3D Bio-Printer για την αντιμετώπιση του διαβήτη
H τρισδιάστατη εκτύπωση(3D printing) σίγουρα αποτελεί επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τομείς, όπως και στην ιατρική, και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να κατασκευάζονται περίπλοκα αντικείμενα με μικρότερο κόστος και σε πολύ λιγότερο χρόνο από άλλους παραδοσιακούς τρόπους.
Τα τελευταία εντυπωσιακά νέα μας έρχονται από το Πανεπιστήμιο του Wollongong της Αυστραλίας, όπου κατασκευάστηκε τρισδιάστατος βίο-εκτυπωτής, ο οποίος θα συμβάλει στην θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.
O διαβήτης τύπου 1, προκαλείται από το γεγονός ότι επιτίθεται στα κύτταρα στο πάγκρεας του οργανισμού και έτσι αυτό δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη, η οποία είναι μια ουσία απαραίτητη για τον έλεγχο της ποσότητας της γλυκόζης μέσα στο αίμα. Συνεπώς, πρέπει να γίνει μεταμόσχευση κυττάρων μέσα στο πάγκρεας, τα οποία θα αποκαταστήσουν αυτό το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω ανθρώπων που είναι δότες, αλλά αυτή η μέθοδος έχει υψηλό κόστος και δεν υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα.
Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται ο τρισδιάστατος βίο-εκτυπωτής, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί βιολογικό υλικό. Το υλικό αυτό είναι ουσιαστικά νησίδες κυττάρων του παγκρέατος που είναι κατάλληλες για μεταμόσχευση. Η κατασκευή του υλικού γίνεται μέσω μιας ειδικής μεθόδου, με την οποία χρησιμοποιούνται μικρο-βαλβίδες που παράγουν σταγόνες μελανιού.
Ο Δόκτορας Stephen Beirne του Πανεπιστημίου, αναφέρει πως αυτή η μέθοδος επιτρέπει την τέλεια προσαρμογή που είναι επιθυμητή σε κάθε περίπτωση. Θα έχουμε τη δυνατότητα δηλαδή να τοποθετήσουμε με ακρίβεια τα κύτταρα που πρέπει στο κατάλληλο σημείο, αλλά και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που απαιτείται για τη μεταμόσχευση, μέσω της εκτύπωσης. Επίσης, με αυτή τη μέθοδο είναι δυνατή η ταυτόχρονη εναπόθεση πολλαπλών βιολογικών υλικών.
Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο θεραπείας, η οποία θα εφαρμοστεί σε ασθενείς με διαβήτη στο νοσοκομείο Royal Adelaide Hospital της Αυστραλίας. Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι θα υπάρχει έλεγχος και προσαρμογή τόσο των κυττάρων που εισάγονται στον οργανισμό, όσο και των κυττάρων του οργανισμού που δέχονται τη μεταμόσχευση. Έτσι, θα μειωθούν οι πιθανότητες απόρριψης του εισαγόμενου υλικού από τα όργανα. Παράλληλα, θα μπορούνε να τυπώνονται ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία θα εξασφαλίζουν καλή ροή του αίματος στην περιοχή της επέμβασης.
Το Πανεπιστήμιο του Wollongong χρηματοδοτήθηκε από το Αυστραλιανό Ερευνητικό Συμβούλιο για την κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων με σκοπό την τρισδιάστατη βίο-εκτύπωση. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πύλη για την παγκόσμια έρευνα και εξέλιξή του 3D bio-printing, έτσι ώστε να εξαπλωθεί διεθνώς και γίνει ακόμα πιο εμπορικό.