10 βήματα για να ασφαλίσετε το νέο σας PC


10 βήματα για να ασφαλίσετε το νέο σας PC

 

Μόλις αγοράσατε το νέο σας PC και ανυπομονείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο και να δείτε όλες τις δυνατότητές του. Πριν όμως το κάνετε αυτό, υπάρχουν κάποια βήματα ώστε να προστατευτείτε από όλους τους κακόβουλους που τριγυρνούν σ’ αυτόν τον τεράστιο χώρο. Χάκερς, κράκερς, φίσερς κι ένα σωρό άλλοι σας περιμένουν σε σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου.

Δείτε τη λίστα παρακάτω ώστε να βοηθηθείτε στην ασφάλειά σας:

Anti-Virus

Τα περισσότερα PC συνοδεύονται από αντιιικό λογισμικό προεγκατεστημένο. Συνήθως πρόκειται για μια δοκιμαστική έκδοση η οποία σε 3 ή 6 μήνες λήγει και κατόπιν πρέπει να αγοραστεί. Όπως και νά ‘χει, ο υπολογιστής σας χρειάζεται προστασία, ακόμα και την πρώτη φορά που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο. Μην αμελείτε αυτή τη συμβουλή. Χρησιμοποιείστε το anti-virus που σας παρέχεται, ή κατεβάστε κι εγκαταστείστε αμέσως ένα δωρεάν. Υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια πλέον πολύ αξιόπιστα και δωρεάν λογισμικά προστασίας. Δική μας πρόσταση αποτελεί το Avira antivir

Αναβαθμίσεις

Το λειτουργικό σας σύστημα εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή σας αρκετά πριν εσείς το φέρετε στο σπίτι σας. Από τότε ίσως έχουν υπάρχξει κάποιες αναβαθμίσεις ασφαλείας οι οποίες βέβαια εννοείται ότι πρέπει να γίνουν. Ακόμα κι ένας ολοκαίνουργιος υπολογιστής πρέπει με την πρώτη σύνδεση στο διαδίκτυο να ενημερωθεί για πιθανά κενά ασφαλείας τα οποία πιθανόν να έχουν εντοπιστεί το διάστημα κατά το οποίο ο υπολογιστής σας παρέμενε στο κουτί του. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο το λειτουργικό σας πρόγραμμα αλλά και όλες τις εφαρμογές οι οποίες είναι ήδη προεγκατεστημένες. Με λίγα λόγια, όποιο πρόγραμμα σας πεί ότι χρειάζεται να το αναβαθμίσετε (και κυρίως για λόγους ασφαλείας) θα πρέπει να το κάνετε.

 

Firewall:

Βεβαιωθείτε ότι προστατεύεστε και με τείχος προστασίας. Αυτό πλέον είναι αρκετά εύκολο μιας και τα Windows εδώ και τουλάχιστον 6-7 χρόνια διαθέτουν προεγκατεστημένο ένα τείχος προστασίας και μάλιστα αν αυτό είναι απενεργοποιημένο ή αν απενεργοποιηθεί για κάποιο λόγο τα Windows φροντίζουν αυτοστιγμεί να σας ειδοποιήσουν ώστε να είστε πλήρως προστατευμένος. Αν βέβαια είστε γνώστης και προτιμάτε λογισμικό άλλων εταιριών γι’ αυτή τη δουλειά, μπορείτε επίσης να εξυπηρετηθείτε με διάφορα προγράμματα με μια μικρή αναζήτηση στο Google.

Υπηρεσίες

Κλείστε τις μη αναγκαίες υπηρεσίες των Windows οι οποίες μπορούν σχετικά εύκολα να δημιουργήσουν ένα ρήγμα στην ασφάλειά σας. Αυτό, αν και απαιτεί κάποιες γνώσεις παραπάνω σας επιβραβεύει και με ένα μπόνους ταχύτητας, αφού πλέον ο υπολογιστής σας ανοίγει και λειτουργεί ακόμα πιο γρήγορα. Έτσι στα γρήγορα, μια λίστα υπηρεσιών οι οποίες δεν είναι απαραίτητες είναι η παρακάτω:

 • Application Experience

 • Error Reporting Service

 • Desktop Window Manager Session Manager (only needed with Aero)

 • Diagnostic Policy Service

 • IP Helper

 • Offline Files

 • Portable Device Enumerator Service

 • Distributed Link Tracking Client

 • Protected Storage

 • Secondary Logon

 • Server (If your computer does not connect with any network)

 • Tablet PC Input Service

 • Themes

 • TCP/IP NetBIOS Helper

 • Windows Media Center Service Launcher

 • Windows Search

 • Remote Registry

 • Windows Time

 • Windows firewall (most high-speed routers have a firewall built in)

Για να αποκτήσετε έλεγχο επάνω της, πατήστε “Start” πληκτρολογήστε services.msc στο πεδίο αναζήτησης και πατήστε το Enter.

 

Φυλομετρητής διαδικτύου

Ο Internet Explorer, ο προεπιλεγμένος περιηγητής των Windows αποτελεί τον Νο 1 στόχο των hackers. Τώρα, οι γνώμες των ειδικών διχάζονται σχετικά με το ποιός περιηγητής είναι πιο ασφαλής, αλλά η γνώμη μας είναι ότι θα ήταν καλύτερα αν επιλέγατε τον Firefox, τον Chrome ή κάποιον άλλο. Εκτός από την μεγαλύτερη ασφάλεια, θα έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς κι ένα σωρό πρόσθετα για να διευκολύνετε πολλές από τις συνιθισμένες εργασίες σας.

Ξεκαθάρισμα

Απεγκαταστήστε προγράμματα που δεν χρειάζεστε. Κάθε παραμένων πρόγραμμα, αποτελεί μια πόρτα προς εκμετάλλευση από έναν κακόβουλο ή από κακόβουλο λογισμικό. Το PC Decrapifer είναι ένα πολύ βολικό δωρεάν προγραμματάκι το οποίο σας απαλλάσει από αρκετά προγράμματα τα οποία βρίσκονται προεγκατεστημένα σε καινούργιους υπολογιστές.

Λογαριασμοί

Δημιουργήστε ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε χρήστη που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας και δώστε τα δικαιώματα που αρμόζουν στον καθένα. Δημιουργήστε ισχυρά passwords για κάθε λογαριασμό και αποφύγετε να μπαίνετε στον λογαριασμό του administrator για καθημερινή χρήση

Μοίρασμα

Το μοίρασμα αρχείων και εκτυπωτών πρέπει να απενεργοποιηθεί αν δεν χρησιμοποιείται. Από το μενού εκκίνησης των Windows 7 κάντε κλικ στον Πίνακα Ελέγχου ( Control Panel) -> Δίκτυο και Μοίρασμα (Network and Sharing) -> Αλλαγή προχωρημένων επιλογών διαμοιρασμού (Change advanced sharing settings). Από δω μπορείτε να επιλέξετε τις δυνατότητες διαμοιρασμού.

Καταλήξεις αρχείων

Φανερώστε τις καταλήξεις των αρχείων. Αυτό το προεπιλεγμένο χαρακτηριστικό των Windows, κρύβει την κατάληξη ενός αρχείου στον Windows Explorer, κι έτσι για παράδειγμα ένα αρχείο του Word, παρουσιάζεται χωρίς την κατάληξη “doc”. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι είστε πολύ πιο ευάλωτοι σε ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο κρύβει την κατάληξη “exe” που διαθέτει κι έτσι μπορεί να “εκτελεστεί” στο μηχάνημά σας με απρόβλεπτες βέβαια συνέπειες. Για να φανερώσετε τις καταλήξεις των αρχείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο αναζήτησης του μενού εκκίνησης των Windows “folder options” και κάντε κλικ στο στοιχείο που κπροσκύπτει. Κάντε κλικ στο tab Προβολή (“View”) και ξετσεκάρετε το τετραγωνάκι, Απόκρυψη γνωστών καταλήξεων αρχείων” (“hide extensions of known file types”).

Ελπίζουμε τα tips μας να σας φανούν χρήσιμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *