Ποιό είναι το μικρότερο, γρηγορότερο και καλύτερο antivirus;


Ποιό είναι το μικρότερο, γρηγορότερο και καλύτερο antivirus;

Αν και το παρόν θέμα έχει απασχολήσει στο παρελθόν όλο τον σχετικό τύπο αλλά και πληθώρα των sites, οι γνώμες πάντα δυίσταντο. Αυτό βέβαια είνα απολύτως φυσιολογικό μιας και τα κριτήρια δεν είναι πάντα τα ίδια. Για παράδειγμα, αν μιλούσαμε αποκλειστικά και μόνο για δωρεάν antivirus, η προσωπική μου επιλογή θα ήταν το Avira antivir, κι αυτό πηγάζει καθαρά από την προσωπική μου εμπειρία, αφού το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια, πλοηγούμαι σχεδόν παντού στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώ αρκετές ώρες τον υπολογιστή μου σχεδόν καθημερινά.

Αν όμως εξαιρέσουμε την τιμή και θεωρήσουμε σαν κριτήρια όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή ταχύτητα, κατανάλωση πόρων, αποτελεσματικότητα κ.λ.π, η απάντηση θα σας καταπλήξει κι αυτό γιατί το Webroot SecureAnywhere πιθανότατα σας είναι τελείως άγνωστο. Κι αυτό βέβαια δεν είναι παράλογο μιας και αν δεν το έχει εισάγει ακόμα κάποια εταιρία ή αν δεν το έχει διαφημίσει αρκετά είναι αρκετά δύσκολο να το γνωρίζετε.

Εμείς όμως που ψάχνουμε τα πράγματα λίγο παραπάνω για σας, έχουμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Αν νομίζετε ότι το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το νέο Webroot antivirus και λογισμικό διαδικτυακής προστασίας βασίζεται σε ένα μικρό πακέτο εγκατάστασης το οποίο καταναλώνει μόνο λίγο παραπάνω από μισό MB (ναι δεν είναι λάθος), για την ακρίβεια 600ΚΒ χώρου στον σκληρό σας δίσκο. Παρ’ όλα αυτά, το Webroot SecureAnywhere 2012 ξεπερνά όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές του.

Είναι διαθέσιμο σε 3 πακέτα: Το Webroot SecureAnywhere Antivirus ($39.95 για ένα PC), το Webroot SecureAnywhere Essentials ($59.95 μέχρι 3 PCs) και το Webroot SecureAnywhere Complete ($79.95 μέχρι 3 Pcs). Το καθένα απ’ αυτά διατίθεται πρώτα για δοκιμή για μια περίοδο 30 ημερών όπου θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα το χρησιμοποιήσετε ή όχι. Όλα χρησιμοποιούν το ίδιο πακέτο εγκατάστασης. Απλά εισάγετε τον κωδικό εγγραφής για το προϊόν που αγοράσατε ώστε να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα χαρακτηριστικά του.

Το Webroot κατάφερε αυτό το μικρό θαύμα γράφοντας μια τελείως καινούργια εφαρμογή πελάτη από το μηδέν και τοποθετώντας την πλειοψηφία της “εξυπνάδας” και της λειτουργικότητάς του στο “σύννεφο”(cloud). Πέρυσι, η Webroot εξαγόρασε την Prevx, μια εταιρία κατασκευής anti-malware η οποία βασιζόταν στο cloud και με την ευκαιρία, επένδυσε σ’ αυτή την ιδέα. Τώρα, το ρίσκο που πήρε, φαίνεται να αρχίζει να την ξεπληρώνει.

Συγκριτικά με το Webroot, οι περισσότερες σουίτες ασφαλείας μοιάζουν με προγράμματα γίγαντες τα οποία καταναλώνουν από 50 ως 200 MB αποθήκευσης. Το BitDefender Antivirus 2012 χρειάζεται σχεδόν ένα gigabyte! Ο περισσότερος απ’ αυτόν το χώρο καταναλώνεται στην καθημερινά ανανεούμενη βάση δεδομένων των malware. Εκτός αυτού, το Webroot δεν καταναλώνει και μνήμη RAM, αφού χρειάζεται κάτω από 6MB, ενώ οι ανταγωνιστές του καταναλώνουν από 50 μέχρι 70 MB RAM. Βάζοντας λοιπόν όλα όσα καταναλώνουν πόρους στο cloud, οι πόροι του υπολογιστή σας μένουν στη δική σας χρήση για κατανάλωση από τα προγράμματα που θέλετε κι όχι από το “αναγκαστικό” antivirus.

Η εγκατάστασή του διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και τα σκαναρίσματα είναι υπερφυσικά γρήγορα επίσης. Ένα αρχικό σκανάρισμα σε ένα μη μολυσμένο σύστημα διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ένα μολυσμένο PC μπορεί να χρειαστεί και 15 λεπτά σύμφωνα με δοκιμές οι οποίες έχουν γίνει από το PC Magazine.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το SecureAnywhere 2012 σκανάρει 4 φορές πιο γρήγορα από το Norton. Δείτε ένα γράφημα στο οποίο το εν λόγω λογισμικό συγκρίνεται με άλλους κλασικούς, γνωστούς κι επιτυχημένους ανταγωνιστές του, όπως τα AVG, ESET NOD32, Kaspersky, McAfee και Norton

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Ένα σκανάρισμα ίσως να μην είναι αρκετό. Ίχνη από malware ίσως να έχουν παραβλεφθεί. Μετά το πρώτο σκανάρισμα το Webroot ξανασκανάρει για δεύτερη φορά ώστε να εντοπίσει πιθανά κρυμμένα κακόβουλα προγραμματάκια κι επαναλαμβάνει τα σκαναρίσματα ώστε να μην μείνει κανένα ίχνος απ’ αυτά.

Στο παραπάνω τεστ του PC Magazine, το Webroot ανίχνευσε 94% του malware σε επιτηδευμένα μολυσμένα συστήματα, νικώντας όλους τους ανταγωνιστές του! Επίσης πήρα αρκετά υψηλή βαθμολογία για την αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού και αποτέλεσε την πρώτη σουίτα ασφαλείας η οποία μπλόκαρε το 100% των κακόβουλων επιθέσεων στην ιστορία των δοκιμών του PC Magazine!

Βέβαια, η λειτουργία του εξαρτάται από μια διαδικτυακή σύνδεση και κάποιοι λένε ότι μόνο και μόνο αυτό κάνει όλη τη σουίτα διαβλητή. Αλλά οι περισσότερες κακόβουλες επιθέσεις γίνονται μέσω του διαδικτύου, οπότε όταν είστε offline η πιθανότητα μόλυνσής σας μειώνεται δραματικά. Το Webroot πρέπει να αποοθηκεύει τοπικά (στον υπολογιστή σας) κάποιες υπογραφές συγκεκριμένων κακόβουλων προγραμμάτων και αυτόματα σκανάρει τον υπολογιστή σας όταν η σύνδεση με το ίντερνετ αποκαθίσταται.

Το Webroot SecureAnywhere Antivirus περιλαμβάνεται και στα 3 πακέτα. Το πακέτο Essentials προσθέτει ένα firewall, μια προστασία της ιδιωτικότητας, ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και αυτόματο απομακρυσμένο backup μέχρι 2GB δεδομένων για κάθε χρήστη (σε συνεργασία με την SugarSync). Η ολοκληρωμένη έκδοση ( Complete) αυξάνει την χωρητικότητα της αποθήκευσης του backup στα 10GB για κάθε χρήστη, προσφέρει την υπηρεσία LastPass για ασφαλή διαχείριση των κωδικών σας, χαρακτηριστικά anti-phishing και προστασία κλοπής της ταυτότητάς σας.

Η Webroot ξεπέρασε τα όρια του cloud-computing όσον αφορά την ασφάλεια και σίγουρα θα βρει αρκετούς μιμητές. Το αποτέλεσμα δείχνει να είναι ένα πρωτοποριακό και ασφαλές σύστημα που δεν καταλαμβάνει όλο τον σκληρό σας δίσκο. Το CNET δίνει στο Webroot SecureAnywhere 2012 την βαθμολογία “Εξαιρετικό” ( Outstanding) και το PC World το συμπεριέλαβε στη λίστα των “”Top 100 του 2011″.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να διαθέσετε χρήματα για την αγορά antivirus, δοκιμάστε το και δεν θα βγείτε χαμένοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *