Γνωρίστε τα LUGs (Linux Users Group)

 

Γνωρίστε τα LUGs (Linux Users Group)

 

Ελληνικές Ομάδες Χρηστών Linux-LUGs

Υπάρχουν πολλά ελληνικά LUGs, από τις Σέρρες μέχρι το Ηράκλειο και από την Κοζάνη μέχρι την Πάτμο. Σκοπός τους είναι να διαδώσουν το Linux και να βοηθήσουν όσους ενδιαφέρονται μέσα από μια πλειάδα δραστηριοτήτων και ενεργειών. Τα περισσότερα LUGs είναι ενεργά και διοργανώνουν διάφορα events όπως συναντήσεις, install fests, παρουσιάσεις και πολλά άλλα. Συνήθως στις διάφορες εκδηλώσεις μοιράζονται και CDs/DVDs με διανομές Linux. Φυσικά δεν είναι «κλειστές» ομάδες. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γίνει μέλος και να συνεισφέρει στην προσπάθεια να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος τις δυνατότητες και την αξιοπιστία που προσφέρει το Linux.

 

Τα LUGs ανά την Ελλάδα:

HEL.L.U.G. – http://www.hellug.gr

SerLUG (Σέρρες) – http://www.serlug.gr

KLUG (Κοζάνη) – http://klug.gr

PatmLUG – http://www.horapatmos.gr

PLUG (Πτολεμαΐδα) – http://www.plug.gr

ILUG (Ιωάννινα) – http://ilug.gr

PLUG (Πάτρα)

TheLUG (Θεσσαλονίκη) – http://thelug.gr

HerLUG (Ηράκλειο) – SyLUG

Linux Team (Λάρισα) – http://linuxteam.cs.teilar.gr

ΦΛΑΚ (Ξάνθη) – http://www.flak.gr

CyLUG (Κύπρος) – http://cylug.org

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – http://opensource.uom.gr

Πολυτεχνείο Αθηνών – http://foss.ntua.gr

Πανεπιστήμιο Πειραιά – http://rainbow.cs.unipi.gr

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – http://www.it.teithe.gr

ΤΕΙ Ηρακλείου – http://lug.teicrete.gr

 

Εκδηλώσεις των LUGS

 

Install fests-Burn Fests

Πρόσφατα έγινε install fest στις Σέρρες με μεγάλη επιτυχία αφού τα μέλη του SERLUG εγκατέστησαν Ubuntu και Fedora περίπου σε 200 laptops, desktops και flashάκια. Επίσης, install fest πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη από το TheLUG όπου έγιναν εγκαταστάσεις κυρίως της διανομής Ubuntu. Μάλιστα το TheLUG πλέον έχει δικό του lab με Η/Υ ώστε να συγκεντρώνονται όσοι ενδιαφέρονται για το Linux, να συζητάνε, να λύνουν απορίες και μέσα από κάποια μαθήματα να βοηθούνται οι νεότεροι χρήστες. Πολλά ακόμα lugs έχουν διοργανώσει install fests, ανάμεσά τους το PLUG το οποίο διοργάνωσε Hack Fest στην Πάτρα σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα του Fedora. Στο Hack Fest έγιναν μεταφράσεις, επεξεργασία της ιστοσελίδας του Fedora, debugging και πολλές άλλες ενδιαφέροντες ενέργειες. Try it!

 

Εγκατάσταση linux σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Η εγκατάσταση Linux σε Η/Υ στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι γεγονός και αυτό το δρόμο ακολουθεί τόσο το KLUG στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας όσο και το SERLUG στο ΤΕΙ Σερρών. Στην Κοζάνη έχει γίνει εγκατάσταση του Ubuntu ενώ στις Σέρρες εγκαταστάθηκαν Ubuntu και Fedora αλλά και στις δύο περιπτώσεις με dual boot. Επίσης, ο εκδοτικός οίκος O’REILLY ενέταξε το KLUG στην ειδική κατηγορία ομάδων πληροφορικής. Εάν ενδιαφέρονται και άλλα lugs να ενταχθούν, πληροφορίες θα βρουν στην ιστοσελίδα του KLUG.

 

Παρουσιάσεις και εκδηλώσεις

Παρουσιάσεις πραγματοποιούν σχεδόν όλα τα ελληνικά lugs και φυσικά δεν θα απείχε το Πολυτεχνείο Αθηνών, με μεγαλύτερη έως τώρα εκδήλωση την ημερίδα με τίτλο «Ελεύθερο Λογισμικό και Εναλλακτικές Τεχνολογίες». Η ημερίδα είχε μεγάλη απήχηση και συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ. Μία άλλη ημερίδα έλαβε χώρα στα Γιάννενα με τίτλο «Linux, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα» με σκοπό την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό. Φυσικά οι εκδηλώσεις είναι από τα κυριότερα events των ελληνικών ομάδων του Linux, μαζεύονται όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το ελεύθερο λογισμικό και όλα τα καλά του που (δυστυχώς) πολλοί αγνοούν.

Εκδηλώσεις με επιτυχία έχουν πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τόσο από την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και από τους Linuxάδες του ΤΕΙ Κρήτης. Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις οι Κρητικές ομάδες ενημερώνουν τον κόσμο για το Linux με φυλλάδια, συζητήσεις αλλά και CDs/DVDs με διάφορες διανομές που μοιράζουν στον κόσμο. Το Hellug από την πλευρά του διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και συμμετέχει σε ακόμη περισσότερες. Το HELLUG είναι γνωστό για το lab του το οποίο επισκέπτονται κατά καιρούς πολλά lugs και όχι μόνο, από όλη την Ελλάδα. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του HELLUG στις εκθέσεις της Infosystem και της Dte φέρνοντας κόσμο κοντά στο Linux και το ελεύθερο λογισμικό μέσα από Η/Υ οι οποίοι είχαν εγκατεστημένες διάφορες διανομές του αγαπημένου μας λειτουργικού συστήματος… Επιπλέον, τα μέλη του Hellug έδωσαν το παρών και στο Athens Digital Week που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

 

Διανομές από LUGS

Το ILUG που εδρεύει στα όμορφα Γιάννενα έχει δημιουργήσει το ILOOG το οποίο είναι μία διανομή βασισμένη στο Gentoo Linux και προορίζεται, κυρίως, για μαθητική και επιστημονική χρήση . Το ILOOG είναι πολύ γνωστό στην ακαδημαϊκή κοινότητα και χρησιμοποιείται από φοιτητές σε αρκετά μέρη στην Ελλάδα. Μία καινούρια διανομή που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες με κατάλληλο λογισμικό αρχικά του ΤΕΙ Σερρών και στο μέλλον όλων των φοιτητών της Ελλάδας δημιουργείται από το SERLUG, βασίζεται στο Fedora και «ακούει» στο όνομα SLUG.

 

 

των kalakouentin – kalakouentin@yahoo.com,

logari81 – poulios.konstantinos@googlemail.com

 

& griper – dimtsiaousidis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *