Γιατί “κρασάρει” το PC μου;


Γιατί “κρασάρει” το PC μου;

 

Δεν υπάρχει κάτι πιο “σπαστικό” από το να έχετε έναν υπολογιστή ο οποίος συνεχώς “παθαίνει εγκεφαλικό”. Μερικές φορές, μετά το συνηθισμένο “πάγωμα” των Windows, ακολουθεί η “μπλε οθόνη του θανάτου” ή κάποιο άλλο προειδοποιητικό μήνυμα. Άλλες φορές πάλι, ο υπολογιστής σας απλά κλείνει ξαφνικά μόνος του χωρίς καμία προειδοποίηση. Σε όλες τις περιπτώσεις θα βρεθείτε εκνευρισμένος και πιθανότατα θα έχετε χάσει και πολύ δουλειά. Αν κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει συχνά, τότε θα πρέπει να του δώσετε ένα τέλος το συντομότερο. Βέβαια, είναι ευκολότερο να το λέτε παρά να το κάνετε. Αν λοιπόν δεν τρέχετε αμέσως στον κολλητό σας που “ξέρει από υπολογιστές” και σας ξελασπώνει κάθε φορά, διαβάστε παρακάτω ώστε να έχετε τουλάχιστον μια ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει και ίσως, αν είστε και λίγο τολμηρός και ανάλογα πάντα και με τις γνώσεις σας, να μπορέσετε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας

Πιθανότητα #1: Αλλοιωμένα αρχεία Μητρώου (registry files)

Κάθε υπολογιστής με Windows έχει ένα αρχείο το οποίο ονομάζεται “Μητρώο” (Registry). H registry περιέχει πολλά αρχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή απόδοση και λειτουργία του υπολογιστή σας. Πότε-πότε, ανάλογα με τη χρήση, κάποια από αυτά τα αρχεία μπορεί να αλλοιωθούν, να τοποθετηθούν σε λάθος μέρος ή ακόμα και να χαθούν. Όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ πιθανό όταν αναζητείται το αντίστοιχο αρχείο από τον επεξεργαστή να συμβαίνουν κρασαρίσματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να “τρέξετε” ένα προγραμματάκι το οποίο καθαρίζει τη registry. Αυτά τα προγράμματα σκανάρουν τη registry και αυτόματα τη διορθώνουν. Αν λοιπόν “τρέξετε” ένα από τα παραπάνω προγράμματα και παρ’ όλα αυτά η κακή λειτουργία του υπολογιστή σας παραμένει, προφανώς υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.

Πιθανότητα #2: Αποδιοργανωμένα αρχεία

Τα Windows χειρίζονται τα αρχεία με έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ευφυής. Βασικά, “σπάζουν” αρχεία και τα τοποθετούν σε κενά στη μνήμη του υπολογιστή. Όσο λοιπόν περνάει ο καιρός, αυτά τα αποδιοργανωμένα αρχεία μπορεί να προκαλέσουν “κρασαρίσματα”. Ευτυχώς, η λύση υπάρχει μέσα στο ίδιο λειτουργικό πρόγραμμα των Windows. Η αποκερματοποίηση δίσκου. Αν και η τοποθεσία του συγκεκριμένου προγράμματος ποικίλει ανάλογα με το ποιά έκδοση των Windows διαθέτετε, σε γενικές γραμμές βρίσκεται στο τμήμα “Σύστημα και Ασφάλεια” (“ System and Security”) μέσα στον Πίνακα Ελέγχου. “Τρέχοντας” το παραπάνω προγραμματάκι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κρατάτε τον υπολογιστή σας καλοδιατηρημένο.

Πιθανότητα #3: Κακόβουλα προγράμματα

Τα κακόβουλα προγράμματα (Malicious software) μπορούν να έχουν πολλές μορφές. Μερικές φορές είναι ένα ιός, ο οποίος ελευθερώνεται με το άνοιγμα ενός παράξενου e-mail. Άλλες φορές είναι ένα adware (διαφημιστικό προγραμματάκι) το οποίο αυτόματα κατεβαίνει με άλλες πληροφορίες ή προγράμματα κατά το κατέβασμά τους. Ότι και να είναι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να σας προκαλέσει μικρή ή μεγαλύτερη ζημιά κάθε είδους. Ευτυχώς και πάλι, υπάρχουν αρκετά και καλά προγράμματα τα οποία μπορούν να σαρώσουν τον υπολογιστή σας για να τον απαλλάξουν απ’ όλα αυτό το κακόβουλο software και μάλιστα να τον προστατεύουν από κει και πέρα συνεχώς. Όλο κι όλο λοιπόν αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ένα καλό Anti-Virus καθώς και ένα πρόγραμμα όπως το Search And Destroy για adware και άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Πιθανότητα #4: Λίγη διαθέσιμη μνήμη RAM

Όταν αγοράζετε ένα νέο υπολογιστή, φαίνεται σαν η μνήμη του να μην έχει τέλος. Βέβαια, αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Αντίθετα, ανάλογα με τη χρήση, η μνήμη του pc σας μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο και να παραμάνει μειωμένη κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε. Για να πάρετε μια ιδέα, ελέγξτε πόση είναι η αρχική σας μνήμη και πόση είναι κάθε στιγμή διαθέσιμη κάνοντας ένα δεξί κλικ στο εικονίδιο “Ο υπολογιστής μου”(My Computer). Αν φαίνεται ότι η διαθέσιμη μνήμη είναι χαμηλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα καθαρισμού ώστε να “διώξετε” τα παραμένοντα σκουπίδια, όπως για παράδειγμα οι προσωρινοί φάκελοι ίντερνετ, αλλά και πολλά άλλα τα οποία καταναλώνουν πόρους της μνήμης. Επίσης, ακόμα μεγαλύτερο “κακό”, κάνουν προγράμματα τα οποία ναι μεν ένα μέρος τους είναι φορτωμένο στη μνήμη, όμως δεν τα χρησιμοποιείτε σχεδόν ποτέ. Δείτε λοιπόν προσεκτικά κάτω δεξιά στον υπολογιστή σας για ένα σωρό προγράμματα τέτοιου είδους και αφαιρέστε μόνιμα ότι δεν χρησιμοποιείτε. Τέλος, μια πολύ καλή λύση καθαρισμού βρίσκεται και πάλι μέσα στα Windows και είναι η Εκκαθάριση Δίσκου. Αναζητήστε τη και αφού την εφαρμόσετε και ολοκληρώσει τη δουλειά της, προχωρήστε κατόπιν σε Αποκερματισμό του Δίσκου ώστε να έχετε έναν καλοσυντηρημένο υπολογιστή.

Πιθανότητα #5: Υπερθέρμανση

Αν έχετε εξαντλήσει τις περιπτώσεις ελέγχου και παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε με προβλήματα κρασαρίσματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόβλημά σας να βασίζεται στο hardware. Ένα απ’ αυτού του είδους τα προβλήματα είναι και η υπερθέρμανση. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) κάθε υπολογιστή περιλαμβάνει κι έναν μικρό ανεμιστήρα ο οποίος είναι συνήθως μονίμως ακριβώς από πάνω της και φυσικά “δουλεύει”. Μερικές φορές όμως, αν και δεν σταματάει εντελώς, ο ανεμιστήρας αυτός έχει φθαρεί και δεν αποδίδει αποτελεσματικά. Όλο κι όλο αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να τον αλλάξετε και να βάλετε (κατά προτίμηση) έναν λίγο μεγαλύτερο. Αν το πρόβλημά σας λυθεί, τότε θα αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω. Αν όχι, δεν έχετε χάσει και πολλά χρήματα και προσφέρετε και καλύτερη ψύξη στο pc σας.

Μην ανέχεστε τα συχνά κρασαρίσματα!

Όπως καταλάβατε το να έχετε τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες τις κυριότερες από τις οποίες σας περιγράψαμε παραπάνω. Ευτυχώς, οι περισσότερες απ’ αυτές λύνονται εύκολα και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Ακόμα όμως κι αν χρειαστείτε έναν ειδικό, είναι πολύ πιθανό, αξιοποιώντας τις παραπάνω πληροφορίες, τουλάχιστον να εντοπίσετε το πρόβλημα. Στις 9 από τις 10 φορές, αφού βέβαια έχετε λύσει το πρόβλημά σας, ο υπολογιστής χρειάζεται μια συχνή διαδικασία συντήρησης έτσι ώστε να μην σας παρουσιάζει ποτέ προβλήματα. Εφαρμόστε λοιπόν από κει και πέρα αυτή τη ρουτίνα αν δεν θέλετε να ξαναντιμετωπίσετε τη “μπλε οθόνη του θανάτου”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *