10 τρόποι να ενισχύσετε το Wi-Fi σήμα σας


10 τρόποι να ενισχύσετε το Wi-Fi σήμα σας

 

Οι ασύρματες συσκευές βρίσκονται πλέον παντού. Από τα laptops και τα netbooks μέχρι τα smartphones, τα tablets και τα e-book readers. Ακόμα και οι εκτυπωτές πλέον ή και κάποιοι σκληροί δίσκοι μπορούν να συνδέονται σε ένα δίκτυο Wi-Fi. Έτσι λοιπόν, είναι ουσιώδες να έχετε το καλύτερο σήμα για το Wi-Fi router σας. Το Wi-Fi είναι ένα ραδιοσήμα, έτσι λοιπόν είναι θέμα ενίσχυσης του σήματός σας ώστε να το επεκτείνετε μέχρι εκεί που θέλετε και να έχετε δυνατό σήμα εκεί όπου το χρειάζεστε. Άλλωστε οι περισσότεροι τρόποι να επεκτείνετε το δίκτυό σας δεν στοιχίζουν τίποτα. Ορίστε λοιπόν 10 απ’ αυτούς:

1. Τοποθετήστε το router σε σωστή θέση

Ναι, φυσικά και έχει σημασία που ακριβώς έχετε το router σας. Αν το laptop σας ή το tabelt pc σας βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, το σήμα πρέπει να περάσει από τοίχους και πιθανόν και άλλες παρεμβολές ώστε να φτάσει στο στόχο του. Για παράδειγμα, αν βέβαια υπάρχει τέτοια δυνατότητα, σε ένα ανοικτό μεγάλο δωμάτιο, αντί να τοποθετήσετε το router σε μια γωνιά, τοποθετήστε το στη μέση. Έτσι το σήμα θα διαμοιράζεται ίσα στο χώρο και θα τον καλύπτει καλύτερα. Αν θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή κάλυψη σε όλο το σπίτι, τότε πρέπει να τοποθετήσετε το router στο κέντρο περίπου του σπιτιού και λίγο ή περισσότερο υπερυψωμένο, πάνω σε ένα τραπεζάκι ή ένα μικρό σωρό από βιβλία ή ακόμα καλύτερα πάνω σε ένα ράφι. Το καλύτερο βέβαια είναι ο πειραματισμός. Ακούσαμε και για περίπτωση στην οποία το σήμα ήταν αδύναμο επειδή το router βρισκόταν πολύ κοντά στον υπολογιστή. Κατ’ αρχήν, σημαντικό εδώ είναι να πούμε ότι, αν μπορείτε να αποφύγετε την ασύρματη μετάδοση του σήματος, πρέπει να το κάνετε για 2 λόγους. Πρώτον, για λόγους υγείας (για να μην ακτινοβολείστε δηλαδή) και δεύτερον γιατί θα έχετε καλύτερο σήμα. Δεν δικαιολογείται λοιπόν ασύρματο router πολύ κοντά σε υπολογιστή. Ενώστε το με καλώδιο και θα είστε καλύτερα σε όλες τις περιπτώσεις.

2. Αποφύγετε συσκευές ακτινοβολίας

Θυμηθείτε ότι το WiFi είναι ένα ραδιοσήμα. Έτσι, το σήμα από τον φούρνο μικροκυμάτων, από το ασύρματο τηλέφωνο, ακόμα και από κάποια λάμπα φθορισμού μπορεί να προκαλεί κάποια παρεμβολή και μείωση του σήματος. Άλλες συσκευές οι οποίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές όσον αφορά τη δύναμη του WiFi σήματος είναι τα bluetooth, το router του γείτονα, και δυνατά WiMax σήματα στην περιοχή που διαμένετε. Ακόμα και κάποιες ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες είναι παλιές και τα καλώδιά τους έχουν φθαρεί, μπορεί να είναι πηγές ακτινοβολίας η οποία παρεμβάλει στο σήμα σας. Απαλλαγείτε λοιπόν από τα παραπάνω και είναι πολύ πιθανό να δείτε το σήμα σας να δυναμώνει.

3. Προεκτείνετε την κεραία

Μην ψάχνετε κεραία η οποία επεκτείνεται στο router σας γιατί δεν έχει. Υπάρχουν όμως κάποια προϊόντα τα οποία πωλούνται και μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο σήμα σας. Ενημερωθείτε από το διαδίκτυο ή με μια επίσκεψη σε κατάστημα με είδη για υπολογιστές. Αφού αποκτήσετε κάποια προέκτεση της κεραίας, τις περισσότερες φορές απλά την εισάγετε στην ειδική υποδοχή στη βάση του router σας (συνήθως αναφέρεται σαν Wireless Access Point, ή WAP). Η εταιρία Hawking είναι γνωστή για τις καλές κεραίες της, αν όμως δεν βρείτε αυτή τη μάρκα, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι αξιόλογοι κατασκευαστές. Όσον αφορά την εν λόγω εταιρία το μοντέλο Hawking Technologies HAI15SC μπορεί να αυξήσει το σήμα σας από 2dBi στα 15dBi! Όσον αφορά την τιμή του, πωλείται αυτή τη στιγμή γύρω στα 45 δολάρια στο διαδίκτυο (π.χ Amazon), προσθέστε βέβαια και τα μεταφορικά.Αυτό για να έχετε και μια ιδέα του πόσο μπορεί να αυξηθεί το σήμα σας με ένα έξτρα αξεσουάρ και πόσο μπορεί να σας κοστίσει.

4. Ασύρματοι ενισχυτές

Αυτά τα μικρά gizmos παίρνουν το ασύρματο σήμα, το ενισχύουν και το ξαναεκπέμπουν. Τοποθετήστε το κοντά στον υπολογιστή του οποίου το σήμα θέλετε να ενισχύσετε. Για την ακρίβεια ονομάζονται “Επαναλήπτες” (repeaters) και γνωστές εταιρίες όπως η Linksys και η D-Link τους προσφέρουν. Επίσης μπορείτε να τους βρείτε με την ονομασία range extenders. Τώρα, αν έχετε mac, δείτε το Airport Express σαν επαναλήπτη.

5. “Πατέντες”

Όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι παρακολουθώντας διάφορα βιντεάκια στο διαδίκτυο, η “πατέντα” δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο. Έτσι υπάρχουν διάφορα κόλπα για να ενισχύσετε το σήμα σας. Ένα από αυτά είναι η μέθοδος Pringle Cantenna. Μοιάζει απίθανο να δουλέψει, αλλά αυτή η τεχνική περιλαμβάνεται σε βιβλίο των εκδόσεων O’Reilly με τίτλο “ Building Wireless Community Networks” το οποίο εκδόθηκε το 2001. Σας το αναφέρουμε διότι αν δεν το γνωρίζετε ήδη, οι παραπάνω εκδόσεις είναι πολύ αξιόπιστες. Μια άλλη μέθοδος είναι να συνδέσετε ένα χειροποίητο παραβολικό επεκτάτη κεραίας στη κεραία του router σας. Επίσης υπάρχουν κι άλλες τεχνικές όπως το κουτάκι της μπύρας το οποίο περιγράψαμε σε πρόσφατο τεύχος μας καθώς και άλλες τις οποίες δεν σας συνιστούμε γιατί δεν είναι όλες αξιόπιστες.

6. Ανανεώστε το router σας

Αν χρησιμοποιείτε το ίδιο router εδώ και χρόνια, καλό θα ήταν να το αντικαταστήσετε με ένα πιο καινούργιο. Άλλωστε σε όλες σχεδόν τις προσφορές που κυκλοφορούν στην αγορά, το router δίνεται δωρεάν. Ελέγξτε λοιπόν τις δυνατότητές του και αν δεν πρόκειται για ένα router τύπου “Ν”, δηλαδή 802.11Ν, αλλά 802.11Β ή 802.11G, τότε καλό θα ήταν να φροντίσετε για την αλλαγή του.

7. “Σκαλίξτε” τις ρυθμίσεις σας

Η συσκευή σας έχει έξτρα δυνατότητες τις οποίες μπορεί να χρειάζεστε, μπορεί και όχι . Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το manual κι έχετε σωστά όλες τις βασικές ρυθμίσεις. Τα περισσότερα βέβαια router πλέον, είναι plug ‘n’ play, είναι πλήρως έτοιμα και ρυθμισμένα δηλαδή για να μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιεί αμέσως, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι ρυθμίσεις σας εξυπηρετούν και αποδίδουν το μέγιστο στις δικές σας οικιακές συνθήκες. Για παράδειγμα, τα περισσότερα router είναι ρυθμισμένα ώστε να εκπέμπουν στο κανάλι 6, είναι δυνατόν όμως σε κάποιο άλλο κανάλι να υπάρχει λιγότερος “θόρυβος” ή παρεμβολές. Δοκιμάστε λοιπόν τα κανάλια 1 ή 11 και δείτε αν υπάρχει κάποια διαφορά

8. Είναι ασφαλές το router σας;

Βεβαιωθείτε ότι ο καλός σας γείτονας δεν ξεζουμίζει το router σας κι ακόμα καλύτερα, βεβαιωθείτε ότι δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες οι οποίες αν βαρύνουν κάποιον, αυτός θα είστε εσείς! Ασφαλίστε το δίκτυό σας με τον καλύτερο αλγόριθμο κρυπτογράφησης (καλύτερα WPA ή WPA2 κι όχι WΕP) και μπείτε μέσα στο router σας ώστε να ορίσετε ένα ασφαλές password για την πρόσβαση σε αυτό. Δείτε αυτή τη λίστα για ευκολία σας. Αν τώρα δεν πείθεστε εύκολα για το ότι πρέπει το WiFi σας να είναι ασφαλές για το δικό σας καλό, διαβάστε εδώ (στα αγγλικά)

9. Αναβαθμίστε το software του router σας

Ακόμα μια λύση την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και μάλιστα δωρεάν, είναι να πιστοποιήσετε ότι το λογισμικό του router σας είναι το πιο καινούργιο. Επισκεφτείτε λοιπόν την ιστοσελίδα του κατασκευαστή του και γνωρίζοντας τον ακριβή τύπο του, δείτε το firmware. Αν χρειαστεί κάντε την αναβάθμιση και δείτε αν το πρόβλημά σας επιμένει.

10. Βρείτε άλλο firmware

Αν και αυτή είναι μια λίγο προχωρημένη λύση, αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα δοκιμάστε και μ’ αυτό την τύχη σας. Μερικά router δεν δουλεύουν στο μέγιστο με το δικό τους firmware αλλά με άλλων κατασκευαστών. Παράξενο; Πολύ. Αληθινό; Ναι. Προφανώς δεν θα το γνωρίζατε αλλά υάρχει και λογισμικό ανοικτού τύπου για τα router το οποίο μάλιστα υπόσχεται να ενισχύσει το σήμα σας. Βέβαια για να δοκιμάσετε αυτή τη λύση θα πρέπει να είστε κάπως προχωρημένος, να έχετε βρει και κρατήσει το προηγούμενο firmware σας και να προσέξετε ώστε να μην κάνετε λάθος στον τύπο του router που θα δηλώσετε, διότι έτσι είναι πολύ πιθανό το router σας να μην επιστρέψει στη ζωή. Κατεβάστε το OpenWRT’s BackFire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *