Black Mirror (PS4, XBOX ONE)
Το Black Mirror είναι ένα adventure παιχνίδι που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2003, ενώ έπειτα κυκλοφόρησαν και άλλα δύο sequels του παιχνιδιού. Τώρα λοιπόν, 14 χρόνια μετά κυκλοφορεί ξανά, όχι ως sequel που θα ήταν το τέταρτο, αλλά ως reboot. Τα πνευματικά δικαιώματα πλέον ανήκουν στην ΤΗQ Nordic, και η δημιουργία του παιχνιδιού στην King Art Games, γνωστή σε πολλούς για τα adventure παιχνίδια της.
Το σενάριο του παιχνιδιού είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Είμαστε στη Σκωτία το 1926 και ο πρωταγωνιστής David Gordon επισκέπτεται το πατρικό του σπίτι, αφού έμαθε για την είδηση του θανάτου του πατέρα του. Ο πατέρας του Gordon αυτοκτόνησε κάτω από μυστήριες συνθήκες, και αυτός ήρθε για να κληρονομήσει την περιουσία του. Το σενάριο θυμίζει αρκετά αστυνομικό μυθιστόρημα του Edgar Allan Poe, δίνοντας επιτυχώς μια αίσθηση μυστηρίου και αγωνίας για το τι πραγματικά συνέβη. Κάποιοι χαρακτήρες από τα προηγούμενα παιχνίδια επίσης κάνουν την εμφάνισή τους.
Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μαγευτική και αρμόζει τέλεια για ένα horror game. Σκοτεινό σκηνικό με χαμηλό φωτισμό, κηροπήγια, μεταφυσικά στοιχεία, απόκοσμοι ήχοι και εξαιρετική μουσική υπόκρουση. Το σκωτσέζικο στοιχείο είναι αισθητό με την ανάλογη προφορά των χαρακτήρων και τις γκάιντες που περιστασιακά ακούγονται. Τα γραφικά και η ηθοποιία των χαρακτήρων είναι και τα δύο ικανοποιητικά, όχι κάτι το φοβερό όμως. Επίσης, οι γρίφοι που θα πρέπει να λύσουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για να μας ιντριγκάρουν περισσότερο.
Δυστυχώς, εκεί που πάσχει το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι είναι στο σημαντικότερο ίσως παράγοντα: στο gameplay και στο χειρισμό γενικότερα. Η μετακίνηση του χαρακτήρα σε διάφορα σημεία είναι προβληματική, αφού θα πρέπει να ψάξουμε να σταθούμε στο κατάλληλο σημείο να κάνουμε κλικ ώστε να πάμε σε άλλο σημείο, πράγμα που μπορεί να γίνει χρονοβόρο, ενώ η κάμερα αλλάζει λήψη με την αλλαγή της οθόνης και έτσι χάνουμε τον προσανατολισμό μας και την αίσθηση του χώρου. Η περιήγηση στο inventory επίσης είναι ενοχλητική, καθώς γίνεται με την χρήση των αναλογικών μοχλών, όπου μπορεί να πάρει ώρα μέχρι να βρούμε την κατάλληλη περιστροφή ενός κλειδιού για παράδειγμα.
Σαν να μην έφταναν αυτά, τα loading screens είναι αρκετά συχνά και πολύ χρονοβόρα κατά τη μετακίνηση του χαρακτήρα από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο. Η μετακίνηση από δωμάτιο σε δωμάτιο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 δευτερόλεπτα, πράγμα που θα εκνευρίσει και τον πιο υπομονετικό παίχτη, όταν θα πρέπει συχνά να αλλάζει δωμάτια για να συλλέξει πληροφορίες για παράδειγμα.
Συνοψίζοντας, είναι πραγματικά κρίμα που ένα τόσο ατμοσφαιρικό παιχνίδι, με καλογραμμένο σενάριο και καλές βάσεις για adventure game, υποφέρει από τόσα πολλά τεχνικά προβλήματα. Το Black Mirror έχει καταπληκτικό setting και πολύ μυστήριο, αλλά τα μειονεκτήματά του δυστυχώς θα αποτρέψουν τους περισσότερους gamers να ασχοληθούν μαζί του.