Βελτιώστε τα ερασιτεχνικά σας βίντεο


Βελτιώστε τα ερασιτεχνικά σας βίντεο

Τώρα το καλοκαίρι, πολλοί από σας θα έχετε σαν συνοδό σας στις διακοπές την αγαπημένη βιντεοκάμερά σας για να αποθανατίσετε για μια ακόμα χρονιά ευχάριστες στιγμές.

Ο σκηνοθέτης, ο Kevin Smith, μας δίνει κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσουμε εξ’ αρχής τα οικιακά μας βίντεο.

Τραβήξτε εικόνα από περισσότερες γωνίες

Τραβήξτε όσο περισσότερο μπορείτε απ’ όσες περισσότερες γωνίες μπορείτε. Αυτό καλείται “κάλυψη” (coverage) και θα κάνει την ταινία σας πιο ενδιαφέρουσα. Άλλωστε, αν ασχοληθείτε και λίγο παραπάνω, κόβοντας κάποιες σκηνές και επιλέγοντας τι ακριβώς θα κρατήσετε, η βελτίωση θα είναι παραπάνω από ορατή.

Χρησιμοποιήστε μουσική σαν βοήθημα

Αν στην ταινία σας ακούγεται κάτι που δεν σας αρέσει, ή ακόμα κάποιος λέει κάτι που δεν σας αρέσει, μπορείτε πολύ έξυπνα, να βάλετε μουσική και να το καλύψετε. Έτσι το βιντεάκι σας θα κρατήσει την αξία του παρά την κοτσάνα που πέταξε η πεθερά σας στα γενέθλια του γιού σας. Υπάρχει κι άλλο σημείο στο ίδιο βίντεο που δεν είναι καλό να ακούγεται; Βάλτε ένα άλλο μουσικό κομμάτι (ή τραγούδι)

Θυμηθείτε ότι το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς

Αυτή η αμερικάνικη έκφραση δείχνει να ταιριάζει με πολλά, όπως η Coca Cola. Κανένας δεν θέλει να παρακολουθήσει ένα 2ωρο βίντεο των διακοπών σας. Ίσως ακόμα κι εσείς οι ίδιοι. Μη φοβάστε να κόψετε τις σκηνές που είναι βαρετές και δεν έχουν πραγματικά τίποτα το ενδιαφέρον. Ενώστε μικρά 5λεπτα κομμάτια βίντεο. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ικανοποιητικό.

Προσέξτε να υπάρχει αρκετό φως

Αν είστε παρατηρητικός, θα έχετε ήδη διαπιστώσει πως όλες οι κάμερες “γράφουν” καλύτερα όταν υπάρχει αρκετό φως, κυρίως δηλαδή σε εξωτερικά περιβάλλοντα. Αποφύγετε λοιπόν τις σκηνές σε κλειστούς χώρους. Θα βρεθείτε αρκετές φορές απέναντι από μια δυνατή λάμπα, ή να φιλμάρετε κάποιο σκιασμένο πρόσωπο. “Τραβήξτε” την ταινία σας όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικό χώρο.

Δεν γυρίζετε ένα πραγματικό ντοκυμαντέρ, έτσι μη φοβάστε να πείτε στους ανθρώπου τι να κάνουν. Αν κάποιος τραυλίζει ή κομπιάζει ή δεν μιλάει καθαρά, ζητήστε του να το ξαναπεί. Αυτό βοηθάει αρκετά κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά.

Ο καλός ήχος είναι σημαντικός. Τις περισσότερες φορές το ήδη υπάρχον μικρόφωνο της κάμεράς σας δεν θα τα καταφέρει να έχει μια αξιόλογη ποιότητα. Δεν είναι τυχαίο που τα εξωτερικά τηλεοπτικά συνεργεία χρησιμοποιούν άλλο μικρόφωνο κι όχι της κάμερας. Αποκτήστε ένα εξωτερικό μικρόφωνο το οποίο είναι συμβατό με την κάμερά σας. Έτσι δεν θα έχετε να βασίζεστε τόσο πολύ στη μουσική.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ευτυχισμένες βιντεοσκοπήσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *