Κρατήστε backup τα μηνύματα από το Gmail σας


Κρατήστε backup τα μηνύματα από το Gmail σας

 

Το να κρατάτε backup (αντίγραφα ασφαλείας) οτιδήποτε είναι σημαντικό στο σκληρό σας δίσκο θα πρέπει όσοι διαβάζετε τα άρθρα μου να το έχετε ήδη υιοθετήσει ως μια από τις βασικές αρχές σας. Είναι πραγματικά καταστροφικό με ένα «τσαφ» ξαφνικά να χάσετε όλα τα αρχεία σας, τα οποία μάλιστα πολλά από αυτά μπορεί να είναι κόπος ολόκληρων ετών και μάλιστα αναντικατάστατος  που δηλαδή έτσι και χαθεί δεν ξαναβρίσκεται ό,τι και να κάνετε, όσα και αν πληρώσετε. Έτσι λοιπόν είναι σοφό να κρατάτε κάπου μια δεύτερη κόπια, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

 

Τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση και η χρησιμότητα του web-based email αυξήθηκε τόσο πολύ, που τα περισσότερα επαγγελματικά και προσωπικά δεδομένα του καθενός μας να κράτιονται κάπου on-line. Και αυτό δεν είναι κάτι κακό φυσικά, ίσα-ίσα που είναι πολύ βολικό (υπάρχει πάντα ένα θεματάκι προσωπικών δεδομένων και απορρήτου της προσωπικής μας ζωής κλπ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα το εξετάσουμε σε κάποιο άλλο τεύχος της PC-NEWS)

 

Όμως είναι εξίσου σημαντικό όπως κρατάτε backup τα τοπικά αρχεία του σκληρού σας δίσκου. Να κρατάτε backup και τα μηνύματα από το Gmail σας. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο τρόπος που θα δείξουμε εδώ κρατάει αντίγραφα μόνο από τα Εισερχόμενα σας, όχι από τα Απεσταλμένα τα Πρόχειρα, Τα ανεπιθύμητα μηνύματα κλπ, άρα λοιπόν πριν προχωρήσετε στις οδηγίες που ακολουθούν θα πρέπει να μεταφέρετε όλα τα μηνύματα του Gmail σας από όλους τους φακέλους στα εισερχόμενα. (Αν θέλετε βέβαια κάτι τέτοιο  να πάρετε δηλαδή backup όλα μα όλα τα μηνύματα σας)

 

Ξεκινάμε λοιπόν. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ρυθμίσετε το Gmail σας με τέτοιο τρόπο ώστε να σας αφήσει να «τραβήξετε» τα email σας σε κάποιο πρόγραμμα αλληλογραφίας στο σκληρό σας δίσκο.

Αφότου κάνετε login στο gmail σας λοιπόν με το user name και τον κωδικό σας. Θα πρέπει να πάτε δεξιά πάνω στις ρυθμίσεις (γρανάζι) και να πατήσετε Ρυθμίσεις Mail. Κατόπιν στο κέντρο κοιτάξτε εκεί που λέει Προώθηση και POP/IMAP και κάντε κλικ. Επιλέξτε Ενεργοποίηση POP για όλα τα μηνύματα (ακόμα και εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί) και μην παραλείψετε την επιλογή κρατήστε αντίγραφο του Gmail στα Εισερχόμενα. Και φυσικά μην ξεχάσετε στο τέλος να πατήσετε Αποθήκευση αλλαγών.

 

Σχεδόν έτοιμοι. Επόμενο βήμα Διαμορφώστε το πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. Outlook, Eudora, Netscape Mail) Το Gmail υποστηρίζει:

Προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

 

* Apple Mail 3.0

* Outlook Express

* Outlook 2002

* Outlook 2003

* Outlook 2007

* Thunderbird 2.0

* Windows Mail

* άλλο

 

Ασύρματες συσκευές

 

* iPhone

 

Εμείς θα δείξουμε με απλά βήματα πώς να ρυθμίζετε τον gmail λογαριασμό σας στον Mozilla Thunderbird προκειμένου να υλοποιήσετε και να ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία του backup.

Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει την τελευταία (δωρεάν πάντα) έκδοση του Mozilla Thunderbird στον υπολογιστή σας, πηγαίνετε Tools | Account Settings. Μετά κάνετε κλικ στο Account Actions και επιλέγετε το Add Mail Account. Ύστερα βάζετε εκεί προσεκτικά και σωστά τα στοιχεία του Gmail λογαριασμού σας στο παράθυρο Mail Account Setup. Πατήστε continue και συνεχίστε μέχρι να ολοκληρωθεί ο οδηγός. Αυτό ήταν. Πατώντας το κουμπί αλληλογραφίας θα έρθουν όλα τα μηνύματα από το Gmail σας στον τοπικό σας σκληρό δίσκο.

 

Γιώργος Δαλακούρας

Πτυχιούχος Εφ. Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ

Πιστ. Εκπαιδευτής CTP της ECDL

dalakouras@pc-news.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *