμε καταστάσεις και οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ξεκάθαρη ευκαιρία.

Ας προσέξουμε τώρα για να μην κάνουμε παράπονα μετά.

 

Νίκος Κούκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *