Παραγωγή του βίντεό μας (συνέχεια…)


Παραγωγή του βίντεό μας (συνέχεια…)

Την προηγούμενη φορά σας έδειξα πώς να καταγράφετε με το fraps. Σήμερα θα σας δείξω να ενώνετε τα μικρότερα αρχειάκια τα οποία το fraps παράγει. Προσοχή πιθανότατα να θέλει πολύ ώρα για να παραχθεί το τελικό βίντεο αλλά και να ανεβεί.

Για αρχή πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο το Movie maker(http://windows.microsoft.com/enUS/windowslive/moviemakergetstarted ). Θα κατεβάσετε τον Installer που κατεβάσατε για το windows live messenger απλά θα επιλέξετε τον movie maker. Μετά ξεκινάμε τον movie maker και πατάμε να βάλουμε βίντεο μέσω του τεράστιου πλαισίου που μας το λέει (σε περίπτωση που έχετε παλαιότερη έκδοση κατεβάστε την καινούργια).

Μετά από αυτό θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που μέσω του θα βρείτε τα βίντεο που θέλετε να ενώσετε ( αν δεν έχετε αλλάξει την διαδρομή των αρχείων του fraps θα είναι στο ( C:\Fraps\Movies).

Μετά θα τα επιλέξετε με την σειρά που είναι απλά κάνοντας shift click ή click and drag. Μετά θα φορτωθούν στο movie maker (η φόρτωση μπορεί να πάρει μέχρι και 1 λεπτό) σε περίπτωση που δεν φορτωθούν κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή (συνήθως λύνει το πρόβλημα), αν και τότε δεν επιτύχετε τη φόρτωση, υπάρχει κάποιο άλλο θέμα το οποίο πρέπει να λύσετε.

Μετά πρέπει να κάνετε encode το βίντεο που απλά σημαίνει ότι πρέπει να το παράγετε. Πηγαίνετε στο “αποθήκευση ταινίας” και θα εμφανιστεί ένα μενού με διάφορες επιλογές, αν δεν θέλετε να ψάχνετε πατήστε το «Προτείνεται για αυτό το έργο» και θα αρχίσει το encode. Το encode μπορεί να πάρει από 10 λεπτά μέχρι 3 ώρες (ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας και το μέγεθος του βίντεο).

Για εσάς τώρα που θέλετε να ξέρετε τι κάνετε, πηγαίνετε στο “αποθήκευση ταινίας” -> “δημιουργία προσαρμοσμένης ρύθμισης” και στο πλάτος και μήκος θα γράψετε τα χαρακτηριστικά της οθόνης σας (για να τα βρείτε στην επιφάνεια εργασίας πατήστε δεξί κλικ -> ανάλυση οθόνης. Για να ξέρετε οι αναλύσεις οι οποίες ταιριάζουν πιο πολύ στο YouTube είναι 1280×720(HD) και 1920×1080(FullHD η TrueHD). Μετά από αυτές τις ρυθμίσεις πρέπει να προσέξετε την αναλογία της οθόνη σας, αν είναι 4:3 ή 16:9 (μπορείτε να ψάξετε στο Google για τα χαρακτηριστικά της οθόνη σας). Γιατί αν πάτε στην καρτέλα έργο θα βρείτε μια ρύθμιση που λέει 16:9 η 4:3, επιλεγμένο είναι το 4:3 τις περισσότερες φορές αλλά για να καταλάβετε σίγουρα ποια ρύθμιση να βάλετε, μπορείτε να δείτε από κάτω αν το βίντεο έχει κενό η όχι και αν δεν έχει αυτή είναι η σωστή ρύθμιση. Μετά αποθηκεύουμε το preset και πατάμε πάνω του στην καρτέλα της αποθήκευσης ταινίας.

Αφού τελειώσει το encode και αποθηκευτεί το αρχείο πρέπει να κάνουμε μία δεύτερη διαδικασία για να μειώσουμε και άλλο το μέγεθος του βίντεο μιας και στην Ελλάδα έχουμε χάλια upload speed.

Κατεβάζουμε το πρόγραμμα handbrake (http://handbrake.fr/downloads.php ).Το τρέχουμε εφόσον το εγκαταστήσουμε (μπορεί να σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε το net framework 4 το οποίο και εγκαθιστούμε ) και πάμε στo source (το σήμα που δείχνει μια κλακέτα ) και πατάμε video file. Το επιλέγουμε και μετά αν ο ήχος μας φαίνεται πολύ χαμηλός μπορούμε να πάμε στην καρτέλα sound -> advanced -> audio gain db και βάζουμε ένα νούμερο μεταξύ του 0 – 20, αλλά προσοχή αν βάλετε το 20 μπορεί να γίνει πάρα πολύ μεγάλος ο ήχος και δεν θα ακούγεται καθαρά γιαυτό αν έχετε μικρό πρόβλημα ήχου βάζετε μεταξύ του 5 -10 και αν έχετε μεγάλο πρόβλημα μεταξύ του 14 -20.

Μετά πάμε στο browse και βάζουμε όνομα και βάζουμε όνομα και που θα το αποθηκεύσουμε και πατάμε το κουμπί start και περιμένουμε για άλλη μια φορά μέχρι να τελειώσει. Το μέγεθος πρέπει να έχει μειωθεί έως και 4 φορές (!) το οποίο είναι φυσικά μεγάλη διαφορά.

Το επόμενο βήμα είναι να το ανεβάσουμε στο YouTube. Δεδομένου ότι έχουμε έναν λογαριασμό, πάμε στο λογαριασμό μας και μετά πατάμε στο κουμπί μεταφόρτωση (upload) και εκεί γράφουμε τα στοιχεία του βίντεο και περιμένουμε να ανεβεί. Φυσικά η μεταφόρτωση θα πάρει πολύ ώρα (αν έχετε 2mbps upload που είναι το μέγιστο μετά της cytas) 1MB θα ανεβεί σε 4 δευτερόλεπτα αν και κανονικά το Upload speed είναι μικρότερο από αυτό που αναγράφεται άρα θα πάρει περισσότερη ώρα.

Και αυτό είναι το τέλος στο επόμενο άρθρο πώς να οργανώνουμε τα βίντεο μας στο YouTube. Και μιας και μιλούσαμε γιαυτό αν θέλετε να δείτε μερικά βίντεο περί gaming ελάτε στο κανάλι μας: http://www.youtube.com/user/InfogeekGameStation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *