Dennis Ritchie Δημιουργός της C και του UNIX


Dennis Ritchie

Δημιουργός της C και του UNIX

O Dennis MacAlistair Ritchie γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1941 και μόλις τον προηγούμενο μήνα στις 12 Οκτωβρίου 2011 μας άφησε. Μαζί με τον Steve Jobs έχουμε λοιπόν ακόμα μια μεγάλη απώλεια στον ευρύ χώρο της Πληροφορικής.

Ο Dennis Ritchie ήταν ο δημιουργός της προγραμματιστικής γλώσσας C και μαζί με τον για χρόνια συνάδελφό του Ken Thompson το λειτουργικό σύστημα UNIX.

Όπως καταλαβαίνετε η συμβολή του στον κόσμο των υπολογιστών είναι κάτι παραπάνω από ανεκτίμητη. Ο κόσμος της Πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των υπολογιστών, θα ήταν πολύ διαφορετικός αν αυτός ο άνθρωπος δεν είχε προσφέρει τις γνώσεις του για τη δημιουργία της γλώσσας C και του UNIX.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Ritchie και ο Thompson έλαβαν το 1983 το βραβείο Turing, το 1990 το μετάλλιο Hamming από το IEEE και το Εθνικό Μετάλιο Τεχνολογίας (National Medal of Technology) από τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Clinton το 1999. Ο Ritchie ήταν επικεφαλής της Lucent Technologies System Software και ειδικότερα του τμήματος έρευνας της παραπάνω εταιρίας μέχρι το 2007 όταν και αποσύρθηκε. Το αρχικό γράμμα του ονόματός του το “R” δηλαδή, ήταν το “R” στην K&R C, στη γλώσσα προγραμματισμού C δηλαδή των Kernighan και Ritchie. Επίσης ήταν πολύ γνωστός με το όνομα χρήστη του, το οποίο ήταν “dmr”.

Ο Dennis γεννήθηκε στο Bronxville της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του ήταν ο Alistair E. Ritchie ο οποίος ήταν επιστήμονας στα Bell Labs και συγγραφέας του “ The Design of Switching Circuits”, ενός βιβλίου πάνω στη θεωρία των κυκλωμάτων εναλλαγής. Όταν ήταν παιδί, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Summit στο New Jersey όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αργότερα, άρχισαν από πολύ νωρίς οι διακρίσεις, μιας και αποφοίτησε από το Harvard με 2 πτυχία, ένα στη Φυσική κι ένα στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Το 1967 άρχισε να εργάζεται στο εργαστήρια της Bell και ειδικότερα στο τμήμα ερευνών τους και το 1968 πήρε το διδακτορικό του από το Harvard με εργασία που είχε τίτλο “Δομή Προγράμματος και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα” ( Program Structure and Computational Complexity).

Ο Ritchie ήταν γνωστός για τη δημιουργία της γλώσσας C καθώς και του UNIX, το οποίο ως γνωστόν έχει γραφτεί σε C. Η γλώσσα C έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε εφαρμογές, λειτουργικά συστήματα (το Linux και οι διανομές του) καθώς και την εξέλιξη κατανεμημένων συστημάτων και έχει επηρεάσει την πλειοψηφία των μοντέρνων γλωσσών προγραμματισμού ακόμα κι αν αυτές στηρίζονται στην αντικειμενοστρεφή φιλοσοφία, μια φιλοσοφία διαφορετική από αυτήν της γλώσσας C, η οποία είναι διαδικασιακή.

Για τα παραπάνω του επιτεύγματα, μπήκε επίσης στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών (National Academy of Engineering) το 1988 και το 2011 και πάλι μαζί με τον Thompson του απονεμήθηκε επίσης το Ιαπωνικό Βραβείο για την Πληροφορία και τις Επικοινωνίες ( Japan Prize for Information and Communication)

O Ritchie βρέθηκε νεκρός στις 12 Οκτωβρίου σε ηλικία 70 ετών στο σπίτι του στο Berkeley Heights στο New Jersey όπου και διέμενε μόνος. Τα πρώτα νέα του θανάτου του ήρθαν από τον συνάδελφό του Rob Pike. Η αιτία και η ακριβής ώρα θανάτου δεν έγιναν γνωστά, όμως αυτό που ήταν γνωστό είναι ότι η υγεία του δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση λόγω της λήψης φαρμάκων για καρκίνο του προστάτη και καρδιοπάθεια η οποία τον βασάνιζε τα τελευταία χρόνια.

Αν και ο το νέο του θανάτου του δεν πήρε μεγάλη έκταση από τα ΜΜΕ, ίσως και λόγω του θανάτου του Steve Jobs ο οποίος συνέβη μια βδομάδα μόλις νωρίτερα, ο ιστορικός υπολογιστών Paul Ceruzzi είπε ότι η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών ήταν ανεκτίμητη, μια δήλωση η οποία αφήνει σύμφωνο οποιονδήποτε τον γνώριζε μέσα από τα έργα του.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *