Chrome vs Firefox – Ποιός είναι ο καλύτερος?

Chrome vs Firefox – Ποιός είναι ο καλύτερος?

 

“Σκέφτομαι να εγκαταστήσω τον Google Chrome. Μου αρέσει ο Firefox, αλλά τελευταία φέρνει μια αστάθεια στον υπολογιστή μου και δείχνει να είναι αργός. Χθες αναγκάστηκα να τον κλείσω γιατί είδα ότι καταναλώνει 825ΜΒ μνήμης! Ο φίλος μου λέει ότι ο Chrome είναι καλύτερος, ποιά είναι η γνώμη σας;”

 

Πρέπει να επιλέξω τον Chrome?

Η Google παρουσίασε τον Chrome τον Δεκέμβριο του 2008, πριν από ακριβώς 3 χρόνια δηλαδή. Από τον Οκτώβριο του 2011, ο Chrome είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής browser με ένα παγκόσμιο ποσοστό 25% χρηστών και σύμφωνα με το StatCounter, ετοιμάζεται να καταλάβει την 2η θέση από τον Firefox μέσα σε μερικές εβδομάδες. Στο μεταξύ, το μερίδιο αγοράς του Internet Explorer έπεσε από το 50% στο 40% τα τελευταία χρόνια και μερικοί προβλέπουν ότι η όλο και αυξανόμενη μεγέθυνση του μεριδίου αγοράς του Chrome θα τον τοποθετήσει στο Νο 1 μέχρι τα μέσα του 2012

Ο Chrome είναι πολύ διαφορετικός από τους 2 αντιπάλους του. Οι 2 τελευταίοι, έχουν γεμίσει με χαρακτηριστικά και πρόσθετα, σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών χρηστών. Αντίθετα ο Chrome έχει ένα μινιμαλιστικό προφίλ. Δεν υποστηρίζει καν RSS feeds. Η έμφαση στον Chrome είναι στην ταχύτητα, την απλότητα και την ασφάλεια. Επίσης, ο Chrome τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων, δηλ. σε Windows, Mac, και Linux. Μπορείτε να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη έκδοσή του από εδώ.

Ίσως ο Chrome να κέρδισε από την αρχή τις εντυπώσεις γιατί είχε μια αποφασιτικά μεγαλύτερη ταχύτητα “πλοήγησης” από τον Internet Explorer αλλά και τον Firefox. Βέβαια, αυτό το ατού του σιγά σιγά μειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου των browsers καθότι και οι άλλοι 2 άυξησαν σημαντικά την ταχύτητά τους. Διαφορετικά benchmark τεστ (που αφορούν την ταχύτητα) δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα, κυρίως αν έχουν φτιαχθεί από τον κατασκευαστή ενός συγκεκριμένου browser, αλλά η ευρέως διαδεδομένη κοινή άποψη, πιστεύει ότι ο Chrome και ο Firefox είναι περίπου ίδιοι όσον αφορά την ταχύτητά τους, ενώ ο IE έρχεται λίγο πίσω. Ανάλογα τεστ και περισότερα στοιχεία μπορείτε εύκολα να βρείτε με μια αναζήτησή σας στο διαδίκτυο, εμείς όμως σας παραπέμπουμε στο αρκετά έγκυρο τεστ της ZDNet.

Γιατί αυξάνει η δημοτικότητα του Chrome;

Με την απλότητα να παραμένει το κυριότερο και αδιαμφισβήτητο ατού του, ο Chrome κερδίζει συνεχώς έδαφος. Μπορεί να νομίσετε ότι το interface του δημιουργήθηκε από τον πρόσφατα εκλιπέντα Steve Jobs, καθότι η αίσθησή του είναι πολύ “Ζεν”. Επίσης μερικοί χρήστες αρέσκονται στην “αραιή” με αίσθηση κενού εμφάνιση, η οποία αφήνει περισσότερο χώρο για να βλέπουμε τις ιστοσελίδες και το περιεχόμενό τους. Ο Chrome διατηρεί μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ της μεγάλης προσαρμοστικότητάς και του άμορφου χάους του Firefox. O IE φυσικά είναι ο πιο εχθρικός με τα διάφορα πρόσθετα τα οποία με ένα και μόνο κλικ εγκαθίστανται στους Chrome και Firefox δίνοντας άμεσα μια νέα δυνατότητα.

Ο Chrome βέβαια, δεν είναι και απόλυτα “άνοσος” όταν μιλάμε για ασφάλεια, παρ’ όλα αυτά η βαθμολογία που αφορά τα ευάλωτα σημεία του είναι πολύ υψηλή . Διαθέτει μια λειτουργία (sandbox) η οποία εμποδίζει εφαρμογές του διαδικτύου που προσπαθούν να αλλάξουν το περιεχόμενο του σκληρού μας δίσκου και είναι καταπληκτική. Το σύστημα anti-phising όμως που διαθέτει έχει γίνει copy-paste από τους IE και Firefox. Η λειτουργία Incognito απενεργοποιεί τα cookies, το ιστορικό πλοήγησης, την υποστήριξη πρόσθετων, αλλά και άλλα ευαίσθητα σημεία του browsing. Επίσης μπορείτε να διαγράψετε τα flash cookies διότι τελευταία γίνονται κι αυτά εργαλεία εντοπισμού.

Άλλα δημοφιλή στοιχεία του Chrome είναι τα “θέματα” (themes) τα οποία αφορούν εικόνες καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και οι αυτόματες μεταφράσεις ιστοσελίδων. Αν η σελίδα που βλέπετε δεν είναι στην προεπιλεγμένη σας γλώσσα, ο Chrome προσφέρεται να σας τη μεταφράσει (κάτι πολύ χρήσιμο για αρκετούς έλληνες οι οποίοι δεν γνωρίζουν αγγλικά για παράδειγμα). Επίσης η νέα καρτέλα που μπορεί να ανοίξετε σας δείχνει thumbnails από τις πιο δημοφιλείς επισκέψεις σελίδων και εφαρμογές σας, για γρήγορη πρόσβαση σε σελίδες τις οποίες επισκέφτεστε συχνά.

Βέβαια, στο “παιχνίδι των αγορών” υπάρχουν κι άλλοι “παίκτες” όπως ο Opera και ο Safari όμως δεν έχουν μεγάλη δημοτικότητα. Αν και έχει μερικούς φανατικούς χρήστες ο Opera για παράδειγμα δεν έσπασε ποτέ το φράγμα του 2% των χρηστών. Επίσης ο Safari (ο οποίος είναι ο προεπιλεγμένος browser στα Mac) σκοράρει κάτω από το 6% και χρησιμοποιείται πολύ λίγο ή καθόλου από τα άλλα λειτουργικά.

Έτσι λοιπόν, είναι ο Chrome ο καλύτερος browser; Φυσικά δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μιας και παίζουν ρόλο πολλοί και υποκειμενικοί λόγοι. Πολύ απλά, “Δεν υπάρχει καλύτερος browser”, όμως “υπάρχει ο καλύτερος browser για σένα”. Εμείς δεν έχουμε παρά να σας προτείνουμε να τον δοκιμάσετε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *