Αποκάλυψη τώρα! Ο Μεγάλος Αδελφός μας παρακολουθεί


Αποκάλυψη τώρα! Ο Μεγάλος Αδελφός μας παρακολουθεί

Βίντεο ερευνητή δείχνει μυστικό λογισμικό σε εκατομμύρια τηλέφωνα να καταγράφει τα πάντα

Από το διάσημο περιοδικό Wired μεταφράζουμε το παρακάτω άρθρο.

Ο προγραμματιστής Android εφαρμογών ο οποίος “είχε μπει στο ρουθούνι” εταιρίας κινητής τηλεφωνίας την προηγούμενη εβδομάδα, αντεπιτίθεται, δημοσιεύοντας ένα βίντεο το οποίο μας δείχνει, πώς το προγραμματάκι της Carrier IQ – το οποίο είναι μυστικά εγκατεστημένο σε εκατομμύρια τηλέφωνα – αναφέρει σχεδόν όλα όσα κάνει ο χρήστης με το τηλέφωνό του.

Αν και το εν λόγω προγραμματάκι είναι εγκατεστημένο στα πιο σύγχρονα Android, BlackBerry και Nokia τηλέφωνα, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή του μέχρι που ο 25χρονος Trevor Eckhart από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ανέλυσε τη λειτουργία του και αποκάλυψε ότι το λογισμικό, με μυστικό τρόπο, εξιστορεί την εμπειρία χρήστη του τηλεφώνου στις εταιρίες παροχής τηλεφωνικών συνδέσεων ώστε οι εν λόγω εταιρίες, αλλά και οι κατασεκυαστικές εταιρίες, να πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο στα τηλέφωνα και στις συνδέσεις τους.

Έτσι λοιπόν δημοσιεύσει το παραπάνω βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι το τηλέφωνο στέλνει μικρά μηνύματα κειμένου, κρυπτογραφημένες αναζητήσεις του διαδικτύου κι ένα σωρό άλλα, εν αγνοία βέβαια του χρήστη του.

Ο Eckhart καταχωρεί το προγραμματάκι στην κατηγορία των rootkits και η Mountain View, η μητρική εταιρία της Carrier IQ και κατασκευάστρια του προγράμματος η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια τον απείλησε με νομικές κυρώσεις

Βέβαια, επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, το Electronic Frontier Foundation πήρε το μέρος του προγραμματιστή την προηγούμενη εβδομάδα, αναγκάζοντας την παραπάνω εταιρία να κάνει πίσω

Η εταιρία, δικαιολογήθηκε στο Wired (το περιοδικό το οποίο εδώ και μια εβδομάδα παρακολουθεί την ιστορία) λέγοντας ότι το λογισμικό Carrier IQ απλώς συλλέγει πληροφορίες ώστε να γίνει κατανοητή η εμπειρία του κάθε χρήστη, που κλείνει κάποιος το τηλέφωνό του, που είναι φτωχό το σήμα, γιατί κάποιες εφαρμογές του τηλεφώνου “κρασάρουν”, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της μπαταρίας. Η εταιρία αρνείται ότι το λογισμικό της καταγράφει την πληκτρολόγηση των χρηστών.

Το 17λεπτο όμως βιντεάκι του Ekhart φανερά απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι το λογισμικό “καταλαβαίνει” την αναζήτηση που κάνει ο Eckhart στο Google πληκτρολογώντας τις λέξεις “hello world.” Σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει παρά το ότι ο Eckhart χρησιμοποιεί την ασφαλή έκδοση (HTTPS) του Google η οποία εννοείται ότι υπάρχει για να αποκρύπτει απ’ αυτούς οι οποίοι θα ήθελαν να κατασκοπεύσουν τις αναζητήσεις χρηστών, παρεμβαίνοντας με κατάλληλα μέσα.

Το επιτήδειο προγραμματάκι φαίνεται στο βίντεο ότι καταγράφει κάθε νούμερο που πατάει ο Eckhart στο πληκτρολόγιο του τηλεφώνου.

“Κάθε κουμπί που πατάς στο τηλέφωνο πριν να καλέσεις” λέει στο βίντεο, “στέλνεται ήδη στην εφαρμογή IQ”.

Από κει, τα δεδομένα – συμπεριλαμβάνοντας και το περιεχόμενο μηνυμάτων – στέλνεται στους servers της IQ, με μυστικό τρόπο.

Περιττό να σας πούμε ότι η εταιρία δέχτηκε την προηγούμενη Παρασκευή μήνυση για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και ο Διευθυτής της, κλήθηκε από γερουσιαστή για να απομυθοποιήσει τη λειτουργία του λογισμικού.

Επίσης, το λογισμικό δεν μπορεί να κλείσει και να σταματήσει τη λειτουργία του, εκτός βέβαια αν σβηστεί και επαναγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα. Ακόμα κι αν σταματήσεις να πληρώνεις την ασύρματη παροχή της τηλεφωνικής υπηρεσίας που σου παρέχεται και αποφασίσεις απλώς να χρησιμοποιείς το Wi-Fi, η συσκευή σου εξακολουθεί να στέλνει τα στοιχεία που έστελνε και πριν.

Δεν είναι καν ξεκάθαρο στις ΗΠΑ ποιοί νόμοι καλύποτυν τέτοιου είδους δραστηριότητες και ποιός είναι ο υπεύθυνος. Είναι η Carrier IQ, ο πάροχος της υπηρεσίας σας ή ο κατασκευαστής του τηλεφώνου σας ο υπεύθυνος; Και πάνω απ’ όλα, το να στέλνονται οι επικοινωνίες σας στην Carrier IQ αποτελεί παράβαση του νόμου περί υποκλοπών;

Κι ακόμα πιο προφανές, ο Eckhart αναρωτιέται (αλλά και ο καθένας μας) γιατί δεν ενημερώνονται οι χρήστες για το εν λόγω πρόγραμμα και γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα να το έχουν ανοικτό ή κλειστό;

Ένα είναι σίγουρο. Ο μεγάλος αδελφός αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *