ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ – Yo, tambien (2009)


ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ – Yo, tambien (2009)

 

Τελικά οι φίλοι μας οι Ισπανοί είναι πολύ μπροστά.

Το ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ είναι μια ταινία που πρέπει να βρείτε και να δείτε για πολλούς λόγους.

Ο 34χρονος Ντανιέλ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος με σύνδρομο Down που έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο. Ξεκινά μια δουλειά σε κοινωνική υπηρεσία της Σεβίλλης, όπου και γνωρίζει την Λάουρα. Γίνονται αμέσως φίλοι, τραβώντας την προσοχή τόσο των συναδέρφων τους όσο και των μελών των οικογενειών τους. Η ιδιαίτερη σχέση τους θα δοκιμαστεί, όταν ο Ντανιέλ ερωτευτεί την Λάουρα. Όμως οι επαναστατικές ψυχές τους αρνούνται να συμβιβαστούν με τους κανόνες και αποφασίζουν να ζήσουν τον έρωτα χωρίς όρια και περιορισμούς.

«Γιατί να προσπαθώ τόσο, αν δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος;» λέει ο ίδιος’

Και ακόμα λέει’ «ποιο το νόημα μιας κοινωνίας που δεν είναι ενωμένη και που οι άνθρωποί της δεν είναι ενωμένοι αλλά σαν <μικρά ξέμπαρκα νησάκια> άλλος εδώ και άλλος εκεί»

 

Βλέποντας αυτή την ταινία, καταρχήν σε φέρνει σε μια πρώτη γνωριμία με το σύνδρομο Down. Οι περισσότεροι από μας έχουμε λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το θέμα. Μια πρώτη σύντομη ματιά στο θέμα είναι η παρακάτω:

 

“Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως όλοι οι πάσχοντες θα παρουσιάσουν όλες τις εκδηλώσεις.

 

Η νοητική υστέρηση κυμαίνεται από βαριά (IQ: 20-35) ως ελαφριά (IQ: 50-75). Οι διαταραχές στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη περιλαμβάνουν επηρεασμό της βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, της ομιλίας και της κινητικής. Η κινητική και η λεκτική υστέρηση γίνονται εμφανή σε πρώιμη ηλικία. Καταγράφεται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αυτισμού, όπως και πρώιμης νόσου Alzheimer (από 35 ετών). Χαμηλό ανάστημα και τάση για παχυσαρκία είναι συνήθη.”

 

Στην ταινία, παρατηρείται ότι ενώ ξεχωριστά ο ρόλος καθενός ανθρώπου στο περιβάλλον του Ντάνιελ (γονείς, φίλοι, συνεργάτες) είναι “καλός”, θέλει το καλό του και τον στηρίζει, μόλις μπαίνει στην μέση ο παράγοντας “έρωτας”, όλοι αυτοί οι ρόλοι συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα, μίζερα, εγωιστικά και κάνουν το οτιδήποτε περνά από το χέρι τους για να φέρουν τα πράγματα στην αρχική τους μορφή. Ο έρωτας ανάμεσα σε ένα Αμέα και σε ένα συμβατικό άτομο θεωρείται από ανωμαλία ως… ουτοπία.

 

Και βέβαια, δεν είναι μόνο το θέμα του έρωτα, αλλά και άλλα θέματα, όπως είναι η διασκέδαση, η φιλία, το πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τα Αμέα. Σίγουρα, η ταινία μας υπενθυμίζει ότι ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ότι όσο κι αν εξελισσόμαστε, κάποια ταμπού παραμένουν. Και αυτή η ταινία τα θίγει με ωριμότητα, και συνάμα ωμή ειλικρίνεια. Βλέπεις τί γίνεται κι από την άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικός ο τρόπος που παρουσιάζεται η ιστορία αυτή με αξιοπρέπεια, χωρίς να σε παραπέμπει στο”το κακόμοιρο ερωτεύτηκε”. Η αίσθηση που σου δίνει είναι πιο πολύ “όλοι έχουμε δικαίωμα στις χαρές της ζωής”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ)

 

Γιώργος Δαλακούρας

Πτυχιούχος Εφ. Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ

Πιστ. Εκπαιδευτής CTP της ECDL

dalakouras@pc-news.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *