Μήνυμα του εκδότη – Προεκλογικός πυρετός

 

Μήνυμα του εκδότη

Προεκλογικός πυρετός

 

Οι εκλογές ξανάρχονται για τους νέους μεγάλους δήμους του Καλλικράτη πλέον.

Εξαιρετικά βαρετή, κουραστική κι εξοργιστική περίοδος θα έλεγα.

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν γεμίσει από πολιτικά μηνύματα. Το ίδιο και οι δρόμοι, και τα γραμματοκιβώτιά μας. Κάθε υποψήφιος παίρνει υποσχέσεις από τους ψηφοφόρους του ότι θα τον ψηφίσουν και δίνει ακόμα μεγαλύτερες, ότι θα πραγματοποιήσει αυτό ή εκείνο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά κάθε 4 χρόνια.

Μήπως σας χαμογέλασε πρόσφατα ο γνωστός μακρινός σας γείτονας; Μήπως σας πήρε τηλέφωνο για πρώτη φορά ο πατέρας του συμμαθητή του γιου ή της κόρης σας; Μήπως σας μίλησε ο γνωστός που πετυχαίνετε για 5η φορά στο μανάβικο της περιοχής σας; Σας έδωσαν όλοι κάποια κάρτα ή κάποιο προεκλογικό φυλλάδιο με τον εαυτό τους φωτογραφία; Σας μίλησαν για την απραξία του προηγούμενου Δημάρχου και τις μεγάλες προοπτικές που έχει ο τόπος σας;

Τυχαίο; Δε νομίζω. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να εξασφαλίσουν τις ψήφους τους.

Παρά το σιχαμερό ποιόν των παραπάνω γεγονότων, μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για δημοτικές κι όχι για βουλευτικές εκλογές.

Αν είστε σαν κι εμένα κι έχετε σιχαθεί πραγματικά το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, προσέξτε, δεν είναι καλό – κατά την άποψή μου – να μην ψηφίσετε σ’ αυτές τις εκλογές. Βέβαια δεν είμαι ούτε ειδήμων ούτε σύμβουλος, ούτε guru της πολιτικής ζωής, αντιθέτως θα έλεγα μάλιστα, την απεχθάνομαι. Όμως, θέλω να πιστεύω ότι στις δημοτικές εκλογές, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι διεφθαρμένοι, αλλά τίμια και ειλικρινά θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους. Πρέπει βέβαια να τους ανακαλύψετε, γιατί είναι χαμένοι ανάμεσα στα πανταχού παρόντα φιλόδοξα λαμόγια και τους ψευτογελάκηδες τεμπελχανάδες ακόλουθούς τους. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και σαν τρανταχτή απόδειξη, κάντε στο Google αναζήτηση για τη λέξη “Ανάβρα” και το όνομα “Δημήτρης Τσουκαλάς”. Δεν θα πω τίποτα άλλο.

Άποψή μου είναι:

  1. Ότι πρέπει στον τόπο που διαμένετε να έχετε και τα πολιτικά σας δικαιώματα, ειδάλλως δεν μπορείτε να παραπονιέστε για τις λακκούβες μπροστά στο σπίτι σας ή τα υψηλά δημοτικά τέλη.

  2. Δεν πρέπει να ψηφίζετε με κριτήριο το αν κάποιος είναι συγγενής ή γνωστός σας, ή ακόμα χειρότερα γνωστός γνωστού. Αντίθετα ψηφίστε με την καρδιά σας.

  3. Διαχωρίστε μέσα σας τις βουλευτικές από τις δημοτικές εκλογές. Στις δημοτικές μπορεί να βγει δήμαρχος ο γείτονάς σας, ή δημοτικός σύμβουλος ο φίλος σας. Καλό είναι να ενδιαφέρεστε για τον τόπο σας και να συμβάλλετε στις αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτόν ενεργά μιλώντας, ρωτώντας, πιέζοντας.

Θέλω να πιστεύω πως αν όλοι τόσα χρόνια είχαμε ακολουθήσει αυτές τις απλές 3 συμβουλές, θα ζούσαμε σ’ ένα διαφορετικό δήμο σήμερα. Η απόφαση βέβαια είναι δική σας.

 

Νίκος Κούκος


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *