Τηλεδιάσκεψη μέσω Διαδικτύου με το dimdim

 

Τηλεδιάσκεψη μέσω Διαδικτύου με το dimdim

 

Το dimdim(http://www.dimdim.com/) είναι λογισμικό για διασκέψεις, διαλέξεις ή συναντήσεις μέσω διαδικτύου, παρέχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζεται κάποιος για τη διεξαγωγή μιας τηλεδιάσκεψης μέσω Internet. Ένας λίγο διαφορετικός όρος που χρησιμοποιείται είναι το “Web Conferencing” ο οποίος αναφέρεται στην διεξαγωγή συναντήσεων ζωντανά μέσω του διαδικτύου με χρήστες απομακρυσμένης πρόσβασης. Κατά τη διάρκεια ενός “Web Conferencing” κάθε συμμετέχων έχει τον υπολογιστή του και συνδέεται με άλλους συμμετέχοντες μέσω του διαδικτύου.

Με άλλα λόγια το dimdim είναι μια υπηρεσία διαδικτύου που παρέχει κείμενο, πίνακα σαν κι αυτόν που υπάρχει σε μια αίθουσα διδασκαλίας(whiteboard) και διαμερισμό της επιφάνειας εργασίας μέσω του περιβάλλοντος του φυλλομετρητή των χρηστών, το οποίο σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να κατεβάσουν κανένα επιπλέον λογισμικό. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλα λογισμικά τηλεδιάσκεψης, δηλαδή δεν απαιτείται από τους χρήστες να εγκαταστήσουν κάποιο επιπλέον λογισμικό στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Το μόνο που απαιτείται είναι μια σύνδεση ADSL κι ένας φυλλομετρητής (web browser).

Ξεκινώντας την περιήγηση μας με το dimdim πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν 4 διαφορετικές εκδόσεις: Dimdim Free, Dimdim Pro, Dimdim Webinar, Dimdim Business. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη από τις τέσσερις, η οποία είναι δωρεάν και ικανοποιεί όλες τις προδιαγραφές για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τηλεδιάσκεψης. Όπως είναι αναμενόμενο, η έκδοση αυτή έχει κάποιους περιορισμούς, οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 10 άτομα στην τηλεδιάσκεψη, ο υπεύθυνος για την τηλεδιάσκεψη μπορεί να ανεβάσει υλικό που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 ΜΒ και τέλος μόνο μια κάμερα και ένα μικρόφωνο μπορούν να διαμεριστούν ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Επίσης, το dimdim μας παρέχει τη δυνατότητα για chat, κάτι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα του ενός μικροφώνου και κάμερας. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διακόπτουν τον ομιλητή μέσω του chat και ο ομιλητής να τους προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το μικρόφωνο και να διακόψουν την ομιλία για να θέσουν τυχόν ερωτήματα που τους δημιουργήθηκαν.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο διοργανωτής της τηλεδιάσκεψης είναι να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο dimdim, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Το επόμενο βήμα απαιτεί από τον διοργανωτή να ορίσει κάποιες παραμέτρους για την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα. Αυτές οι παράμετροι αφορούν το θέμα της τηλεδιάσκεψης, την ημερομηνία και την ώρα της. Επίσης ο διοργανωτής καθορίζει και τους συμμετέχοντες, εισάγοντας τα e-mails αυτών, με το που ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα σταλούν αυτόματα e-mails στα άτομα που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στη τηλεδιάσκεψη (εικόνα 2). Επίσης, σημαντική παράμετρο αποτελεί και η διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, μια καλή τακτική είναι ο διοργανωτής να ορίσει μεγάλη διάρκεια έτσι ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο να εξοικειωθεί με τη χρήση του dimdim αλλά και να ανεβάσει το υλικό που επιθυμεί έτσι ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις της τελευταίας στιγμής λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Εφόσον ο διοργανωτής ολοκληρώσει τη διαδικασία για τον ορισμό της τηλεδιάσκεψης, αμέσως μετά πρέπει να επιλέξει (εικόνα 3) αν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα παρακολουθούν την επιφάνεια εργασίας του ομιλητή ή αν θα μπορούν να συμμετέχουν μέσω ενός πίνακα στον οποίο θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να αναρτούν σχόλια, ή αν κάποιο έγγραφο/αρχείο όπως ένα αρχείο power point ή pdf θα είναι ορατό σε αυτούς. Στην εικόνα 4 υπάρχει μια επισκόπηση της οθόνης του υπολογιστή των χρηστών που συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη, σε αυτή τη περίπτωση ο ομιλητής έχει επιλέξει ένα αρχείο .pdf.

Τα άτομα που έχουν επιλεχθεί για τη τηλεδιάσκεψη λαμβάνουν ένα e-mail, σαν και αυτό της τελευταίας εικόνας. To e-mail αυτό περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά για την τηλεδιάσκεψη όπως την ημερομηνία και ώρα καθώς επίσης κι έναν σύνδεσμο (link) που οδηγεί στην τηλεδιάσκεψη τον οποίο απλά πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να παρακολουθήσουν την ομιλία.

Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι το dimdim είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον τηλεδιάσκεψης και αποτελεί ιδανικό εργαλείο για μαθήματα εξ’ αποστάσεως ή για διασκέψεις στελεχών εταιρειών που βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες.

Η συνέχεια στην επόμενη PC-News και για οποιαδήποτε απορία περιμένω τις παρατηρήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Θεμιστοκλής Γλαβέλης

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πληροφορικής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *