Πως να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM

Πως να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM


Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά με την προσθήκη μνήμης στον υπολογιστή σας, δίνετε έναν αέρα και μια ταχύτητα με τον πιο γρήγορο και οικονομικό τρόπο. Για να διαλέξετε όμως τη σωστή μνήμη RAM και να βρείτε το σωστό module στη σωστή τιμή, χρειάζεται να μάθετε κάτι παραπάνω. Ένας ρυθμιστής μνήμης μπορεί να σας βοηθήσει. Δείτε πως…

Κάν’ το μόνος σου: αναβάθμιση μνήμης

Με την αύξηση της μνήμης RAM το σύστημά σας έχει πλέον ένα μεγαλύτερο χώρο για να χειριστεί τα δεδομένα του. Έτσι, αυτό γίνεται καλύτερα και γρηγορότερα. Κάθε ψηφίο δεδομένων και κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, είτε από σας, είτε από το σύστημά σας ώστε να γίνονται όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του, χρησιμοποιεί τη μνήμη RAM. Τα υπόλοιπα δεδομένα αποθηκεύονται στον σκληρό σας δίσκο ή σε φορητά αποθηκευτικά μέσα, όπως ένα στικάκι. Αν δεν υπάρχει αρκετή RAM ώστε να λειτουργούν αυτά που πρέπει να λειτουργούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το σύστημά σας αυτόματα, “δανείζεται” χώρο από τον σκληρό σας δίσκο μετακινώντας συνεχώς δεδομένα από τη μνήμη στον σκληρό σας και αντίστροφα. Αυτό λοιπόν όπως είναι φυσικό, κάνει αργή την εκτέλεση των προγραμμάτων κι αν ακόμα η έλλειψη μνήμης είναι σημαντική προκαλεί κολλήματα στον υπολογιστή.

Βέβαια να έχετε υπόψη σας ότι παλαιότερα συστήματα όπως τα Windows 98 και τα XP μπορούν να χειριστούν μνήμη μέχρι και 4GB μόνο (όχι ότι είναι και λίγη). Προσθέτοντας λοιπόν σε κάποιο τέτοιο σύστημα περισσότερη μνήμη δεν θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ακόμα και τα Vista αλλά και τα Windows 7 έχουν αυτόν τον περιορισμό στις εκδόσεις των 32-bit. Αν λοιπόν διαθέτετε 64-bit Windows μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και 128 GB (στα Vista) ή 196 GB (στα Win7), μέγεθος μνήμης το οποίο πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε ποτέ.

Για το 99,9% της οικιακής αλλά και της χρήσης σε μικρά γραφεία, δεν θα χρειαστείτε πάνω από 4 GB μνήμης, οπότε αν νομίζετε ότι κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή σας προκύπτει από την λίγη μνήμη, καλύτερα να ψάξετε αλλού. Βέβαια, οι Gamers και οι επαγγελματίες που επεξεργάζονται βίντεο, ή γραφίστες οι οποίοι χρησιμοποιούν κι επεξεργάζονται πολύ μεγάλες εικόνες, βάσεις δεδομένων ή μεγάλα λογιστικά φύλλα, σίγουρα θα ωφεληθούν από 8 GB ή και ακόμα περισσότερα μνήμης RAM. Επίσης, αν έχετε λιγότερα από 2 GB είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθείτε αυξάνοντάς τη. Βέβαια αν και στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε τα 2 GB με λιγότερο από 20 ευρώ, στη χώρα μας θα πρέπει να βάλετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδίξως και με όλα σχεδόν τα πράγματα.

Η μνήμη αποτελείται από εκατομμύρια μικρά τρανζίστορ επάνω στο τσιπ. Τα τσιπ μνήμης “κουμπώνουν” σε ειδικά slots επάνω στη μητρική κάρτα του υπολογιστή σας. Για να τα προσεγγίσετε πρέπει να “ανοίξετε” το καπάκι του υπολογιστή σας ξεβιδώνοντας από το πίσω μέρος του. Στα laptop, ξεβιδώνοντας ένα μικρό καπάκι στο κάτω μέρος είναι αρκετό για να σας αποκαλυφθεί ο χώρος που βρίσκονται τα τσιπ μνήμης.

Τώρα, η τεχνολογία της μνήμης αλλάζει πολύ γρήγορα, ήδη το έχει κάνει αρκετές φορές. Έτσι για να δείτε αν χρειάζεστε PC-133, SDRAM, ή DDR3 κι αν είναι DIMMs, SIMMs, ή RIMMs θα πρέπει να ανατρέξετε στο manual του υπολογιστή σας κι επίσης να δείτε πιο είναι το μέγιστο ποσό μνήμης που μπορεί να φιλοξενηθεί στη μητρική σας.

Ρυθμιστές και σαρωτές μνήμης

Μπορείτε να βρείτε διάφορους online βοηθούς ώστε να βοηθηθείτε και να επιλέξετε αυτό ακριβώς που θέλετε. Συμβουλευόμενοι λοιπόν τα παρακάτω προγραμματάκια μπορείτε βήμα-βήμα να προχωρήσετε καταλαβαίνοντας αυτό που έχετε κι αυτό που θέλετε να αποκτήσετε:

Εγκατάσταση της νέας μνήμης σας

Μετά την αγορά της νέας μνήμης σας η εγκατάστασή της είναι σχετικά εύκολη διαδικασία. Φυσικά βγάλτε από την πρίζα τον υπολογιστή σας και ανοίξτε το κουτί του ή το καπάκι στο κάτω μέρος του αν όπως είπαμε είναι laptop. Θα δείτε ότι τα ειδικά slots τα οποία δέχονται τα τσιπ μνημών, σας διευκολύνουν έτσι ώστε με ελαφρά προοδευτική πίεση των τσιπ στη θέση τους, να καταλάβετε ακριβώς πότε έχουν “κουμπώσει” σωστά. Βέβαια απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις ώστε να μην χαλάσετε κάποιο τσιπ ή κάτι το οποίο βρίσκεται δίπλα του, μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος. Επίσης, μπορείτε να δείτε διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο ώστε να αισθανθείτε πιο σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε. Μόλις το κάνετε, θα δείτε ότι κακώς ανησυχούσατε καθότι ήταν πιο εύκολο απ’ ότι νομίζατε. Καλή αναβάθμιση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *