Μήνυμα του εκδότη – Φεβρουάριος 2011 Ασφαλές διαδίκτυο – Σχόλια

 

Μήνυμα του εκδότη – Φεβρουάριος 2011

Ασφαλές διαδίκτυο – Σχόλια

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 8 Φεβρουαρίου, πλοηγήθηκα πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και κατέβασα όλα τα ενημερωτικά έντυπα της σελίδας, θέλοντας να έχω την άποψη του Υπουργείου για το τι είναι Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και να κάνω και κάποια σχόλια ταυτόγχρονα. Στον “Συνοπτικό Οδηγό προς Μαθητές On-line” λοιπόν, αναφέρεται στη σελίδα 7: “Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, παραμένει εκεί για πάντα” και μάλιστα υπάρχει και εικονογράφηση της παραπάνω φράσης η οποία τονίζει τη σπουδαιότητά της, την οποία και σας παραθέτω:

 

 

 

Κατ’ αρχήν, απλά σαν άνθρωπος, όπως όλοι εσείς, μπορώ να σας βεβαιώσω, ότι τίποτα δεν παραμένει για πάντα πουθενά! Αυτό είναι μια εμπειρία της ζωής, την οποία είμαι σίγουρος ότι και αρκετοί από σας, αν όχι όλοι, μπορείτε να βεβαιώσετε, αλλά και σας επιστήμονας της Πληροφορικής, επίσης μπορώ να βεβαιώσω πως “Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, δεν παραμένει εκεί για πάντα”. Κατ’ αρχήν, ότι κι αν είναι αυτό, ποιος θα ασχολείται μαζί του για πάντα;

Εν πάσει περιπτώσει, θέλω να σας κάνω να αντιληφθείτε, ότι ακόμα και μεγάλης σπουδαιότητας “έντυπα”, ηλεκτρονικά ή μη, όπως το παραπάνω, χρειάζονται αρκετά μεγαλύτερη προσοχή στο σχεδιασμό τους και στην ουσία τους.

Αμέσως παρακάτω, στη σελίδα 8 του παραπάνω εντύπου, αναφέρεται “Ποτέ δεν συναντώ στον φυσικό κόσμο, φίλους που γνώρισα στο Διαδίκτυο και που δεν γνωρίζω στον φυσικό κόσμο”.

Επομένως, πρέπει να απορρίψουμε όλες τις πραγματικές φιλίες που αναπτύσσονται μέσω του διαδικτύου, καθώς επίσης και τις ερωτικές σχέσεις, μεγάλος αριθμός των οποίων έχει καταλήξει και σε γάμο.

Δεν θα κάνω άλλα σχόλια γι’ αυτό ή τα άλλα “έντυπα”, γιατί θα θεωρηθώ γκρινιάρης, άλλωστε, αν τα ζυγίσουμε στη ζυγαριά για το αν κάνουν περισσότερο καλό ή κακό, οπωσδήποτε θα καταλήξουμε στο ότι κάνουν περισσότερο καλό, γι’ αυτό άλλωστε και σας προτείνουμε, είτε είστε νέος είτε γονιός να τα κατεβάσετε και να τα διαβάσετε. Καλό είναι όμως, να υπάρχει και γονική υποστήριξη και σχολιασμός πολλών κειμένων των παραπάνω οδηγών, γιατί μάλλον γράφτηκαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν χρήστες πολύ πιο επιφυλακτικούς απ’ ότι χρειάζεται.

Να είστε προσεκτικοί, αλλά μην τρελένεστε κιόλας!

 

 

Νίκος Κούκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *