Προστασία υπολογιστή χωρίς anti-virus;

Προστασία υπολογιστή χωρίς anti-virus;

Για πολλούς χρήστες, η χρήση anti-virus μπορεί να είνα μπελάς για αρκετούς λόγους. Εκτός από το ότι πολλοί δεν εμπιστεύονται τα δωρεάν αντιιικά λογισμικά (κακώς), βρίσκουν ότι πρόκειται για προγράμματα ακριβά, τα οποία κάνουν αργό τον υπολογιστή και είναι πολλές φορές δύσκολα στον χειρισμό τους.

Αν και δεν το προτείνουμε, εφόσον είστε κάποιος σαν τους παραπάνω χρήστες, δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να διατηρήσετε το σύστημά σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

Αποκτείστε καλές συνήθειες πλοήγησης

Είτε διαθέτετ anti-virus είτε όχι, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα tip που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Δεν είναι δυνατόν να κολλήσετε κάποιο ιό, αν δεν σερφάρετε στο διαδίκτυο ή δεν διαβάζετε δεδομένα από κάποιο μέσο ( CD player, USB stick κ.λ.π). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί σε σχέση με το που πλοηγούμαστε. Προτιμήστε πάντα να πηγαίνετε απευθείας σε κάποια διεύθυνση κι όχι να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο από κάποιο e-mail που σας έστειλαν άγνωστοι. Μην κατεβάζετε αρχεία για τα οποία δεν είστε 100% (εντάξει και 99% καλά είναι) σίγουροι ότι είναι ασφαλή. Αποφύγετε να “χαζεύετε” για αρκετή ώρα σε τελείως άγνωστα sites τα οποία δεν σας ενδιαφέρουν πραγματικά.

Αν δεν είστε αρκετά καλός στο να αποφασίσετε τι είναι καλό και τι όχι το παρακάτω tip θα σας βοηθήσει: αν το site το οποίο επισκέπτεστε είναι λίγο διαφορετικό, ή σας έχει μια σούπερ προσφορά η οποία είναι πολύ δύσκολο να αρνηθείτε, τότε μάλλον είστε ένα κλικ μακριά από το να κολλήσετε έναν ιό. Σε γενικές γραμμές, τα παραπάνω πρέπει να τα ακολουθείτε ακόμα κι αν διαθέτετε antivirus, καθότι κι αυτά δεν είναι 100% ασφαλή και κάθε μέρα (στην κυριολεξία) εμφανίζονται και νέες κακόβουλες απειλές.

Χρησιμοποιήστε αναβαθμισμένο λογισμικό

Το επόμενο βήμα είναι να βεβαιώνεστε συχνά, κυρίως για τον φυλλομετρητή σας (browser) ότι διαθέτετε την τελευταία έκδοση. Οι νέες εκδόσεις διορθώνουν τις “τρύπες” ασφαλείας και σε γενικότερες γραμμές είναι πάντα καλύτερες από τις προηγούμενες, πολλές φορές χρησιμοποιώντας και πιο σύγχρονες τεχνολογίες ασφαλείας. Έτσι, είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν hacker ή έναν ιό να εκμεταλευτεί μια “τρύπα ασφαλείας” στο σύστημά σας.

Αν χρησιμοποιείτε Windows πηγαίνετε στο Window update στο Start Menu σας κι ελέγξτε για αναβαθμίσεις ασφαλείας. Με τόσο λογισμικό που διαθέτει το λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται Windows όλο και κάποιο κομμάτι του θα χρειάζεται αναβάθμιση. Μην αμελείτε αυτές τις αναβαθμίσεις ή μη τις αρνείστε αν είναι ήδη ημι-αυτοματοποιημένες να “τρέχουν” και σας ειδοποιούν ότι υπάρχουν αναβαθμίσεις για τα Windows.

Χρησιμοποιήστε Online εργαλεία


Ακόμα μια επιλογή που διαθέτετε είναι η χρήση online εργαλείων ώστε να δείτε αν ένα αρχείο ή και όλο σας το σύστημα έχει κάποιον ιό. Υπάρχουν αρκετά online websites τα οποία θα ελέγξουν αυτό που θα τους προτείνετε. Σας συνιστούμε αυτό, μιας και αυτόματα στέλνει το αρχείο σας σε μια μεγάλη συλλογή από sites και σας δίνει στο τέλος το συμπέρασμα για το αρχείο σας. Έτσι βέβαια έχετε έναν μεγάλο σύμμαχο για να βρείτε ένα πιθανότατα καλά κρυμμένο ιό, ή να διευκρινήσετε αν η γνώμη κάποιου λογισμικού anti-virus είναι ψευδής ή όχι.

Χρησιμοποιήστε μεγάλους παρόχους υπηρεσιών

Επιπροσθέτως, πάροχοι όπως το Gmail ή το Yahoo, ή το Live της Microsoft κάνουν τη δύσκολη δουλειά για σας αφού σκανάρουν με προσοχή όλα τα e-mails που διακινούνται από τους servers τους κι έτσι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να σας στείλει κάποιος έναν ιό μέσα από κάποιον λογαριασμό από τους παραπάνω μεγάλους κι επώνυμους παρόχους. Σημειώστε όμως ότι, τα επισυναπτόμενα έγγραφα σκανάρονται μόνο αν τα ανοίξετε online κι όχι αν τα κατεβάσετε για ανάγνωση στον υπολογιστή σας, οπότε αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Χρησιμοποιείστε πρόσθετα ασφαλείας στον φυλλομετρητή σας


Ένα άλλο χρήσιμο tip είναι να χρησιμοποιείτε όπου είναι δυνατό βέβαια, πρόσθετα ασφαλείας στον φυλλομετρητή σας. Ένα πολύ καλό για τον Firefox είναι το NoScript. Αυτό το πρόσθετο βοηθάει ώστε να μπλοκάρονται σενάρια (scripts) ιστοσελίδων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο σύστημά σας. Αν και πολλές φορές το να διακρίνει το λογισμικό τι είναι καλό και τι όχι παίρνει χρόνο, όπως και νά ‘χει είναι ένας χρήσιμος βοηθός για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε τα 10 καλύτερα πρόσθετα ασφαλείας για τον Firefox εδώ, κατόπιν μιας έρευνας που πραγματοποίησε το site “MakeUseOf”. Αν χρησιμοποιείτε τον Chrome, θα χρειαστείτε τον SaferChrome

Χρησιμοποιείστε Linux

Τελευταία και ίσως καλύτερη λύση απ’ όλες, είναι να πάρετε την απόφαση να αποχαιρετήσετε τα Windows και να εγκαταστήσετε Linux. Αν βέβαια δεν είστε ακόμα έτοιμος για τέτοια δραστική κίνηση, υπάρχει και η λύση του dual boot. Δηλαδή να έχετε συγχρόνως και Windows και Linux. Για να το πετύχετε αυτό βέβαια, θα πρέπει να αναζητήσετε όλες τις πληροφορίες στο διαδίκτυο διότι πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο. Το σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιώντας μια διανομή Linux λόγω της αρχιτεκτονικής του, γίνεται σχεδόν αδύνατο για κάποιον να εισέλθει στο σύστημά σας, ή κάποιο λογισμικό να σας βλάψει.

Last but not least, it might be helpful to run Linux instead of Windows if you don’t depend on certain software. While the above tips are definitely worth your time, you can dramatically reduce

Συμπέρασμα

Αν και η χρήση των Windows χωρίς anti-virus ενδείκνυται με πολύ μεγάλη προσοχή (άλλωστε υπάρχουν πολύ αξιόπιστα, δωρεάν λογισμικά προστασίας τα οποία δεν απασχολούν πολλούς πόρους του υπολογιστή σας), πιστεύουμε ότι τα παραπάνω tips θα σας είναι πολύ χρήσιμα αν πάρετε κάποια τέτοια απόφαση για οποιοδήποτε λόγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *